用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維紀學生應付唔到小一既進度
go

維紀學生應付唔到小一既進度 [複製鏈接]

我有個小學教師既朋友,  佢話讀維記d學生入主流小學既話,  好難應付到小學既學習,  原因係維記d課程淺,  一上小佢地就好辛苦.  除非維記d學生直上維記小中學或其他國際學校就無問題.  個小學教師話,  佢最驚d維記學生入讀, 因為教佢地教得好辛苦.  好難追得上.

我聽完,  半信半唔信,  有無甘差呀,  各位家長你地點睇.
   0    0    0    0

我個女讀緊k1, 暫未太清楚.  我只是覺得中文學得太少.
囡囡聖士提反收了她, 都唔知轉唔轉好?

醒目開學勳章 王國長老

我女讀既係新思維學校, 要求學生睇好多書, 呢幾年on average都有1/4新生黎自維記, 佢地英文閱讀同講既能力都幾好, writing skills呢, 老師話, 邊間幼稚園都係咁上下, 除非真係國際學校果d
如果維記英普班出黎, 普通話都ok丫! 不過的確中文閱讀同寫作就唔算太叻
我又唔覺維記太差wor (notes: 我唔係維記家長)
原文章由 Minniechung 於 08-4-5 12:32 PM 發表
我有個小學教師既朋友,  佢話讀維記d學生入主流小學既話,  好難應付到小學既學習,  原因係維記d課程淺,  一上小佢地就好辛苦.  除非維記d學生直上維記小中學或其他國際學校就無問題.  個小學教師話,  佢最驚d維記學 ...

真係咁差咩?我見維紀有d學生,拎住本rainbow magic睇得津津有味架喎

醒目開學勳章

梗唔係啦!課程唔淺,只是老師要求唔太緊。算係讀得開心,又学到嘢。
絕對應付到小學既學習!

我囡囡由 PN 至今年K3 都係維記學生, PN-K2 (上學期) 佢地以小組活動教學為主, 以啓發小朋友既主動性, 言語方面, 多著重聽及講(英文以拼音為主), 而每星期在校內均安排學生借一中一英圖書回家親子阅讀, 但K2 (下學期) 則以寫為首要, 而今年囡囡升上K3, 每星期要寫週記, 現在下學期, 中文已經開始抄句子及仿句練習, Maths 以中英及橫直式計算, Eng 則以寫作句字, 比較早2-3年前中文程度深左, 而英文則維持一向水平, 學校方面並安排5-6月以小一模式上課, 而我囡囡在11月已派入一傳統小學, 我相信函接小一的問題不大。Minniechung 我想請問你朋友是任教哪間小學, 希望了解一下情況 Thx !!     

原文章由 Minniechung 於 08-4-5 16:32 發表
我有個小學教師既朋友,  佢話讀維記d學生入主流小學既話,  好難應付到小學既學習,  原因係維記d課程淺,  一上小佢地就好辛苦.  除非維記d學生直上維記小中學或其他國際學校就無問題.  個小學教師話,  佢最驚d維記學 ...

我個女係victoria 既pn學生, 佢考到幾間傳統名幼稚園.我都唔知俾唔俾佢轉好.考到唔讀好似好晒.

但, 佢先返了victoria大半年,英文已經好好,發音成個美國妹咁.如果轉校,一定會退步.而且如果轉了,到大啲發覺佢唔適應傳統名校既pressure時又驚到時難轉國際學校.

再者,活動教學也是政府鼓勵的未來教學既trend,會唔會將來其他名校亦需要跟,到時未必做得好像這些先行者好

原文章由 Minniechung 於 08-4-5 12:32 發表

我並不是維記家長,單看這編發表令我聯想到維記是比較差的???
不過我本人覺得維記是比較好的其中一間,因為我希望我的小朋友在快樂中學習及成長。所以我認為在小朋友最寶貴的童年,首先要快樂,其次是學習。更何況在維記這類幼稚園可以學倒美國口音的英語而不是一般傳統學校的港式英語 。可能傳統學校的小朋友會比較早能背書、寫字。但是在讀書時期所得到的知識只是人生中的一小部份,建立人格才是重要的課題。記得早前有編新聞佈道"一名學生因為考第二而去自殺"。令我覺得現今傳統學校的學生的是非官念是這樣的?

以上純是個人意見,可能有點偏激,敬請見諒!
2005年4月18日出世 2006年1月18日 9.75kg 3.19kg Alvis studio photosAlvis Photos1 year old studio photoOne Year Old Studio Photo

原文章由 alvismother 於 08-4-7 08:26 發表

我並不是維記家長,單看這編發表令我聯想到維記是比較差的???
不過我本人覺得維記是比較好的其中一間,因為我希望我的小朋友在快樂中學習及成長。所以我認為在小朋友最寶貴的童年,首先要快樂,其次是學習。更何況在維記 ...

其實而家既傳統學校,都唔係以前咁的啦,淨返既舊式傳統學校亦唔多..............

深與淺,從來都是家長的矛盾,"應付小一"仿似是一個大敵人 !  早前看過另一篇貼文是訴說在一出名"深"的幼稚園家長和園生的辛酸,讀後不禁一額汗!
快樂難求,只要孩子的學習是有進步性,有系統性,按步就班,就可以了!  
本人是維記k1家長,不是要幫學校說話,只是希望更多孩子可以好好享受學習的日子。
小學老師也要反省,小一進度何以與成長脫軌? 孩子上學就是要好好學習,只喜歡"不用教"的學生,是哪來的道理?

我個仔今年9月讀k1, 報學校之前都問過我家姐考唔考維記好. 佢個仔係銅鑼灣維記畢業的. 佢同我講的正正係妳的小學教師朋友所講的一樣. 如果我end up係比小朋友讀傳統小一, 維記可能真係唔係太適合. 佢個囝後黎派左九龍塘書院(?九龍塘小學, sorry 唔係好記得). 佢都話跟得幾辛苦, 要搵補習. 到小二佢同個囝考男拔, 又比佢考到. 所以我都唔知係唔係真係咁差, but end up 我都無同亞囝報維記.
原文章由 Minniechung 於 08-4-5 12:32 發表

其實好定唔好,  都有好多外來既因素,   本身小朋友既質素,  小學既教育,  老師的教導.  都會因而有所偏差.  如果我個女入到維記,  我都可能會俾佢讀.

我不是維記的家長,而是出名"最淺"的啟思。

我對於將"愉快學習"等同於"無野學"很感慨。很多人認為"為了應付小學便要犠牲,一定要快人一步跳入苦海,不讓小孩子早點感到壓力,便會蝕底。"而"蝕底"在香港簡直是"死罪"

所以為了讓自己的子女"叻"過人,一定要早點學會辛苦,"愉快"不是必需品,學習是不用"愉快"的,小朋友是不需要有選擇權。想到小學課程緊迫,便更要"快人兩步"地"打底。於是乎,小一最好讀小二的書,k3讀小一的,k2...2歲最好懂寫字、唸唐詩,1歲已經要出口成句...如此類推。

以上的說法,是誇張還是寫實?反正是個人的感想。小學老師嫌某校畢業生程度淺,他/她是否應該自我檢討!孔子曰:"有教無類",自己沒有本事處理不同背景的學生,應是自己"技不如人",非關稚子之罪。

小孩子自己看似"落後"了尚且未有放棄,為人師表心裡已經作了標籤,嗚呼哀哉!

其實大家也不應把將小朋友送進"深"的學校. 等於抹煞了愉快童年及推進萬丈深淵似. 相對也不應視作把小朋友送進"淺"的學校又一定慢一人步及接連不到小學.

不同理念學校也有不同的人需要它們. 它們可以生存數十年. 証明只是有需要. 而沒有對錯. 每位家長要求不同. 可以付出的也不同. 每位小朋友也是獨立個體. 完全不能一慨而論. 但肯定的是家長一定以小朋友為最後依歸的.

總之由不懂到學懂. 無論深或淺. 小朋友已經有所得著.

醒目開學勳章

維記個課程點都唔可以用淺黎形容,學術上D學生水平OK,同出面人爭好嘅小一都無問題,我同事個女維記讀足3年,當年都好易考到聖心,真光同埋仲有一間唔記得!讀上去都無問題!我估問題反而係學習形式同氣氛唔同!我個女響維記讀PLAYGROUP,跟住N1,後來去左聖心,發現最大唔同係維記好鼓勵學生去TRY,去估,聖心就要小朋友小心,守規矩,哩D唔同如果響小一出現係會有適應問題!可能家長都可以鼓勵小朋友同埋同學校多D溝通!

原文章由 NewSnoopy 於 08-4-9 12:14 發表

我對於將"愉快學習"等同於"無野學"很感慨。很多人認為"為了應付小學便要犠牲,一定要快人一步跳入苦海,不讓小孩子早點感到壓力,便會蝕底。"而"蝕底"在香港簡直是"死罪"  ...

講得好.

說得太好!

原文章由 NewSnoopy 於 08-4-9 12:14 發表

我對於將"愉快學習"等同於"無野學"很感慨。很多人認為"為了應付小學便要犠牲,一定要快人一步跳入苦海,不讓小孩子早點感到壓力,便會蝕底。"而"蝕底"在香港簡直是"死罪"  ...
:-D

真係講得好好!
唉....只不過係係香港好難做到!  有邊個家長唔想子女有個"愉快的童年"嗯!  

[ 本文章最後由 WinkyLee 於 08-4-10 12:14 編輯 ]

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif
‹ 上一主題|下一主題