用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第三次呈分試-通常有冇補考呢? 請幫忙丫~~唔該晒! ...
go

第三次呈分試-通常有冇補考呢? 請幫忙丫~~唔該晒! [複製鏈接]

陰公陰公!!  囝囝考緊第三次呈分試, 但呢兩日就發燒, 今日仲燒到102度!!  明後天仲有4分卷啊~

當然佢健康係最緊要!  佢發緊燒我都唔會俾佢夾硬來 - 加上咁都唔番得學啦!  但我想請問下大家, 知唔知呢次呈分試通常有冇得補考架?

好好好好好擔心啊!!

希望囝囝快d好番!  身體要緊呢!!!

[ 本文章最後由 bunnycatcat99 於 08-4-13 21:38 編輯 ]
   0    0    0    0
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

of course 有補考但係有啲學校要九折收貨,即是100分滿分就算你全對也只有90分。
而且有的學校要三天內補考,所以最好check吓學校....
希望你個小朋友瞓醒退哂燒啦!

回覆 #1 BESTMCL 的文章

我哋學校就話,若考不到三科就不會保考,
第一因為他們要為你的而出過份卷
第二病會影響成績
教统局是容許你的缺席,只要有醫生証明。
我建議不考,因為影響成績,如果上兩次已經
滿意分數無謂因今次而拖低。
好好地同老師商討吓!

我仔間學校有得補考,有醫生紙就不用九折,我仔曾經考到最後個日就病o左,因為老師同我講因趕住呈分,要盡快補考,當時我個仔請o左兩日假,第三日早上(退了燒)就要回校補考o左就即回家sleep(老師叫o既),出來的成績居然係最好(無問過同學仔o架)

回覆 #3 bunnycatcat99 的文章

我亞女學校有補考, 而且有十多人要補。我個女都有補考, 但考完後好後悔, 佢話份卷比原來個份深好多,因為佢同無補考既同學一對比下,重多两頁添,佢將份卷比左隔離位個同學睇過,佢竟然話吾係好識做,吓, 佢問果位同學係全級考第一架!我亞女得八十多分,比平時低左好多呀!但老師親口同我講話會出一份相同水平架,總知吾走繼續考啦!咁同八折咁上下囉!

[ 本文章最後由 cell 於 08-4-14 17:13 編輯 ]

請問第三次呈分試的用途是什麼?

原文章由 Rubyzai 於 08-4-15 12:05 發表
請問第三次呈分試的用途是什麼?

平均上兩次呈分,决定你的 Banding ,
最後攪珠大抽獎用。

原文章由 二話不說 於 08-4-15 15:54 發表

平均上兩次呈分,决定你的 Banding ,
最後攪珠大抽獎用。

我阿仔而家P.5,我以為呈分試只係P.5末期試及P.6上學期1ST考試? 原來有3次,那到底係邊3次?

THANKS YOU!

原文章由 BB2WONG 於 08-4-15 16:20 發表

我阿仔而家P.5,我以為呈分試只係P.5末期試及P.6上學期1ST考試? 原來有3次,那到底係邊3次?

係小五下學期, 小六上學期同下學期 (可以叫做期中試, 通常3/4月會考架啦)

唔好意思呀咁遲至黎覆大家!

真係好多謝晒各位嘅分享, 意見和祝福啊!

阿仔嚮星期日晚已經退左燒, 佢第二朝話好精神, 所以就考埋最尾果兩日試啦, 都算順利!  唔洗補考啊!!  感謝主!!!

再次多謝各位啊!!!  

下星期就派成績表啦, 希望大家都唔洗為大抽獎頭痕啦!!  
加油加油!!!

呈分試:大部份小數學一般係呈三次呈分試,小五下學期, 小六上學期同下學期 (通常最遲四月初考第三次呈分試,因為五月已經要填統一派位《大抽獎》。
小部份學校會只呈兩次呈分試,只計小五下學期, 小六上學期。
‹ 上一主題|下一主題