用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我好想個女入BAND 1 中學呀 !!
樓主: kitty
go

我好想個女入BAND 1 中學呀 !! [複製鏈接]

Dear KathyKwong,

我想問你有冇"預備雨天"計劃。可否分享一下。
小兒是Band 2生, 我想做下準備工作。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-9 12:15 發表
Ken 仔媽咪 :

不用太擔心, 慕德是band 2學校, 都可想想. 現在只是小四, 鼓勵他多看reader, 一定會進步的.

原文章由 saiyeest 於 08-5-10 10:28 發表
Dear KathyKwong,

我想問你有冇"預備雨天"計劃。可否分享一下。
小兒是Band 2生, 我想做下準備工作。

什麼是"雨天計劃" ?

如果派位不理想。要去叩門的準備及行程。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-10 11:03 發表

什麼是"雨天計劃" ?

原文章由 saiyeest 於 08-5-10 11:20 發表
如果派位不理想。要去叩門的準備及行程。

呢方面要早早計畫好,準備好哂個人資料,行程,要叩門既目標學校。。。

但看過叩門資料後, 大部份基本要求要Band 1生才行, 咁Band 2 係咪要找直資中學。

原文章由 judywan 於 08-5-10 11:26 發表

呢方面要早早計畫好,準備好哂個人資料,行程,要叩門既目標學校。。。

我對直資的學校認識不多, 照Minicat的資料,如中文和英文科的成績達A 都有機會. 我仍未有目標學校叩門.

原文章由 saiyeest 於 08-5-10 11:39 發表
但看過叩門資料後, 大部份基本要求要Band 1生才行, 咁Band 2 係咪要找直資中學。

我覺得BAND 2 生如果係派番BAND 2,唔係太差的話。就唔好去叩門喇。一來要升BAND 去叩門難度好高,BAND 1中中會接收入唔到既BAND 1生,英中更加只會考濾尖子生。如果叩門不成,對小朋友會有影嚮,佢地會諗 "爸爸媽媽都唔鍾意呢間學校,係搵唔到先要讀",佢地會唔鍾意呢間學校讀書。
除非小朋友成績好好,又或根本派到跌哂BAND,咁就點都要搏一搏,盡量搵間合BANDING學校。。。。。

我真是有D不明白, 有些學校的學生1A 3B 都是band 1生, 你們知不知道教統局以什麼作標準?

我都不明白。今次2A2B, 平均分都有85, 但都係Band 2
可能呢間學校的人太叻。

原文章由 KathyKwong 於 08-5-10 12:05 發表
我真是有D不明白, 有些學校的學生1A 3B 都是band 1生, 你們知不知道教統局以什麼作標準?

原文章由 維港 於 08-5-10 11:56 發表

部份BAND 1的直資的中學已說明祇收BAND 1學生, 不接受BAND 2學生~

X 2 ,直資都會揀學生,而來者不拒既直資都唔好去啦。。。。

原文章由 saiyeest 於 08-5-10 12:15 發表
我都不明白。今次2A2B, 平均分都有85, 但都係Band 2
可能呢間學校的人太叻。

每間學校有幾多BAND 1生數目都唔一樣,之前有網友貼過高BAND 1生既學校出,你可以搵下參考。。。。。

原文章由 saiyeest 於 08-5-10 12:15 發表
可能呢間學校的人太叻。

sure.  聖經都要呈分,不是嗎?

可能呢間學校的人太叻。

都要看試題深淺,每所學校水準也有差別:-|

原文章由 KathyKwong 於 08-5-10 12:51 發表

sure.  聖經都要呈分,不是嗎?

淨係中,英,數,常識, 音樂和視藝要呈分.

原文章由 師奶 於 08-5-9 11:25 發表

我仲擔心死 ,家住將軍澳,個仔小四,有補習英文。
皆因上年有個媽咪佢個仔屬band2組別,第一志願保良局甲子年抽唔到,抽到馬錦明xxx陳端喜紀念中學,另一個band2男仔,第一志願景嶺唔入,抽去張沛松中學,二個都讀 ...

i and my brother studied in 港澳xxx小學 before~
i remember at that time most of us get into band one schools (5 bandings at that time).
i and my brother both study in 精英班 at that time and we

跨網 kowloon city
then we both still in band one in kln city then we study in band one school there (華英)~
i remember at that time my mum (full time mum) monitor us closely and we have private tutor too~
i think it is important for you to monitor your child closely and

跨網 may be a good choice also

[ 本文章最後由 lovelypowerpuff 於 08-5-10 21:13 編輯 ]

原文章由 KathyKwong 於 08-5-10 09:59 發表
Hi Kitty,

Black Cat真是不錯, 隨了書本外, 還有CD, 課後有練習, 小朋友可以開CD聽跟隨一起閱讀, 加上這套書是英式發音, 比較適合香港的兒童. 程度由level 1開始, 有某些中學也選用作教學.

老鼠記者的英文版比較 ...

KathyKwong,

請問係商務或三聯都有得賣嗎 ? 又或者係圖書館有得借嗎 ??

Thanks !
Melodykitty

MelodyKitty,

我在商務買的, maybe 圖書館都會有.

KathyKwong

Thanks !
Melodykitty
‹ 上一主題|下一主題