用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地個小朋友幾歲先開始自己識著鞋, 著襪 ...
go

你地個小朋友幾歲先開始自己識著鞋, 著襪 [複製鏈接]

你地個小朋友幾歲先開始自己識著鞋, 著襪?
   0    0    0    0

5 Years old.

我個囝2歲9個月. 佢唔識著襪 only 識自己著鞋(魔術貼個隻)
原文章由 YnnMa 於 08-4-3 11:45 發表

回覆 #4 YnnMa 的文章

我囝囝3.5歲識著魔術貼鞋. 4歲識著襪.

my daughter can put her shoes on when she was 2 year and 2 months (魔術貼個隻).  Now I train her to wear socks by herself.  With a little bit help, she can do it.

原文章由 YnnMa 於 08-4-3 11:45 發表

2歲7個月識著襪同著鞋(魔術貼個隻), 但見到daddy同嫲嫲就唔肯自己著

2.5歲識著鞋著襪, 但著襪會唔靚, 要我幫佢 "優" 返好. 著鞋只張 lim貼款式都冇問題.

我個仔仔19-20個月左右識著鞋, 但當然你要先替他放好左右, 他還未懂得分左右呢! 至於著襪就要幫一幫, 他現在快要22個月. 你俾機會佢, 佢就可以做到架啦.

醒目開學勳章

About 2.5 to 3 years old

醒目開學勳章

my daughter also knows how to put on her shoes b4 2, but still need helps when wearing socks now.

原文章由 Nettielai 於 08-4-3 16:12 發表
我個仔仔19-20個月左右識著鞋, 但當然你要先替他放好左右, 他還未懂得分左右呢! 至於著襪就要幫一幫, 他現在快要22個月. 你俾機會佢, 佢就可以做到架啦. ...

我個仔3歲識得著鞋同著襪, 鞋要係魔朮貼, 但隻襪個"琤"會著左o係前面 唔理佢既都可以照出街

3歲到啦…間唔中趕時都會著唔到家!

3歲2個月識著襪同著鞋(魔術貼個隻), 不過要睇實佢和右左鞋放好. 若不唔著.

三歲啦!不過都有要我們同佢著。

My daughter is able to complete both tasks at 2.5 yrs old. Thanks to the teachers at her nursery class!  She can also distinguish the left shoe from the right shoe.
My son couldn't do these until age 3.

我個仔2.5歲開始識著鞋,跟往2.8識著襪
‹ 上一主題|下一主題