用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4歲學琴既家長可來分享一下
樓主: 小藍莓
go

4歲學琴既家長可來分享一下 [複製鏈接]

我個仔剛開始JMC Book 1(兩堂),而1:1學琴就已經五個月喇。我地之前上開MW,所以順理成章升班。兩樣都上是希望JMC可以補單獨學琴的不足。仔仔每日練琴後,都會問"係咪輪到唱歌啦?"所以暫時又C D E,又d r m,遲d時間不足就可能會放棄JMC。

原文章由 mmak 於 08-6-5 00:05 發表
ratafan,

我是音樂白痴 , 所以我對JMC課程內容... 都.. 無咩所謂 ~~
其實都要睇吓小朋友性格, 又要睇吓家長有無時間陪上堂...

我Book 2 開始俾我囡上埋 (1:1), 我知JMC 唔係正式學琴, 只可當係音樂班, 我又唔想 ...

hi,

JMC is what??
在那間學琴呢??
my son 5.5 years old, 想他學下樂器.
tks~~

原文章由 Radiomama 於 08-6-5 09:56 發表
我個仔剛開始JMC Book 1(兩堂),而1:1學琴就已經五個月喇。我地之前上開MW,所以順理成章升班。兩樣都上是希望JMC可以補單獨學琴的不足。仔仔每日練琴後,都會問"係咪輪到唱歌啦?"所以暫時又C D E,又d r m,遲d時間不足就可能 ...
:-)

wongs, I think 5.5 years is fine to learn piano via 1:1 lessons. JMC is a junior music course. It is taught in groups of around 10 kids, with the accompany of one parent. I think as you see in earlier dialogues here, it's more suitable for smaller kids.  but you could try if your kid likes learning in group more.

我都想搭下嘴。家中小女四歲半,之前已完成Tom Lee的Music Wonderland,去年九月開始由上門老師教。

其實家中一早已有鋼琴,所以小女自自然然話想學。初期都係好難掌握拍子,不過我覺得呢個係年齡的問題。自從小女學芭蕾舞,拍子已好了好多。最值得欣慰係她習琴九個月,都是自動自覺練琴,而且玩得開心。

可能我自己考過八級,知道考琴不外如是,所以不覺得學琴一定要考試。我寧願小朋友玩得開心,慢慢培養出音樂感囉。

想請教BK的教琴老師,我囡囡下月4歲,已上了1:1鋼琴2堂,她不明如何數拍子(我覺得老師沒有教幼兒經驗),每次上堂都眼瞓;請問數拍子可否唔數1,2,3,4,改為e.g 1拍數"餅"/"糖"..、2拍致數"玩具"/魚蛋"..等把1,2,3,4,用食物/物件代替,等她大D再教數1,2,3,4,可以嗎?有冇壞影响呢?

簽名被屏蔽

ming2
多謝回應;囡囡只學了1,2,4拍,1,4拍沒有問題,但數2拍時如數慣3、4位置,轉1、2位置她就唔識數1,2,怎辦?
原文章由 ming2 於 08-6-12 17:57 發表

Hellobaba

如果囡囡真係掌握唔到數1,2,3,4,咁可以先俾佢試下用其他名稱去數 (就如你所講1拍數"餅"/"糖"..、2拍致數"玩具"/魚蛋"..etc)..到遲下先再轉番做數1,2,3,4, (不過係轉0既過程中,佢會唔會又有confuse就要 ...

簽名被屏蔽

明白!我一定會試。但當 "同佢地一邊彈一邊數...彈/數"  時係咪要揾2拍2拍的琴譜?
原文章由 ming2 於 08-6-13 11:03 發表

hellobaba

我通常都會豎起4隻手指係佢地面前,然後解釋佢地知,1,2(指住兩隻手指),數左兩下叫做兩拍,3,4,(再指埋另外兩隻手指),又係數左兩個數目字,亦即係兩拍,..咁樣..再同佢地一邊彈一邊數...彈/數個時,會特登將 ...

簽名被屏蔽

多謝回應!
Piano for the Young Beginner - Primer A (James Bastien) & Theory & Technic for the Young Beginner - Primer A (James Bastien)
請問Easiest Piano在tomlee有得賣嗎?因她下個月才4歲,這本書應付到嗎?是否與以上琴書混合用?
我太多問題了,謝謝你回覆!

原文章由 ming2 於 08-6-13 12:01 發表

佢宜家用緊咩書呀??

四五歲0既小朋友,好多時一開始我會俾佢地用一本"Easiest Piano Course Part 1",本書d音符幾大粒下,同埋一開始一頁得一首歌,同埋得一種拍子,小朋友會比較易認拍子架..你試下俾佢用呢本書啦.. ...

我仔都係四歲, 剛學琴一個月, 上堂時好留心, 彈足45分鐘都冇問題, 但係屋企叫佢練琴就得10分鐘貨仔, 仲要係專彈佢鐘意既曲, 新教果d佢唔多願練, 有咩辦法?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

我想請問通常教琴老師嘅程度係什麼ga???  需唔需要係level 8 以上ga?  請指教!!

winniepoon
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

原文章由 winniepoon 於 08-6-13 17:52 發表
我想請問通常教琴老師嘅程度係什麼ga???  需唔需要係level 8 以上ga?  請指教!!

winniepoon

我囡剛4歲, 今天剛學了一堂(一對一), 其實剛開始學琴有咩要注意呢? 另是否需要買琴書架

ming 2,
你好, 我個仔今天上咗第2堂, 平均都ok. 不過佢可能有少少怕, 成望住miss. 又成日望住個琴key , 唔記得看書, 比miss 話佢, 不過覺得佢做得唔錯啦. so far 佢只有 4 years . 我哋要比 d 時间佢. 唔好意思有問題想問, my friend 會比個piano 我, 但佢叫我要找人 tune 個琴, 一般那裹找 及 how much. 可否請教一下. 麻煩晒.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 #11 pollychu43 的文章

HI POLLYCHU,
   我的女兒6歲,已學剛琴2年了,在社區中心學的,現在都只係學到step-by-step book 2 及輕鬆學剛琴 2 ,她每次學的歌都可彈番出來,但進度是否太慢?距離考級是否有很長時間?多謝意見。
‹ 上一主題|下一主題