用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2歲搭校巴有冇問題
go

2歲搭校巴有冇問題 [複製鏈接]

8月份開學喇....宜家諗緊搭唔搭校巴好....
因為都唔係好近,所以日日要接送都有d困難
唔知一般小朋友2歲零搭校巴會唔會好困難呢....? d姨姨會唔會特別照顧?
定係接送左頭一個月,下個月先考慮搭校巴呢...?不過小朋友又要重新適應搭校巴....
   0    0    0    0

原文章由 siumi 於 08-4-19 10:45 發表
唔知一般小朋友2歲零搭校巴會唔會好困難呢....? d姨姨會唔會特別照顧?
定係接送左頭一個月,下個月先考慮搭校巴呢...?不過小朋友又 ...

我有兩個小朋友,兩個都係兩歲坐校車,我想如果你都諗住比佢坐校巴,我諗就唔好自己同佢返一個月,然後又比佢坐返校車,反而會否同校車溝通好,跟車跟一段時間(我跟我個囡就三日),然後就放手比佢自己坐,況且,新開學會有適應期,該段時間,大部份都係返一兩個鐘要放學,沒有校車坐的,這段時間都可以你同佢返及放,比佢適應,到真係返時,咪可以跟兩三日,而因為她們年紀較小,坐的位置相對較前,照顧上,我估較理想,而你都要有心理準備,放手一兩日佢會哭,但都要睇下小朋友個特性,我個囡好外向的,只係喊左一日

而我另一個仔,佢學校就要求要家長跟返一個月,然後先坐校車,話比佢心理準備好一些,我覺得都唔係有好大的分別

我知道有些學校唔可以俾妳跟車的!

有一點要提 :校車最好要有安全帶,如果唔係會好危險!
原文章由 siumi 於 08-4-19 10:45 發表
定係接送左頭一個月,下個月先考慮搭校巴呢...?不過小朋友又 ...
My Little Baby........Daddy & Mummy Love You Forever!
‹ 上一主題|下一主題