用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 樂器 ~ 升中派位計份
go

樂器 ~ 升中派位計份 [複製鏈接]

想問下大家係升中派位時, 鋼琴係咪唔計分架, 小提琴就計 ?
   0    0    0    0

中央派位係唔會睇你有冇學樂器,最主要都係睇你banding。自行時就睇個別學校係咪注重音樂,計分就睇學校啦。如果特別d 的樂器可能會有利,其實而家小提琴都係十分普遍,除非好叻,如果唔係都唔會有大帮助。

原文章由 Tammy 於 08-4-2 14:44 發表
想問下大家係升中派位時, 鋼琴係咪唔計分架, 小提琴就計 ?

醒目開學勳章 王國長老

老土d講, 如果學校有orchestra, 係會"需要"多d樂手, 咁學得叻就著數d既, 咁小提琴就梗係要多幾個, 打鼓咪要少d咁啦
至於鋼琴, 學校主要"需要"最叻果批為校增光就可以了, 所以平平凡凡的, 亦未必會加分
(唔好鬧我呀 , 我"依書直說"咋)
原文章由 Goody 於 08-4-2 03:24 PM 發表
中央派位係唔會睇你有冇學樂器,最主要都係睇你banding。自行時就睇個別學校係咪注重音樂,計分就睇學校啦。如果特別d 的樂器可能會有利,其實而家小提琴都係十分普遍,除非好叻,如果唔係都唔會有大帮助。

...

明白晒, 有 d 人成日話鋼琴唔會再計分, 小提琴同其他樂器先會加分.
咁都放心 d, 因為我個囡 only 學琴, 其他無學.

我仔仔係學Organ(雙層電子琴)的,聽說這種樂器是不被校方承認/重視,若是你們,會否再多花時間去考聖三一試呢?

回覆 #1 csk家長jj 的文章

如果為了升學才習音樂,那太沒意思了。

同意, 因為我比呀囡學琴, 主要訓練佢左右腦, 佢四歲半學到依家, 一級都未考過架 (呀囡依家小四)  不過佢近日又唔知咩事, 話好想學小提琴 ????

原文章由 CK001 於 08-4-6 16:52 發表

原文章由 CK001 於 08-4-6 16:52 發表

明白,所以當初我是順著仔仔的興趣而選擇樂器的,現在不經不覺他在琴行上緊四級課程(他從未考過任何試的),而老師有意為他報考聖三一的三級試,所以考慮緊報唔報好。

原文章由 Tammy 於 08-4-7 10:43 發表
同意, 因為我比呀囡學琴, 主要訓練佢左右腦, 佢四歲半學到依家, 一級都未考過架 (呀囡依家小四)  不過佢近日又唔知咩事, 話好想學小提琴 ????

...

if she really have interests in violin, just folllow her interest. it's better to have self motivation than to have pressure/request from parents.

係呀, 原本學校開學時有得參加架, 當時佢又唔想學, 真你比佢激死.  剛剛係工人倶樂部 check 到仲有位, 諗住同佢報, 平平地比佢 try 吓先, 睇佢係咪三分鐘熱度.

原文章由 monkey68hk 於 08-4-7 12:06 發表

if she really have interests in violin, just folllow her interest. it's better to have self motivation than to have pressure/request from parents.

醒目開學勳章 王國長老

買個小提琴都唔係好貴, 平平地學生琴, $500都可以攪掂, 試下都無妨既
我女同時有學piano同violin, 而家2年級(哈.....上中學版八定嘛!)鋼琴考左2級, 小提琴剛quit左! 我好心痛呀, 覺得佢唔係唔得, 而係無興趣, 繼續又好似迫佢咁......算啦! somehow叫試過, 或者遲幾年有興趣呢
原文章由 Tammy 於 08-4-7 12:19 PM 發表
係呀, 原本學校開學時有得參加架, 當時佢又唔想學, 真你比佢激死.  剛剛係工人倶樂部 check 到仲有位, 諗住同佢報, 平平地比佢 try 吓先, 睇佢係咪三分鐘熱度.

...

我舊老闆個仔, 讀間超級名校, 無興趣學piano, 走左去學二胡, 學校有出聲話二胡無用呀! 不過老闆覺得既然有興趣, 唔好side左佢丫! 而家學得幾好呀!
我仔仔係學Organ(雙層電子琴)的,聽說這種樂器是不被校方承認/重視,若是你們,會否再多花時間去考聖三一試呢?

charlotte_mom,
當年我帶仔仔去琴行報名學鋼琴,點知他一見到部電子琴就馬上要試玩la,一試之下就愛上了,不肯學鋼琴。當時我立即為他報名和買琴,回家後還被家人和朋友不停批評呢!但我並沒後悔,縱使校方和家人朋友並不承認這種樂器,但仔仔每次練琴時都顯得很歡欣和快樂便已足夠了。

係呀...有興趣學起上來事半功倍, 如果迫佢地學 d 無興趣的野, 就會相反.

原文章由 csk家長jj 於 08-4-8 09:57 發表
charlotte_mom,
當年我帶仔仔去琴行報名學鋼琴,點知他一見到部電子琴就馬上要試玩la,一試之下就愛上了,不肯學鋼琴。當時我立即為他報名和買琴,回家後還被家人和朋友不停批評呢!但我並沒後悔,縱使校方和家人朋友並不 ...

我想請教o甘多位:
大家知否九龍城區有邊間中學有Orchestra?
(任何banding均可)
囝囝未考呈分試,未知成績如何?但他成績一向如過山車上落,我想憑他的 clarinet(單簧管)和鋼琴在自行派位階段入讀,比較穩鎮。謝!

如果在自行派位階段入讀,請問有學大提琴會唔會有帮助呢?
這樂器是否屬特別d 樂器?

原文章由 碧加 於 08-4-10 16:09 發表
我想請教o甘多位:
(任何banding均可)
囝囝未考呈分試,未知成績如何?但他成績一向如過山車上落,我想憑他的 clarinet(單簧管)和鋼琴在自行派位階段入讀,比較穩鎮。謝! ...

你小朋友樂器好好成績?但考中一喎....唔揀音樂家喎,通常都以學術行先,除非好冷門啦.....巴松管聽講就好吃香

大提琴現也不算冷門了。 其實升中最主要都是看成績,不要為入學而強迫去學某種沒興趣的樂器。

原文章由 tkng 於 08-4-10 20:48 發表
如果在自行派位階段入讀,請問有學大提琴會唔會有帮助呢?
這樂器是否屬特別d 樂器?

真係好多謝大家的分享.我依家個心都定d,因為成日聽d人講話鋼琴無分加,小提琴,大提琴...先有分加,又話中央派位要報埋,我覺奇怪先發問.因為我一向知中央派位係將小五下學期同小六上學期的分呈上去就 ok.無任何面試或筆試.自行分配先有 interview, am i right ?

原文章由 Sindy 於 08-4-11 00:35 發表

你小朋友樂器好好成績?但考中一喎....唔揀音樂家喎,通常都以學術行先,除非好冷門啦.....巴松管聽講就好吃香

o甘當然成績要符合學校banding啦!

我只不過在盤算緊將來既中學如果有埋Orchestra,囝囝就可以對學校更有歸屬感,反正佢未考呈分試,做媽咪o既唯有廣泛搜集資料,無論band one/band two/band three 學校都留意一下佢地嘅管絃樂團,作為參考指標。

間間學校計法都唔同,曾經問過一間band 1中學主任點計,佢話計係奬行內的%,有5級証書當係一個point 咁上下啦.冇5級就當係課外活動分.
orchestra 好多中學都有,不過最多係管樂團,管樂容易組成,因為上了中學才學也未遲.
好奇怪,有時冷門樂器,學校覺得冇用,熱門樂器識的又太多.除非個人表演,曾取多全港或國際奬,如果唔係都只是得一個point.

4年多前,朋友的兒子派到皇仁,一心以為兒子的大提琴在校內orchestra有所作為,誰知開學未幾,一次在hall中,校長問有誰懂得小提琴請舉手,數數手指都有百幾個,問大提琴也有幾十,當然我朋友的兒入不到樂團,當小學時佢已係幾個樂團大提琴手,佢未有因為大提琴入了皇仁(因冇面試機會比佢),佢只係搞珠入了,當年在小學時呈分試是五名內呢.

我清醒啦,我明白啦,所以我時時都提醒人同人講,有就係錦上添花,冇唔駛太緊張,拉得太緊返而拖累學業成績呢.
‹ 上一主題|下一主題