用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區升中選校 - 頭痛!!
go

北區升中選校 - 頭痛!! [複製鏈接]

仔仔係band 2, 想讀英中, 但北區只有三間band 1英中!!

唸住同佢搏陳融, 其餘放band 2中中, 但老師認為不應搏陳融.....

其實有d報導都話而家學校同家長都好難掌握孩子今年嘅 banding, 尤其係頭尾呢d灰色地帶....

我地注重校風多過成績, 而且仔仔合適讀一些冇咁傳統教學的學校, 但北區好校風的不多, 好難選, 好怕一旦排錯位, 累左佢黎緊6年讀得唔開心兼群壞就死!  

大家有冇咩意見呀?  分享下丫...

謝謝!!
   1    0    0    0
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

大埔英中多。
可選沐恩或恩主教。

成積屬BAND2 ,真的不宜太進取搏英中。成功機會不大。
而且大部份英中都係注重學業成積,教學比較傳統。。。。

原文章由 tictactoe 於 08-4-25 20:06 發表
大埔英中多。
可選沐恩或恩主教。

甲部同佢試沐恩 1st choice, 佢早前有interview過, 而仔仔也好喜歡這校呢~

原文章由 judywan 於 08-4-25 20:08 發表
成積屬BAND2 ,真的不宜太進取搏英中。成功機會不大。
而且大部份英中都係注重學業成積,教學比較傳統。。。。

同意!  所以, 乙部再排過之後首10幾間都是band 2, 只是冇計全是中中, 仔仔無疑係有d唔開心 (佢太想入英中), 但同佢再分析過之後佢 feel more comfortable.

原文章由 bunnycatcat99 於 08-4-25 19:06 發表
仔仔係band 2, 想讀英中, 但北區只有三間band 1英中!!

唸住同佢搏陳融, 其餘放band 2中中, 但老師認為不應搏陳融.....

其實有d報導都話而家學校同家長都好難掌握孩子今年嘅 banding, 尤其係頭尾呢d灰色地帶....

...

報直資咪得囉!

原文章由 bunnycatcat99 於 08-4-25 19:06 發表
...

北區band one 都入吾哂英中,你話博吾博得過?
心誠都算係英中,係北區band 2 唯一選擇。
大埔羅定邦不是也轉了直資嗎?

我想請問下,甲部不限地區,係點派位法?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

既然你的小朋友喜歡沐恩,就於甲部選沐恩吧!
大埔未計羅定邦,還有5間英中,但 band 1生1000以下。

原文章由 bunnycatcat99 於 08-4-26 00:14 發表

甲部同佢試沐恩 1st choice, 佢早前有interview過, 而仔仔也好喜歡這校呢~

教統局安排如下:

所有學生均會有被分為兩種band:「全港」及「校網」。全港黎計最叻既1/3, 就係「全港band 1」; 全區黎計最叻既1/3, 就係「校網band 1」, 餘此類推。

甲部俾得你不限地區選校, 就自然要睇你「全港」黎計屬於乜野band; 乙部就只係計「校網」banding。

希望幫到你。

原文章由 virgokaren 於 08-4-26 03:31 發表

北區band one 都入吾哂英中,你話博吾博得過?
心誠都算係英中,係北區band 2 唯一選擇。
大埔羅定邦不是也轉了直資嗎?

我想請問下,甲部不限地區,係點派位法? ...

...

東華三院李嘉城中學 (應好快可在初中語言自決,界時和英中沒多大分別)

但一定不會在 2008-09學年改變。

原文章由 minicat 於 08-4-28 15:19 發表

東華三院李嘉城中學 (應好快可在初中語言自決,界時和英中沒多大分別)

羅定邦轉直資啦, 所以已經冇借位俾北區.

終於填好晒張表嘅copy, 而家老師又叫我地將d band1學校塞番晒嚮尾排位置, 但北區資源有限, 選埋幾間大埔借位, 都填唔晒30間...

尋日將頭5位同朋友及教會傳道人傾過, 都認為安全, 但願如是啦...現時係咁排:

粉嶺救恩
馬錦明
禮賢會
心誠
廖萬石堂

老師基本上日日改我地個list, 佢日日都意見又唔同, 攪到癲晒囉...

馬錦明 and 廖萬石 收Band1 and Band 2, Band 1 都用此兩間學校放落第二志願, 你這樣填似乎危D
原文章由 bunnycatcat99 於 08-4-30 19:18 發表
羅定邦轉直資啦, 所以已經冇借位俾北區.

終於填好晒張表嘅copy, 而家老師又叫我地將d band1學校塞番晒嚮尾排位置, 但北區資源有限, 選埋幾間大埔借位, 都填唔晒30間...

尋日將頭5位同朋友及教會傳道人傾過, 都認為 ...

回覆 #12 bunnycatcat99 的文章

唔計距離的話, 呢5間學校既排位計我話應該係咁...

(中一新生水平及校風)
1. 馬錦明
2. 救恩, 廖萬石 (兩間差唔多)
3. 心誠, 禮賢會 (兩間差唔多)

(公開考試成績...5間學校之間有頗明顯分別)
1. 馬錦明
2. 廖萬石
3. 救恩
4. 禮賢會
5. 心誠
唔信的話, 自己上網同搵本明報升中全攻略睇睇...

祝你搵學校心想事成!

原文章由 bunnycatcat99 於 08-4-30 19:18 發表
尋日將頭5位同朋友及教會傳道人傾過, 都認為 ...
粉嶺救恩
馬錦明
禮賢會
心誠
廖萬石堂

以安全計應該抽起馬錦明,放佢係第二有點浪費,因為佢係band one生的水泡之選。

看來你鍾情基督教學校,如果唔想冒險的,可以咁排:
粉嶺救恩
禮賢會
心誠
廖萬石堂
陳朱素華

如不計心誠是英中,最好和廖萬石堂對調。

如果想博一博,馬錦明放第一機會會大d。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

資料提供:

上星期有家長去左幾間學校參觀, 當中包括廖萬石, 佢地話出年中一會改用多d英文黎教書
‹ 上一主題|下一主題