用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 你們的心情如可,要等到..........................8/7/ ...
go

你們的心情如可,要等到..........................8/7/2008 [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我昨日已交表回學校,
但係個心好忐忑,
要等.................................................到8/7/2008

0    0    0    0

唉~
三年前我地大仔選校都冇咁煩,今年同細仔攪就煩好多,仲可能作左個唔知正唔正確既決定........

我有點似等待判刑

要等

認同你的意見,身同感受

原文章由 ZZdaphne 於 08-5-8 14:41 發表
我昨日已交表回學校,
但係個心好忐忑,
要等.................................................到8/7/2008

我有一些經驗可和家長分享,在這個時候最好就是準備派位當日早上先去那所中學叩門,心理上就是當日要四出叩門作好準備,計劃找些朋友幫忙拿小朋友個人資料(影印本)去直資學校叩門,兵分幾路,(可能要筆試)計劃好那幾所中學叩門後,當日不必要至電叩門中學問有沒有叩門位(一定說沒有,可以不理,照樣前往叩門)事前家長可以到這些中學看看,(中午食飯時間、下午放學時間)觀察一下叩門校學生、老師、學校四週環境等。希望過往經驗可以幫上家長忙!

Dear minicat

#4   回覆   
要等

你的意見值得參考
Tanks

請問點咩兵分幾路, 係唔係有啲中學唔需要小朋友在場, 放低資料就可以.

原文章由 minicat 於 08-5-8 15:02 發表

我有一些經驗可和家長分享,在這個時候最好就是準備派位當日早上先去那所中學叩門,心理上就是當日要四出叩門作好準備,計劃找些朋友幫忙拿小朋友個人資料(影印本)去直資學校叩門,兵分幾路,(可能要筆試)計劃好那幾所中學叩門後 ...

原文章由 shirley_mak 於 08-5-8 15:23 發表
請問點咩兵分幾路, 係唔係有啲中學唔需要小朋友在場, 放低資料就可以.

直資中學叩門(緊記個人資料第一版面一定要放張小朋友靚靚學生相,晒大張些,感覺突出小小,通常都是放低資料等面試或(看看資料如果啱既話多數即時通知家長會即日面試或筆試(可電話聯絡調教好時間,通常會係中午飯之後筆試),津校就大多數間間不同,所以小朋友就要一同前往比較好一些(始終都是政府學校,服務態度會有些不同),和大家分享過往自己和家長朋友的一些經驗,希望能幫得上大家忙。

只要出多二次糧就到那日了

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 minicat 於 08-5-8 15:42 發表

直資中學叩門(緊記個人資料第一版面一定要放張小朋友靚靚學生相,晒大張些,感覺突出小小,通常都是放低資料等面試或(看看資料如果啱既話多數即時通知家長會即日面試或筆試(可電話聯絡調教好時間,通常會係中午飯之後筆試),津 ...

好驚結果不好, 食不安,睡不好。又怕俾阿囝知道,唔想佢再有壓力。簡直係活受罪。

原文章由 ZZdaphne 於 08-5-8 14:41 發表
我昨日已交表回學校,
但係個心好忐忑,

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 xokitty 於 08-5-8 15:45 發表
只要出多二次糧就到那日了

醒目開學勳章 王國長老

原文章由 saiyeest 於 08-5-8 15:48 發表
好驚結果不好, 食不安,睡不好。又怕俾阿囝知道,唔想佢再有壓力。簡直係活受罪。

係度訴下苦,
然後母親節行街,食飯。

原文章由 saiyeest 於 08-5-8 15:48 發表

大家放鬆o的啦, 最緊要記住萬一派得唔好, 只係運氣問題, 同你點選學校係冇太大關係, 唔好怪自己, 尤其是係小朋友面前, 如果唔係, 佢地讀得唔開心會賴你.

放榜前一星期, 你地可以先打電話到叩門學校問定o的資料, 好多學校都會將申請表放上網比你地下載, 記得填定晒o的申請表, 影好晒的cert同成績表. 預先計劃叩門路線, 交通安排 (包的士定搵朋友揸車), 仲要知道學校附近邊度有得影印, 因為當日張派位表要交影印本比叩門學校o既.

仲有一次大考, 你地唔好鬆懈住呀, 叩門要睇埋大考張成績表架!

我都是昨天交表 ,很憺心,選擇錯唔,無進取一些。
現在只有等等等等.......

我昨日已交表回學校,
但係個心好忐忑,

如何捱到七月八日,然後結果未如理想。真係唔知點算。

原文章由 ZZdaphne 於 08-5-8 15:51 發表

係度訴下苦,
然後母親節行街,食飯。

簽名被屏蔽

為什麼不能先公佈自行收生結果, 等家長有更多時間去應付。

原文章由 upstairs 於 08-5-8 16:37 發表
囉囉攣

兩年前大仔升中一時,七天倒數日我就晚晚訓唔著覺,一係就發夢派位日派到第一志願(唔敢講比人知怕唔靈),幾辛苦才等到派位日,好彩他派到第一志願.(係小學等個半個鐘,我們不能上課室要係小食部到等, 真係想死呀!!)

今次二仔升中,我無o甘緊張,同自己講,派到第二志願都ok,叩第一志願算吧.我曾經見過當時派得不理想的同學和家長,眼紅紅o甘周圍跑去叩門.真苦了他們o勒

我而家已經訓唔好,要捱到七月八日,又可以表現出黎俾屋企人知。好辛苦!如果派唔到理想,都唔知去邊度叩門。

原文章由 3kids媽咪 於 08-5-8 18:44 發表
兩年前大仔升中一時,七天倒數日我就晚晚訓唔著覺,一係就發夢派位日派到第一志願(唔敢講比人知怕唔靈),幾辛苦才等到派位日,好彩他派到第一志願.(係小學等個半個鐘,我們不能上課室要係小食部到等, 真係想死呀!! ...
‹ 上一主題|下一主題