用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 bb應幾大可以開始教佢學英文
go

bb應幾大可以開始教佢學英文 [複製鏈接]

bb應幾大可以開始教佢學英文,我囡囡宜家先得三個半月大,有時都會開英文dvd比佢睇下,佢都好鐘意睇,一度睇一度手腳郁同會eerr咁!
   0    0    0    0

其實小朋友最好既學習時候係0-3歲, 隨著佢地不斷長大, 學習能力相對會減少

我小朋友依家26個月, 係佢14個月時, 我買左一份最好既教材俾佢, 但我都後悔點解咁遲至買俾佢, 如果佢係0歲開始學習, 相信佢既進度更好...

如果你想知多d, 可以pm我, 大家交流同分享下~

有幾好.............

香港經濟日報曾經報導過一個有關粵英雙語學習追蹤研究,詳文可有此下載:
http://picasaweb.google.com.hk/v ... 5192702282481209010
http://picasaweb.google.com.hk/v ... 5192702329725849282

撮要以下重點:
1)        幼兒出生至3歲是發展外語的最好時機
2)        僅可為幼兒製造語言環境,不要死記硬背,或過份糾正
3)        提早接觸外語,並不會導致小孩語法混亂,因此盡早學外語有利無害

如不能在以上下載,可將你們的 email address PM給我,我email詳文給你們。

在此跟各位家長分享。

原文章由 2007912 於 08-4-19 19:15 發表
有幾好.............

因為越細腦部發展越快, 故此係呢個時間我地俾佢地聽既野, 都係吸收得最好, 最快, 最多, 但相對3-6歲, 佢地腦部既發展會相對0-3歲慢一半, 到了6歲之後, 亦會相比3-6歲更慢, 這都係因為依家好多人依家提及的左右腦啦, 可能講得有d複雜, 希望你明白, 真係好難用文字黎表達。

若你仍不明白, 可以pm我
‹ 上一主題|下一主題