用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 留班
go

留班 [複製鏈接]

請問大家有否想過要仔女留班呢?

我女是細女, 成績一般.
而家P4, 下年P5要報分, 驚佢跟唔到.
所以考慮同她轉校及留班, 打好個底!

唔知有無家長試過呢?
   0    0    0    0

我個女係原校留班,依家p.4(應該係p.5)班主任都好幫我,同校長講,但結果都係唔得.最後我要同阿女去做評估(排期排到暑假)結果係阿女有讀障,係边緣果隻,知到結果我立刻打去教育局果边講咗阿女嘅情況同我想要求嘅野(留班),之後再同學校講,到29/8先通知我阿女有得留班
但要留意阿女開學時嘅行為同情緒,同佢一齊行,要支持佢.

原文章由 441 於 08-4-20 00:06 發表
請問大家有否想過要仔女留班呢?

我女是細女, 成績一般.
而家P4, 下年P5要報分, 驚佢跟唔到.
所以考慮同她轉校及留班, 打好個底!

唔知有無家長試過呢? ...

我跟妳之case 一樣, 我亦有妳之想法. 而且, 我個重要係男仔及12月尾出世, 全級最細是他.  他平均分都有80分, 但沒有90分以上如何分派到band 1中學呢? 我問過他們之班主任, 他說除非總平均分不合格及細仔/ 細女. 否則沒有得原校留級的, 要留級一定要是成績很差及年齡略細, 如果係大仔, 全級考包尾亦沒得留底!

妳囡囡間學校又如何安排呢? 可先問問班主任先.

如果轉校, 妳今年之成績又不是太好的話, 又有那間好學校會收妳呢? 口碑更差或降banding的話, 又為何要轉呢?  唯有希望她/他在未來一年比多D心機吧...

原文章由 Joe媽媽 於 08-4-20 16:41 發表

我跟妳之case 一樣, 我亦有妳之想法. 而且, 我個重要係男仔及12月尾出世, 全級最細是他.  他平均分都有80分, 但沒有90分以上如何分派到band 1中學呢? 我問過他們之班主任, 他說除非總平均分不合格及細仔/ 細女. 否 ...

Joe 媽媽,
佢成績中下. 但我覺得是因為佢係P3的程度, 但要讀P4.

Nymph,
妳個女留班後成績有否進步呢?
佢情緒ok嗎?  

佢會唔會覺得自己很差, 要留班. 其他同學會唔會笑好.
而佢又變了班中的最大一個呢?

因我女很高!

原文章由 441 於 08-4-21 09:26 發表

Joe 媽媽,

Nymph,
佢情緒ok嗎?  

因我 ...

我個女係6月中出世,可能游水關係,由細到大佢比同齡嘅小朋友高.
留班後嘅成績明顯有進步.
佢自己唔想留班,但又知道自己成績好差,留班的話,會驚比人笑.但我同佢解釋,留班唔係每個人都可以留,而係學校覺得你可以再進步同你打好個底先上p.5,先比機會你,你要珍惜.
開學初期,我會同佢班主任傾阿女擔心嘅問題,我亦會留意佢情緒(因為我要返學校做義工),結果係佢擔心嘅野真係發生咗,佢同我講咗,我叫佢話比班主任知,同時我亦同阿女講''你淨係面對同學,而媽咪仲要面對同學&佢D家長喎,媽咪都得,我相信你都得,放心啦,媽咪會同你一齊行,而老師亦會幫你''我同佢講完之後,見佢都乜野.
依家佢一定係班中最大.而且見佢依家同班嘅同學相處得好好,人蝦佢,老師耐唔耐都有問佢同問我.

原文章由 441 於 08-4-21 09:26 發表

Joe 媽媽,

Nymph,
佢情緒ok嗎?  

因我 ...

個人認為真的留班的話, 原校留班會比較好一點. 因為, 如果成績不太好, 而去轉一間新學校留班的話, 那肯收妳之學校亦相信好不到那裡??

當然, 第一妳要先想辦法令學校, 校長肯給她留班. 否則, 妳都不用想其他了? 對嗎?

如果, 校長批了; 妳就要跟女兒做足心理準備. 我有跟我仔討論過, 原校留班他接受不到, 一定給同學仔笑死, 因我個仔好百厭的, 把口又衰, 我估他會是帶頭笑人之一個. 那會接受到呢? 我們自已都做過小學生, 小學生把口最衰, 最百厭! 但妳要鼓勵自已之女兒, 不要放棄......

不用多想了, 先找班主任/ 校長商量一下吧!

我女都係細女, 仲係要12月個隻, 成績由一年班到三年班都係佔級名次三位數字, 四年班就好D, 跳返少少去到兩位數, 但我從來無想過要佢留班, 因為大家都做過細路仔, 留班對小朋友心理影響好大, 眼見個個同學仔都有得升級, 自己就無得升, 面對個班新同學仔個個都唔識, 格格不入, 我自己諗起都覺得難過關, 小小年紀唔係個個都頂得順, 佢肯講出黎都還好, 最怕唔講出黎, 情緒又唔懂發洩, 所以我果時選擇幫佢搵補習, 邊科唔得就補邊科, 五年班有D進步, 今年六年班, 全級去到50名左右, 算係唔錯可以收貨啦...

其實細路仔可塑性好高, 隨時唔知幾時會發力, 唔好咁快打沉佢, 佢會以為自已係次貨, 到時放PAIR就真係俾你留幾多年都無用...

Nymph, Joe媽媽, verpa,

多謝妳地的意見. 我會再三考慮的!
‹ 上一主題|下一主題