用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我好想個女入BAND 1 中學呀 !!
go

我好想個女入BAND 1 中學呀 !! [複製鏈接]

而家小四 ,實在非常擔心
因佢成績麻麻地 ,又冇學樂器...
點算 ?
有咩方法提高佢學業成績 ?
多做補充 ,補習 (個半鐘1,3,5) 補習 (中,英,數星期六 個半鐘) 邊樣成效大D 呢 ?
大家比D意見 ~
而家先補遲唔遲呢 ?
   1    0    0    0
我家有對雙子公主

點算遲, 家下先小四, 仲有個暑假先到小五, 小五下學期先呈分, 大把時間...要讀BAND 1中學, 歸根究底成績先係最重要, 樂器只係錦上添花, 千祈唔好本未倒置...

多D做練習, 細路仔好易追返上黎, 唔好灰心....

學業成績 is the most important. Before you think about 補習, you should see why she did bad. If she has memory problem, you can try some memory training outside first. If she doesn't understand the materials, then you should find tutors to help. 多做補充 can only increase burden if she doesn't understand.

Before exam, you should help your daughter to tip the areas and help her to study and memorize. You can review the test paper first to study the teacher style. That is how I study with my kids. Hope it helps.

原文章由 kitty 於 08-5-9 10:11 發表
點算 ?
多做補充 ,補習 (個半鐘1,3,5) 補習 (中,英,數星期六 個半鐘) 邊樣成效大D 呢 ?
大家比D意見 ~
而家先補遲唔 ...

如果家長有時間(最好係媽咪), 親自教下小朋友, 同佢地一齊做功課, 坐係傍邊, 等佢有咩唔明可以即刻問家長, 使佢地覺得家長重視佢地, 同埋唔識做唔好係咁鬧, 試下用唔同方法引導佢地去揾到最後答案, 唔好一問就即刻比個答案佢地, 盡量要小朋友自己思考出答案....

原文章由 kitty 於 08-5-9 10:11 發表
點算 ?
大家比D意見 ~
而家先補遲唔 ...

我仲擔心死 ,家住將軍澳,個仔小四,有補習英文。
皆因上年有個媽咪佢個仔屬band2組別,第一志願保良局甲子年抽唔到,抽到馬錦明xxx陳端喜紀念中學,另一個band2男仔,第一志願景嶺唔入,抽去張沛松中學,二個都讀港澳xxx小學勁過我仔間小學嫁,呢話我仔係咪好危險,實.......
慘慘慘

Ken 仔媽咪 :

不用太擔心, 慕德是band 2學校, 都可想想. 現在只是小四, 鼓勵他多看reader, 一定會進步的.

讀乜中學需要配合子女的能力 . 否則會讀得好吃力.

原文章由 KathyKwong 於 08-5-9 12:15 發表
Ken 仔媽咪 :

不用太擔心, 慕德是band 2學校, 都可想想. 現在只是小四, 鼓勵他多看reader, 一定會進步的.

Hi kathyKwong
謝謝你安慰!
tko派位實在太慘烈,除非係band1組別,否則band2組別d學生實在太慘,數下數目學校band2位都唔夠分比佢哋,實有band2學生因number唔好就派去band3。
個仔日日都做練習,加埋做功課慢吞吞,我又唔識教佢做功課,平均每日11點先上牀,我唔貪心架!入到tko/官塘/九龍城/黄大仙校風好band2中學,我就心足喇!band1英中發夢都無諗過。

KathyKwong,

慕德不是band 1 學校嗎?

Ken 仔媽咪,

我個女都係小四,將軍澳校網真係差,只得一間英中。
我個女D成績一般,好飄忽!做功課又係好慢,加上學校又多功課,有時都要成10點先攪掂,都無時間溫書。你個仔都好呀, 每日都仲可以有時間做練習。我都好擔心亞女派到D BAND 3 學校。

Hi Ho Ting,

資料是小兒學校告訴的.

我都知道這區的學校是一般, 好像宣基or宣道(將軍澳站)都不錯
我們的老師沒有多說那間比較好, 只是告訴那間不好.

KathyKwong,

謝謝你的資料。

是,宣基都幾好,聽說有機會轉英中。

原文章由 HoTing 於 08-5-9 12:56 發表
KathyKwong,

慕德不是band 1 學校嗎?

Ken 仔媽咪,

我個女都係小四,將軍澳校網真係差,只得一間英中。
我個女D成績一般,好飄忽!做功課又係好慢,加上學校又多功課,有時都要成10點先攪掂,都無時間溫書。你個仔都好呀, 每日都仲可 ...

我仔間小學唔算多功課先叫做好D,我都唔想個仔咁慘,但無辦法。
有個媽咪個仔band2放甲子年第一志願都抽唔到,講到眼濕濕,有物辦法我唔驚,想話出其他區讀band2但tko學生又跌band,所以希望個仔升到band1尾叩門容易d麻!
如果入官中,我當中左六合彩!
如果入到呂潤財或王華湘都超級開心。
出面就何文田官立/胡兆熾/孔仙洲/路德會協同/培敦/呂敦碧鳳/五旬節中一間都好鬼開心,交通方便。
再唔係鄧鏡波/甲子/基孝/伍華/五邑司徒浩,都得掛~~
你有冇心水?

[ 本文章最後由 師奶 於 08-5-9 13:36 編輯 ]

那麼日後可以多間英中了. 不過這間學校好像都有小學?
大家努力吧!  家長們.

有冇考慮 轉校到其他區讀?  現在才小四,還有機會,可找一d升中好的區,就算同是band2但可能會得好dd的中學。

原文章由 師奶 於 08-5-9 13:35 發表

我仔間小學唔算多功課先叫做好D,我都唔想個仔咁慘,但無辦法。
有個媽咪個仔band2放甲子年第一志願都抽唔到,講到眼濕濕,有物辦法我唔驚,想話出其他區讀band2但tko學生又跌band,所以希望個仔升到band1尾叩門容易d麻!
...

原文章由 Goody 於 08-5-9 14:08 發表
有冇考慮 轉校到其他區讀?  現在才小四,還有機會,可找一d升中好的區,就算同是band2但可能會得好dd的中學。

個仔讀個間唔係band1小學黎嫁~~
成績又谷唔到全級二十名,又冇特別才能,讀書、運動、音樂只算係不過不失,所以預計佢係band2學生,但有期望佢可以追上band1尾組別。
讀小二個時有想過轉校,現在不敢轉,怕不自量力。

因為我地學校分精英班 ,小三時我女都是精英班,小四唔得 la ,升小五我想佢入番...
精英班教多D同快D,學習氣氛又好D !
我先心急 !
聽你咁講我都冇咁內疚(因為我覺得我是一個唔盡責媽媽,攪到我女冇一技之長)
原文章由 vespa 於 08-5-9 10:24 發表
點算遲, 家下先小四, 仲有個暑假先到小五, 小五下學期先呈分, 大把時間...要讀BAND 1中學, 歸根究底成績先係最重要, 樂器只係錦上添花, 千祈唔好本未倒置...

多D做練習, 細路仔好易追返上黎, 唔好灰心....
...
我家有對雙子公主

你都講得好有道理 !
我一向都是唔多主張做補充...因為我女平時都多功課,又要溫默書都好忙 ....再加上佢默書成績都唔係好...佢真係記性麻麻地咋...由k3我已覺得 ,因為佢可以溫好耐都唔識果個字,而家叫做好dd ,起碼合格先 ,佢咁多科最好是數學 ...
中文都好弱 ...我真唔明重組句子,擴張句子,填充...大部份好易得分果d 佢都可以扣哂咁濟 ...作文重可以詞不達意添 ,咁呢方面多做補充會唔會好d呢 ?
但佢做功課又ok喎 ,唔洗我點教 ...
溫習時我都有出一d佢平時常犯的比佢做 ,但佢都係唔得 !
我都有同佢一起溫習的 ,但 tip 我就麻麻地 ,我唔多曉 tip 邊d ...因個範圍都好大下 ,有時都好煩 !
原文章由 MountainView 於 08-5-9 11:09 發表
學業成績 is the most important. Before you think about 補習, you should see why she did bad. If she has memory problem, you can try some memory training outside first. If she doesn't understand the ma ...
我家有對雙子公主

Kitty,

我的兒子是小六生, 如給小朋友做過多的練習, 可能會加添他們的壓力. 對於語文多面, 不論是中文或是英交, 多看課外書籍, 都會有幫助. (小兒便是一個好例子)

至於默書, 在每個Sunday就要溫熟, (因時間較多)或許嘗試一下改變溫習的模式吧.

努力. 加油.

KathyKwong,

我都覺得你講得好啱, 想請問可否介紹下哪類英文書本比較好, 適合小五睇.

THANKS!
Melodykitty

Hi Kitty,

Black Cat真是不錯, 隨了書本外, 還有CD, 課後有練習, 小朋友可以開CD聽跟隨一起閱讀, 加上這套書是英式發音, 比較適合香港的兒童. 程度由level 1開始, 有某些中學也選用作教學.

老鼠記者的英文版比較有趣味, 每本都有不同的故事.

Lady Bird 都可考慮 (如喜歡Disney卡通)更好, 可多些選擇.
‹ 上一主題|下一主題