用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 浸會大學王錦輝OR 培僑好呢?
go

浸會大學王錦輝OR 培僑好呢? [複製鏈接]

我個仔已報左王錦輝,但啱啱培僑打嚟話後補收
咗我個仔.好難決擇!點算?大家可唔可以俾d意見!Thankyou
   0    0    0    0

聽好些家長對兩校的評價後,會選培僑

原文章由 kokaiho 於 08-4-7 16:02 發表
咗我個仔.好難決擇!點算?大家可唔可以俾d意見!Thankyou

原文章由 kokaiho 於 08-4-7 16:02 發表

更係培僑唔洗唸

何以見得呢?

原文章由 sallywhe 於 08-4-7 16:56 發表

更係培僑唔洗唸

你意思係培僑唔使諗吖?定係一定係讀培僑呢?

Hi kokaiho,

我的小朋友也教了(1) 王錦輝, (2) 培僑, (3) 培基.都取錄了. 最終選擇培基.

(1) 王錦輝 - 有朋友女兒讀中一, 她說平常沒有太多功課. 都幾自由. 學校把學術科好的學生編到一班; 課外活動強的編到一班, 學校會安排他們經常出外活動. 但因為太新, 老師的資歷都比較淺, 但有衝勁.

(2) 培僑 - 去個理大的exhibition 及 到校面試. 印象很寬鬆, 學生比較活躍一點. 有朋友女女讀中三, 他說小朋友讀得開心. 學校鼓吹閱讀及做project, 無什麼功課. Language - English 及普通話表達會有改善. 但也不代表grammer & writing 有大改進. 這學校適給有高self control 的小明友讀.

希望幫到你!

原文章由 kokaiho 於 08-4-7 17:23 發表

你意思係培僑唔使諗吖?定係一定係讀培僑呢?

原文章由 AOF 於 08-4-12 03:15 發表
Hi kokaiho,

我的小朋友也教了(1) 王錦輝, (2) 培僑, (3) 培基.都取錄了. 最終選擇培基.

(1) 王錦輝 - 有朋友女兒讀中一, 她說平常沒有太多功課. 都幾自由. 學校把學術科好的學生編到一班; 課外活動強的編到一班,  ...

林大輝可否俾d意見

Hi meimei_ho,

我先生在林大輝附近返工的,lunch 時候見到他們的學生講粗口由抽煙. 我有同事住第一城,都說這學校新,學術科不太好,口碑乜麻麻.見議親到學校觀察環境及學生manner.

原文章由 meimei_ho 於 08-4-12 10:14 發表

林大輝可否俾d意見
‹ 上一主題|下一主題