用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會(畢拉山)vs 聖瑪加利大(下午班), 我真係唔知點揀! ...
go

聖公會(畢拉山)vs 聖瑪加利大(下午班), 我真係唔知點揀! [複製鏈接]

各位媽咪? 可以幫忙比點意見嗎? 我諗左幾個月都諗唔到~~

我target 的小學都係天主教的, 係咪讀返天主教幼稚園好d?
小朋友係咪讀上午班好d?
聖公會係咪只係中環果間先好?

唔該晒~~
   0    0    0    0

聖公會畢拉山 is good

原文章由 chanbaby 於 08-4-18 10:02 發表
各位媽咪? 可以幫忙比點意見嗎? 我諗左幾個月都諗唔到~~

我target 的小學都係天主教的, 係咪讀返天主教幼稚園好d?
小朋友係咪讀上午班好d?
聖公會係咪只係中環果間先好?

唔該晒~~ ...

一間基督教, 一間天主教, 咁你哋係唔係教徒呢?
如果唔係就睇你對邊間印象好D, 例如: 校舍, 校長, 老師, 姐姐等.

小姐仔讀SMM K1, 讀得好開心.

[ 本文章最後由 BoBo1021 於 08-4-19 01:01 編輯 ]

EthanMama & bobo1021,
thank you for your feedback.

我唔係教徒, 不過要信的話, 較偏向天主教.
想揀smm,但又唔想讀下午班.
揀環境及教學理念, 兩間差不多.
所以諗極都諗唔掂.

bobo1021,
請問smm的老師是否成日轉?是否有愛心及耐性? 同學仔係咪都是同區及信天主教才派到好的小學呢?實際教學理念是否同interview時校所介紹的一致呢?

sorry, 我確實好煩惱. 可否給點意見嗎?

原文章由 chanbaby 於 08-4-27 22:21 發表
EthanMama & bobo1021,
thank you for your feedback.

我唔係教徒, 不過要信的話, 較偏向天主教.
想揀smm,但又唔想讀下午班.
揀環境及教學理念, 兩間差不多.
所以諗極都諗唔掂.

bobo1021,
請問smm的老師是否成日 ...

Hi Chanbaby

幼班會有1個班主任老師及2個協助老師既, 下學期小姐仔嗰班轉咗其中一個協助老師, 因另一班老師走咗, 老師調配到另一班, 轉咗個新老師黎幫手, 不過對小姐仔冇影響, 仲好開心話我知有個新老師添

由開學到現在, 我覺得老師對小朋友好有耐性亦好關心她們, 而小朋友在校亦很聽話, 小朋友會好enjoy返學, 亦學到好多知識, 記得有次見到小姐仔自己著校褸, 就知道是老師教她們的, 那一刻發覺冇揀錯學校.

至於派小學既問題, 我現在未有考慮到, 其一是因我們唔係教徒又唔係這區, 另外因有朋友(小學教師)曾說因有太小適齡學生可能會改變現行的分區政策, 即可能唔再分區派位, 對我們可能係好事 , 不過政府既政策經常改變, 所以唔担心得太多, 下年先算吧!

回覆 #2 chanbaby 的文章

My son studied at Po Leung Kuk for pre-nursery and cried for NOT going to school everyday.  He is studing at SMM now and enjoys the school life so much.  I believe we need to observe the feedback from the kid as it is most direct and true answer.  I therefore recommend the SMM and you can consider for admission.

聖公會畢拉山幼稚園好好, 我個女k2轉入來, 完全好投入, 老師都富有經驗, 唔會轉來轉去。
校長好熱心,積極。
仲有環境真係一等一。
我個仔依家歲幾, 我都希望佢遲d讀返家姐哩間。

原文章由 mycathy 於 08-6-5 11:47 發表
聖公會畢拉山幼稚園好好, 我個女k2轉入來, 完全好投入, 老師都富有經驗, 唔會轉來轉去。
校長好熱心,積極。
仲有環境真係一等一。
我個仔依家歲幾, 我都希望佢遲d讀返家姐哩間。 ...

my son got accepted for K1 this Sep, but he is now in a nursery, still struggle whether i should change or not.........
but the class he is now in has more girls than boys, and i know SKH (MB) have more boys than girls........... any comments from BK moms??

i have learnt that SKH (MB) has a new head mistress, so would it affect the school administration??

Hello Bobo1021,

我打算今年為女兒報讀聖瑪加利大幼稚園, 我想請問從品德方面看, 該校ok嗎??

原文章由 七點半 於 08-6-26 15:55 發表
Hello Bobo1021,

我打算今年為女兒報讀聖瑪加利大幼稚園, 我想請問從品德方面看, 該校ok嗎??

小姐仔讀咗1年, 我亦多次到校接送, 看見學校既小朋友都很有禮貌. 而且校長都好惡架, 所以小朋友都好乖乖.

回覆 #10 BoBo1021 的文章

我在此教育網曾經睇過話聖大之前常常轉換老師, 是不是真有此事, 如果真的, 對小朋友是不是有很大影響??

回覆 #4 sabmar 的文章

If you concern kid's primary school in future, SKH seems have a better chance for private or famous schools, like St. Paul Co-Ed /DBS/DGS than others.
You can check at their web-site.

原文章由 七點半 於 08-6-27 14:12 發表
我在此教育網曾經睇過話聖大之前常常轉換老師, 是不是真有此事, 如果真的, 對小朋友是不是有很大影響??

今年好似係有幾個老師離職, 不過幼班每班有3個老師, 相信對小朋友影響唔會好大.

I vote for SKH.  Good reputation, long history, and good future.

原文章由 BoBo1021 於 08-6-27 23:13 發表

今年好似係有幾個老師離職, 不過幼班每班有3個老師, 相信對小朋友影響唔會好大.

各位BK mm,
小兒 K3了,中環聖公會vs.維多利亞
都收了我們
如果想出去考直資學校
這兩間學校怎麼撿選好?

迷惘的異鄉客

pls help

Hi , I also plan to apply for SKH(MB) K1 for my son, He is now 10 months old and it is time to plan for N1 for him. May I know which nusery your son now currently in ?? As I want to see if there is any nusery will get him higher chance accepted by SKH (MB). Appreciate your sharing and kindly help me !!!  Many thanks.

原文章由 sabmar 於 08-6-11 11:11 發表

my son got accepted for K1 this Sep, but he is now in a nursery, still struggle whether i should change or not.........
but the class he is now in has more girls than boys, and i know SKH (MB) have  ...
‹ 上一主題|下一主題