用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Which one is better
go

Which one is better [複製鏈接]

請問哪一間比較好?
1, 迦密
2, 華英
3, 旅港
4, 丘左榮
5,或其他九龍城區學校
謝謝!
   0    0    0    0

以我所知四間都是band 1學校,最難入應該是華英。要視乎個小朋友的成績是甚麼banding?

全是Band 1英中,男女校。
自行收生階段已過。
揀了那一間?男仔定女仔?

統一派位,只要小朋友學業成績係Band 1,不論頭定尾,都可以抽,放乙部第一志願,得5得,睇運氣!

九龍城區英中男女校仲有:銀禧同黃笏南。

我仔仔應該是band 1,全級考第十。
運動方面,游泳常攞獎。可惜首輪interview全軍覆沒。
現在只好等派位,但又怕選錯中學。
請問如果第一志願選其中一間,是不是第二志願就要選band 1尾呢?

你仔仔的成績都很好,但都要睇下他讀的小學整體成績屬band幾? 如果你肯定仔仔屬band 1,旅港開平及丘佐榮入到的機會都很大,我自己就覺得旅港比丘佐榮較佳。

至於華英及迦密band 1學生競爭較大,因為好多都會選這兩間為首選,如果你肯定仔仔是band 1頭的話就不妨選華英,次選可考慮旅港或者丘佐榮,但都要視乎電腦編號,如果編號較前的就當然著數,不過電腦攪珠都要看運氣了。

早兩年我朋友的仔仔(band 1成績)就填了喇沙做第一,旅港第二,佢就被派了入旅港。後來到差不多開學更有間名校通知收了他仔仔,當然又轉去了名校啦!

原文章由 Rubyzai 於 08-4-9 23:41 發表
我仔仔應該是band 1,全級考第十。
運動方面,游泳常攞獎。可惜首輪interview全軍覆沒。
現在只好等派位,但又怕選錯中學。
請問如果第一志願選其中一間,是不是第二志願就要選band 1尾呢? ...

多謝各位的意見,現在只好等幸運之神來了!

Make sure you check with school, your son is band 1, before you select anyone of these schools.

It is important.
‹ 上一主題|下一主題