用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 下星期一復課
go

下星期一復課 [複製鏈接]

政府剛公布全港幼稚園及小學於下星期一復課,已養懶身子,習慣十時起床的囡囡,必須糾正過來,以應付六時半開始打拼的學習生活.

在政府公布中,除填寫及簽署體溫表外,另有一項就是若學童有發燒,需待至退燒後兩日才可上課.若然在考試及測驗日子,這項措施難免會帶來不便,未知學校可否在這等重要時刻作出特別安排,如設立分隔課室,讓已退燒的學生回校考試.

四月又是測驗的日子,大家努力吧!
   0    0    0    0

我來了 )))))
玩足4日紅假 ,so tired
皇帝女尋日仲瞓足成日 hehe ...
  好在仲有 幾日休息
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 08-3-26 12:00 發表
   我來了 )))))
玩足4日紅假 ,so tired
皇帝女尋日仲瞓足成日 hehe ...
  好在仲有 幾日休息

我又回會了,今日剛剛回港.
囝囝囡囡聽到星期一復課,他們都很開心,我也很開心!
玩埋明天(婆婆生日),我哋又要回復正常了,又要開始修心養性,重垥心情溫書準備測驗了.
其實我幾驚囡囡會出水豆,因為今日收到朋友的囝囝剛出水豆了(咁埋早幾日才和他去山頂玩).我好唔好帶囡囡去打水豆針呢?現在才針,又有沒有作用呢?請各位俾啲意見我,謝謝!

Welcome back ~
而家先打水痘針似乎過左年齡喎 !
唔知有無記錯 好似係歳半時打的嗎 ?

btw 打左水痘針唔代表唔會出呢 ! 只係出既時候病徵無咁明顯,比起無打的出得無咁多吧了 e.g. 無打針的出十粒 , 打左針的出一、兩粒咁囉 !
但老人家就話最好谷晒佢出嚟 , 等佢出得徹底d , 將來出蛇(過濾性病毒的一種)的機會無咁大
我就好好彩 , 囡囡係k3 summer holiday 時比同學傳染到,出得
非常合時呢   不過你都唔駛太擔心既 只要多加留意小朋友身體變化,真的要來的誰也擋不了... *水痘潛伏期有二星期之久*

原文章由 vanyau 於 08-3-26 21:59 發表

我又回會了,今日剛剛回港.
囝囝囡囡聽到星期一復課,他們都很開心,我也很開心!
玩埋明天(婆婆生日),我哋又要回復正常了,又要開始修心養性,重垥心情溫書準備測驗了.
其實我幾驚囡囡會出水豆,因為今日收到 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 08-3-27 11:03 發表
Welcome back ~
而家先打水痘針似乎過左年齡喎 !
唔知有無記錯 好似係歳半時打的嗎 ?

btw 打左水痘針唔代表唔會出呢 ! 只係出既時候病徵無咁明顯,比起無打的出得無咁多吧了 e.g. 無打針的出十粒 , 打左針的出一、 ...

有得揀我都想囡囡在暑假/讀幼稚園時出水豆,但是每次啲朋友都等小朋友出完水豆才告訴我,所以一直都感染不到.到現在已讀小學了,我又不想她出了,因為很辛苦,和不返學兩個星期也很大件事,兩個星期的功課和課程真的很難追呀!

打拼的學習生活(6歲就要打 ...

我也十分懷念囡囡6歲時的學習生活,毋須為升中而煩惱.

復課後遺症 ?!

大家還記得上次停課嗎 ?  還把我們的測驗及暑假也延遲了呢 !
唔知大考會唔都延遲呢 ? 我已經查閱校曆表 ... 老師們真的巧盡心思 , 真的不得不  希望佢唔好延遲便好了 。
** 個人喜歡速戰速決 ***

相信不可以延遲了,因為三及六年級要在緊接的十八及十九號參加全港性系統評估.除非考試局改期,否則學校都不會冒險自行更改考試日期.

原文章由 emiluihk 於 08-5-5 11:23 發表
復課後遺症 ?!

大家還記得上次停課嗎 ?  還把我們的測驗及暑假也延遲了呢 !
唔知大考會唔都延遲呢 ? 我已經查閱校曆表 ... 老師們真的巧盡心思 , 真的不得不  希望佢唔好延遲便好了 。
** 個人喜 ...

Hurray ~~ Hurray ~~
早d 攪掂早d 放假
‹ 上一主題|下一主題