用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲學琴既家長可來分享一下
go

4歲學琴既家長可來分享一下 [複製鏈接]

依家很多4歲大小朋友就開始學鋼琴, 但怎樣評估小朋友是否應該這樣早開始學琴?
這個年齡是否真的適合學鋼琴呢?有幾多位可以學到考試?
   2    0    0    0

回覆 #1 小藍莓 的文章

其實我覺得只要他自己喜歡和自己要求的話,可以嘗試比他學琴是無問題的,因為幼稚園階段比較多時間,陪養興趣比較好,上了小學後功課又多.我小朋友由四歲半開始學琴到現在以九歲了,考了五級樂理及五級琴試,但過程中他從沒有說放棄,但練琴就有時都要三催四請先去練.

簽名被屏蔽

我囡 4歲半開始上 Tom Lee (JMC), 半年後 4歲10個月 再上埋 1:1 學琴到現在 2個半幾月了...

其實 JMC 係親子音樂班 都有學鋼琴, 加埋計都學左8個月...
佢在 JMC 有一大班小朋友陪, 又唱歌 學得好開心... 有好多人話JMC 慢.. 其實我自己覺得 1:1 學琴 好深好難, 我本人唔識彈琴又係一名音樂白痴, 在JMC 我都叫做學到吓彈琴(都要練琴先跟得上), 又可陪個囡練琴, 我地去琴行租房練... 有時個囡自己彈, 有時佢教我彈(1:1 教嗰D深D,我要個囡教我先識... )

各位,

我囡囡4歲時都試過係通利學琴, 大約學左9個月, 佢就好似無咩興趣, 唔多願練琴, 所以就停左啦...而家佢9歲, 右同我講想學返...其實大家認為會唔會太遲呢? 會唔會佢而家定性d學會好d呢? 麻煩俾d意見...

同埋偉華琴行ok嗎?

原文章由 小藍莓 於 08-5-12 16:44 發表
依家很多4歲大小朋友就開始學鋼琴, 但怎樣評估小朋友是否應該這樣早開始學琴?

仔仔學了差不多四個月,昨日練琴時問我,何時可以兩隻手一齊彈?   唯有鼓勵他努力練習!  學琴以來最難是提醒他要保持curve fingers,提到口水乾。
另外將於五月尾上jmc,有些擔心會出現混亂,因jmc用so fa name。請問如何避免混淆呢?  小朋友懂分辨嗎?

btw,希望版主唔會close這討論啦 !

魅力公主 醒目開學勳章

我女3歲半開始翻柏斯的音樂班,培養了佢既彈琴興趣,而家4歲半就1:1,學得都ok,希望可以繼續進步

醒目開學勳章

小朋友有興趣,又要求學咪俾佢學囉!阿仔都係3歲幾就要求學琴,不過我成4歲先俾佢學,依家5歲,準備緊考5級!

各位好

我仔仔上月剛好4歲,就找了老師1對1上門教琴,之前沒有上過任何音樂班,起初的頭一兩堂佢都唔係太專心,成日好多野講,又離開坐位,可能仲係細又係好動的男孩子,但上左個零月後,我覺得佢每次上堂都好比心機,老師都會以較生動的方法教佢,仔仔開始發掘到彈琴的樂趣!

講真我對鋼琴不太認識,所以我唔會要求佢太高,亦不只是為考試而去叫仔仔學琴, 但唯一的一點,我堅持要仔仔每日練琴,雖然只是短短的10分鐘,但我希望從中訓練他的耐性及專注力!和做人的一份堅持!

希望大家一同努力!

Radiomama,

柏斯的音樂班 是用 C D F 教的... 小朋友自己上堂, 課室細, 只有一個鋼琴輪流用.
JMC 就用 d r m f 教的...是親子班(媽咪都學埋, 可以陪小朋友練琴) 每人有一座電子琴用.

我自己唔識彈琴所以就揀 JMC, 我陪個囡上左大半年, 都可以雙手彈一D簡單歌仔, 最重要可以陪個囡練琴, 佢彈錯我都識提佢... 小朋友鐘意爭玩具, 練琴都鐘意爭.. 叫佢練就唔啋我, 我自已彈唔理佢, 佢就走埋嚟爭... 佢又要練喎~~

我同時幫個囡上埋(1:1) piano course, 可以學埋 C D E, 我囡又無亂, 佢分到的.. 佢在Tom Lee 學琴, 我提左miss 佢上緊JMC, 可能miss 在教學上已跟進左...
piano course 可執返D手勢... JMC 唔會跟埋 手勢的..

你囝已經學左琴, 學JMC 可能唔啱...JMC 都慢架, 我地學左JMC半年先去學琴, 學琴第一堂D嘢 同半年JMC 差不多.. 當然我囡學2樣進度 比其他人會快D 嘅..  

原文章由 Radiomama 於 08-5-13 10:57 發表
仔仔學了差不多四個月,昨日練琴時問我,何時可以兩隻手一齊彈?   唯有鼓勵他努力練習!  學琴以來最難是提醒他要保持curve fingers,提到口水乾。
另外將於五月尾上jmc,有些擔心會出現混亂,因jmc用so fa name。請 ...

[ 本文章最後由 mmak 於 08-5-13 23:05 編輯 ]

Dear csy_heidi

唔會太遲放心啦. 我有好多學生都係一樣, 有一個11歲先學琴, 學左1年半, 剛剛考完3級,其實好多家長都驚太遲學, 年齡大個可能冇咁叻, 其實唔一定, 只要小朋友努力, 一定會有好成績, 放心啦! 只要囡囡有恆心就可以, 支持囡囡吧 !

原文章由 csy_heidi 於 08-5-13 10:26 發表
各位,

我囡囡4歲時都試過係通利學琴, 大約學左9個月, 佢就好似無咩興趣, 唔多願練琴, 所以就停左啦...而家佢9歲, 右同我講想學返...其實大家認為會唔會太遲呢? 會唔會佢而家定性d學會好d呢? 麻煩俾d意見...

同埋偉 ...

我個女4嵗開始學琴,依家10嵗考完7級。個仔7嵗開始學,12嵗考7級。

因爲個女比較高大,手很有力,比較定,所以提早給她學,但是一開始的進度就比阿仔慢,直到考完5級之後才真正培養到興趣,進步得很快。
但我還是建議5、6 嵗才學比較適合。

Hi fcbttkw,
你囝囝學左一年就準備考5級喇, 好叻呀

原文章由 fcbttkw 於 08-5-13 19:27 發表
小朋友有興趣,又要求學咪俾佢學囉!阿仔都係3歲幾就要求學琴,不過我成4歲先俾佢學,依家5歲,準備緊考5級!

Hi pollychu43,

你係唔係教琴老師, 我都想比亞仔學琴, 我有d嘢想問呀, 你可唔可以幫下我?
我想問一舨嚟講, 4歲小朋友學幾耐先可以考試?(要學超耐或好叻學一陣就ok嗰d唔計) 係唔係級級考? 定係一開始學耐d, 跟住考3級咁?
Many thanks.

原文章由 pollychu43 於 08-5-14 09:30 發表

唔會太遲放心啦. 我有好多學生都係一樣, 有一個11歲先學琴, 學左1年半, 剛剛考完3級,其實好多家長都驚太遲學, 年齡大個可能冇咁叻, 其實唔一定, 只要小朋友努力, 一定會有好成績, 放心啦! 只要囡囡 ...

一般來話小朋友一年一級左右, 現在, 好多學生, 家長希望要多一張證書幫小朋友考小學.  我覺得如果想考試一定同老師交談, 在開始跟一個老師上課之前要告訴老師小朋友學習鋼琴的目標和期望,讓教師有所瞭解,及時調整針對你小朋友的教學方法. 4歲小朋友學1年-2年可以考1-2級但真係要睇下小朋友用幾多時間去練習啦.
我會建議小朋友考 2,4,6,8 級考上去. 當然如果用多小小時間去準備考試. 效果會較好. 係唔係學長少少時間去考3級. 我個人小朋友彈多d其他歌比只係彈個三首考試歌好.

我覺鋼琴考級是對鋼琴彈奏水平的一種測試方法手段,而非彈琴的最終目的。但有一些家長卻視考級為奮鬥目標,深陷於為考級而考級的怪圈不能自拔。不僅消磨了孩子考學琴的興趣,更阻礙了孩子琴藝的正常進步和發展。

急功近利的家長要求老師盡快升級, 老師也只著重對孩子考級曲目,更有甚者一年只教學生彈四五支曲。雖然這樣教出來的孩子也能過級,但基礎不紮實,實際能力與考過的級別遠遠脫節,十分不利於學生.

原文章由 Denise_Chan 於 08-5-14 13:40 發表

你係唔係教琴老師, 我都想比亞仔學琴, 我有d嘢想問呀, 你可唔可以幫下我?
我想問一舨嚟講, 4歲小朋友學幾耐先可以考試?(要學超耐或好叻學一陣就ok嗰d唔計) 係唔係級級考? 定係一開始學耐d, 跟住考3 ...

[ 本文章最後由 pollychu43 於 08-5-14 14:35 編輯 ]

多謝你既回霞
我都明好多家長都一心只想小朋友考級, 忽略左小朋友既學習基礎, 咁樣真係唔好既
我想了解小朋友可以幾時考級係考慮到我小朋友比較內向, 要好多既鼓勵先去做一樣嘢, 如果可以早d考到級, 我覺得佢會keep得住去學, 唔會咁易放棄

原文章由 pollychu43 於 08-5-14 14:27 發表
一般來話小朋友一年一級左右, 現在, 好多學生, 家長希望要多一張證書幫小朋友考小學.  我覺得如果想考試一定同老師交談, 在開始跟一個老師上課之前要告訴老師小朋友學習鋼琴的目標和期望,讓教師有所瞭解,及時調整針對 ...

好多謝你既鼓勵呀...我都明白只要有心, 凡事都唔怕遲開始...可能對於我囡囡黎講, 大個d先學可能仲定性...況且既然佢自己提出, 都不妨俾佢試試...

另外, 我想問其實要學到咩程度or點樣決定真係要買琴? 而家佢開始學, 真係唔知可以last for幾耐, 如果一開始就買琴, 驚會嘥左...但右覺得自己有琴, 練琴會方便d....有咩意見呢?

原文章由 pollychu43 於 08-5-14 09:30 發表

唔會太遲放心啦. 我有好多學生都係一樣, 有一個11歲先學琴, 學左1年半, 剛剛考完3級,其實好多家長都驚太遲學, 年齡大個可能冇咁叻, 其實唔一定, 只要小朋友努力, 一定會有好成績, 放心啦! 只要囡囡 ...

Hi, Radiomama
我都覺得curve fingers對於佢地黎講都幾難,彈頭幾個音都保持到,之後隻手仔又會跌左落黎!mouth:" />

原文章由 Radiomama 於 08-5-13 10:57 發表
另外將於五月尾上jmc,有些擔心會出現混亂,因jmc用so fa name。請 ...

Denise_Chan

我有個學生又係比較內向, 無信心. 我見佢好似學左一段時間都好似無太大進步咁. 我咪push 佢考試. 之後佢努力左好多. 考試其實你比小朋友一個鼓勵同認同. 佢考完2級之後真係自信心多左好多. 興趣都有增加.

原文章由 Denise_Chan 於 08-5-14 14:46 發表
多謝你既回霞
我都明好多家長都一心只想小朋友考級, 忽略左小朋友既學習基礎, 咁樣真係唔好既
我想了解小朋友可以幾時考級係考慮到我小朋友比較內向, 要好多既鼓勵先去做一樣嘢, 如 ...
‹ 上一主題|下一主題