用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問在美國大學TRANSFER的問題?
go

想問在美國大學TRANSFER的問題? [複製鏈接]

請問如果而家响美國加洲讀緊大學一年級,想轉去好啲的大學,如柏克萊,CORNELL,EVEN STANDFORD,HARVARD,有什麽條件,只看GPA ,還是都會看課外活動等其他因素?同埋係咪最快要第三年才可以轉?謝謝
   0    0    0    0

我 已 經 回 覆 左 你 PM

不 過 呢 度 仲 有 少 少 補 充
課 外 活 動 系 有 一 定 既 著 數﹐
當 然 系 有 好 過 無 個 一 種。

一 般 第 三 年 先 可 以 transfer. 其 實 吾 建 議 你 第 二 年 又 試 下 去 轉﹐  因 為 transfer 一 般 要 搞 好 耐 下﹐  比 如 9 月 開 學﹐ 之 前 個 一 年 11 月 要 逮 晒 表﹐ 所 以 你 現 在 想 第 二 年 transfer 其 實 都 交 吾 切。

其 實 現 在 都 吾 錯 架 黎 窩﹐  距 個 major 都 幾 好﹐  順 帶 一 提 Berkeley 個 D 電 腦 major 有 幾 種 架 窩﹐ 你 知 吾 知 道 ?

其實佢當年準備得唔好,所以入咗而家呢間,而佢又GAVE UP咗香港一個好好既OFFER(科大GLOBAL BUSINESS),而家都唔知係咪一個錯誤的決定,所以佢好想轉去一間好好多既學校,令自己冇咁遺憾,你會覺得去到邊個LEVEL的學校(當然我知STANDFORD及HARVARD等等,但佢冇可能入到),已經足以令佢GIVE UP 科大的OFFER而不後悔,而佢要又要點做先可以轉到?
原文章由 大豬既老婆 於 08-3-20 12:36 發表
我 已 經 回 覆 左 你 PM

不 過 呢 度 仲 有 少 少 補 充
課 外 活 動 系 有 一 定 既 著 數﹐
當 然 系 有 好 過 無 個 一 種。

一 般 第 三 年 先 可 以 transfer. 其 實 吾 建 議 你 第 二 年 又 試 下 去 轉﹐   ...

我 好 難 答 呢 個 問 題
因 為 我 吾 知 道 科大的OFFER exactly 有 幾 好。 不 過 你 想 下 Global business 同 距 現 在 呢 個 major 系 完 全 吾 同 野 黎 架 窩。 甘 你 好 難 比 較。 其 實 如 果 要 講 返 當 初﹐  你 就 要 睇 下 (1) 自 己 中 意 讀 咩 科 (2) 未 來 既 發 展。  老 實 講﹐  如 果 距 想 返 香 港 做 野 既 話﹐  做 CSE 都 系 系 美 國 做 好﹐  如 果 讀 完 個  CSE﹐  結 果 都 系 返 香 港 做 金 融 既﹐  甘 我 覺 得 就 浪 費 左 個  degree lor﹐  浪 費 左  用 甘 多 錢 過 黎 美 國 讀。
如 果 話 都 系 想 初 部 留 系 美 國 發 展﹐  甘 CSE 就 好 岩 既﹐  起 碼 人 工 高 先 拉。

至 於 你 話 轉 學 校﹐  好 難 話 有 必 勝 既 辦 法。 至 於 你 話 standford harvard 個 D﹐  我 都 系 個 句﹐  打 算 讀 咩 科 先。 standard harvard 出 名 既 科 目 都 吾 同 架 窩﹐ 有 D 科 目 我 覺 得 都 吾 系 話 無 可 能 入 得 到 呢 2 間。  我 自 己 覺 得 standford 都 吾 系 甘 高 不 可 攀 (OK, 我 認 我 系 bias ) 研 究 下 距 transfer 既 條 件﹐  你 搵 下 資 料﹐  學 校 應 該 有 好 多 呢 D information. 未 必 一 定 吾 得 。
‹ 上一主題|下一主題