用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 25位之後?
go

25位之後? [複製鏈接]

首四五位就話識填,其餘仲有25間要填哂,講真邊到識得埋咁多所中學呢?就小兒九龍城網,自已區還可以,其它又有沙田、馬鞍山、西貢及將軍澳點識呢?真的想請問你們怎樣應付25位之後的選擇呢?心態是否都較為隨意呢? 請幫幫忙指點下點應付?
   0    0    0    0

原文章由 daisykkqq 於 08-4-29 00:36 發表
首四五位就話識填,其餘仲有25間要填哂,講真邊到識得埋咁多所中學呢?就小兒九龍城網,自已區還可以,其它又有沙田、馬鞍山、西貢及將軍澳點識呢?真的想請問你們怎樣應付25位之後的選擇呢?心態是否都較為隨意呢? 請幫幫 ...

就算比你中第四志願之後家長一樣唔高興嘅啦!

我個女係BAND 2生...填到第三志願,第四開始已經唔知填邊間好,D學校實在係揀唔落手,第十打後更加係亂來...

BAND 2生選校都咁難,D BAND 3生都唔知點算。

原文章由 szelai 於 08-4-29 08:12 發表
我個女係BAND 2生...填到第三志願,第四開始已經唔知填邊間好,D學校實在係揀唔落手,第十打後更加係亂來...

BAND 2生選校都咁難,D BAND 3生都唔知點算。 ...

反而我覺得Band 3生仲好啲, 博得到就入Band 2, 唔得都係入番Band 3, 理所當然.  但Band 2夾係中間就多嘢考慮.

其實有冇考生真係會派到20-30志願?

係啦,打後的都唔知點填!?

填到第7位後,已經無乜心機去填。。。。

老師叫我們填到第15志願便可,我填到13已無得填了.

我都係填到第五位都唔知填咩!唔填又唔得!煩!
Bi Bi ~ 姐姐和媽媽好掛住你呀!

我都填晒30間

原文章由 daisykkqq 於 08-4-29 00:36 發表
首四五位就話識填,其餘仲有25間要填哂,講真邊到識得埋咁多所中學呢?就小兒九龍城網,自已區還可以,其它又有沙田、馬鞍山、西貢及將軍澳點識呢?真的想請問你們怎樣應付25位之後的選擇呢?心態是否都較為隨意呢? 請幫幫 ...

我真係填晒30間喎!填完後再改了十多次,除了banding及校風外連地點交通校社都諗埋,填完後差吾多暈低咁制呀!

自從由小五呈分開始,我地d家長被折磨到死,一陣又升中家長會, 一陣又升中簡介會,去左好多好多學校簡介會,然後就做個份個人資,又影印又影相呀!交比老師睇又話吾得要再做一份英文,再交又吾得要中英文一份喎!跟住就去心儀既學校實地考察,去左兩間,我個女都頂吾住話,媽咪不如是但一間啦!到自行面試前學校又抽左三個期六去模擬面試,想讀一間好既中學真係咁難咩!同我地以前好大分別呢,起碼吾洗煩到亞媽囉!
唉抗戰尚未成功,同志仍須努力!仲要等埋大抽獎啊!

[ 本文章最後由 cell 於 08-4-30 19:46 編輯 ]

簡直一夜白髮

專營全新優質日美歐童裝,歡迎按入內選購

老師叫我填10間,我就填了10間
盲目的愛他們 8-)

仔仔係北區, 本區已經得果20間中學...仔仔band 2, 好似kanam287講得好啱, 係最難選最 [尷尬] 嘅...

老師話唔好搏區內3間英中加3間band 1 中中, 最初要我拎走晒, 咁得番14間, 但當中有6-7間都係校風好差嘅...他區嘅有幾間 (元朗x1, 馬鞍山x1, 航海學校) 都唔會選, 大埔嘅有兩間band 1 又唔洗唸, 其餘大多數都係校風差的...

俾老師改左成千次, 好啦, 最後得番16間, 點知尋日老師又叫學生將區內其餘未選的放晒嚮17-20幾志願!  老師講d野又一時一樣...超難選呀!!
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

如果真係派到咁後, 咁同塞去唔知邊間, 其實都係一樣.....

老師話真係有人派到第29位. 所以一定要填晒呀!
我的格言:
冇記性, 唔緊要.
可以唔記得的, 即係-唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

填得到就盡量填滿佢啦!
真係有人派到無填過的學校架。

其實如果唔太博的,應該唔會超過第五志願就派到。

祝好運!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原文章由 virgokaren 於 08-4-30 23:53 發表
填得到就盡量填滿佢啦!
真係有人派到無填過的學校架

其實如果唔太博的,應該唔會超過第五志願就派到。

祝好運!

X 2。。。。親眼見過。

回覆 #1 daisykkqq 的文章

咪係囉,如果吾好彩派左去離島咪弊。

老師千叮萬囑一定要填滿30間,若一個唔好彩,隨機號碼又唔好,到時離島都有份,因佢會派淨邊間有位就塞你入去,其實唔係太博,老師話頭5個應該無問題。
Bi Bi ~ 姐姐和媽媽好掛住你呀!
‹ 上一主題|下一主題