用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 泳天游泳會 ok ma?
go

泳天游泳會 ok ma? [複製鏈接]

my son is 3 yr old now, and i want him to learn swimming, do you think it's the right age?

and anybody try or learn swimming at 泳天游泳會 ?
i want to learn at pui ching swimming pool?
pls advice, thanks!
   0    0    0    0

原文章由 carey_mum 於 08-4-5 12:16 發表
my son is 3 yr old now, and i want him to learn swimming, do you think it's the right age?

and anybody try or learn swimming at 泳天游泳會 ?
i want to learn at pui ching swimming pool?
pls advice, t ...

anybody knows?

醒目開學勳章

我覺得係要睇教練唔係泳會囉,泳會'堯'飛都無用﹗

學游水

啱啱睇完一本書關於小朋友學游水
我既消化係 三歲小朋友學左唔一定識
因為始終小朋友對水同陸地 係另兩種唔同既環境
同埋小朋友對一個陌生既教練既講解 示範 消化可能係全部 一半 或冇
所以你想佢學識 不如從基礎開始 同個教練建立左一個好既關係 之後令小朋友唔驚水 再一步一步學游啦
我會覺得你應請個私人教練先 因為可以比多d時間同個教練打好關係
純粹個人意見 唔啱聽就算 可以既話就參考參考啦~

回覆 #1 carey_mum 的文章

首先很同意choleliu的說法,我本人有2個小朋友,大仔於4yrs old 開始參加親子泳班,但由於媽媽在身邊,佢就好似樹熊咁黏住我,卒之我就轉左報泳班,但唔知係咪泳班較多人(6人),而佢又算較細,所以進度都唔係太理想,而小兒參加的泳班就係泳天舉辦的,係泳班時亦跟過泳天2個教練,算不過不失﹗不過聽聞d家長對d教練有讚有彈,而最後我都係搵左私人教練比佢(total用過3個教練),雖然私人教練會比較貴,但其實會比係泳班學得較快(由其是小朋友較細),計起上黎可能價錢同報泳班差不多(講緊係學懂游到at least 25m),而終於到小兒5.5yrs old時就碰到佢而家個教練,他用了一年就學懂了4式(後來才知道他從前也是由泳天出來的),而妹妹因為哥哥學游泳,常常嚷着要學,所以於她3yrs old時就比佢開始學,但可能年紀真的太少,她差不多用了9個月才學懂自由式,而現在她差3個月就5yrs old,她現在也可以游到3種泳式了,所以冇話3 yrs old 係咪right age,睇你自己點睇啦﹗Hope  this can help!

原文章由 carey_mum 於 08-4-5 12:16 發表

我小朋友3歲4個月開始學, 係大力泳會, 冇乜問題, 不過當然比其他大的小朋友學得慢d.

understood, thanks all papa and mama!

原文章由 愛麗斯 於 08-4-7 00:15 發表
首先很同意choleliu的說法,我本人有2個小朋友,大仔於4yrs old 開始參加親子泳班,但由於媽媽在身邊,佢就好似樹熊咁黏住我,卒之我就轉左報泳班,但唔知係咪泳班較多人(6人),而佢又算較細,所以進度都唔係太理想,而小兒參加的泳班 ...

可否給我一些私人游泳教練的資料, 本人的兒子3歲3個月, 也想給他學游泳, 你在那裡找到這位教練的?

mant thanks!

我個仔係泳天學緊, 由三歲五個月開起(即舊年九月)到而家, 差不多七個月
由於一星期只游一天, 所以進度不會太快
加上中途放假多(christmas, new year, easter), 我個仔又曾經大病成個月, 所以佢有咁o既進度都算係咁
現在只懂得呼吸和踢腳, 持浮板可以游到好幾米,不懂撥手
不過我覺得教練都好有心機教,
同埋我個仔係由個頭掂少少水就大叫, 到而家可以沉成個頭落去
作為媽媽己經覺得好滿意
我想佢keep constant 有一樣運動每星期持續做, 又想佢唔怕水, 而且方便, 放學即過去學,
我又唔駛佢識幾多式, 又唔駛佢游幾快
所以要睇你想要o的乜?  係咪真係要短時間學得好好

你好。我想問我個仔而家係21個月大,幾時可以開始學游水呢?因為我想暑假比佢學,因為到返學身體好d希望病少d,唔知兩歲識合未呢?

原文章由 pamelaywy 於 08-4-12 00:03 發表
我個仔係泳天學緊, 由三歲五個月開起(即舊年九月)到而家, 差不多七個月
由於一星期只游一天, 所以進度不會太快
加上中途放假多(christmas, new year, easter), 我個仔又曾經大病成個月, 所以佢有咁o既進度都算係咁
...
我有兩個小魔怪--大哥哥基基7/7/2006出生,重3.4kg妹妹詩詩剛剛31/5/2007年出世了.重3kg

回覆 #2 carey_mum 的文章

Honest_ng,

唔該徙你呀,咁可能真係我心急左,我第日搵你教可以嗎?不過要出年,你介唔介意都比個電話我,我可以第日搵你問下。

原文章由 Honest_ng 於 08-4-12 02:14 發表
你好~本人係游泳教練,2歲仲未可以學得住好老實講~因為兩歲可以連教練講d野都未必明白~所以最低學游泳年齡,約是3歲至4歲之間~不過你得閒都可以係洗白白時,比多d機會佢玩下水咁,等佢大d都唔會咁怕水,希望幫到你^^ ...
我有兩個小魔怪--大哥哥基基7/7/2006出生,重3.4kg妹妹詩詩剛剛31/5/2007年出世了.重3kg

你仔仔識得聽指令未? 如果你叫佢用隻手掂小小水擺上個咀到佢會唔會眼光光望住你唔識得郁?

如果佢 ok, 而你又真係心急想俾佢接觸下學游水係咩黎, 你可以參加親子班, 不過記得搵個係唔會好似樹熊咁既家長學喎(通常係咪 daddy 會冇咁痴身呢?), 如果唔係會浪費時間啊....

你方向好正確! 游水對身體提升抵抗力好好, 你自己游得耐水都會發覺自己唔怕凍~!

原文章由 mimitam 於 08-4-12 00:38 發表
你好。我想問我個仔而家係21個月大,幾時可以開始學游水呢?因為我想暑假比佢學,因為到返學身體好d希望病少d,唔知兩歲識合未呢?

Hello, my daughter had 5.5 years old, she want to leant
swimming, can you pass the information to me, tks.

原文章由 愛麗斯 於 08-4-7 00:15 發表
首先很同意choleliu的說法,我本人有2個小朋友,大仔於4yrs old 開始參加親子泳班,但由於媽媽在身邊,佢就好似樹熊咁黏住我,卒之我就轉左報泳班,但唔知係咪泳班較多人(6人),而佢又算較細,所以進度都唔係太理想,而小兒參加的泳班 ...
‹ 上一主題|下一主題