用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖母玫瑰書院
go

聖母玫瑰書院 [複製鏈接]

Hello, 大家好,

請問有沒有家長的女女係聖母玫瑰讀緊?  我想知道呢間學校既程度, 教學方法和學校風氣等

請幫忙!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

Rosary in Yau Yat Chuen

程度 – Band 1 英中, 在深水涉區算係好學校, 不過每級頭尾名次的程度相差好遠
教學方法都幾保守, 睇個別老師, 事實上,有承擔又有料的老師少之又少
校風都有問題o, 例如偷竊, 不過大部份都係好學生

What else you want to know? My daugher is studying in F.4 now.

原文章由 jessicaching 於 08-5-13 15:48 發表
Hello, 大家好,

請問有沒有家長的女女係聖母玫瑰讀緊?  我想知道呢間學校既程度, 教學方法和學校風氣等

請幫忙!

Hello,

多謝你的意見, 其實我女係九龍城聖家讀緊F.1, 我想F.2幫佢轉校, 佢上個學期既成績都OK, 係班排第八, 而級就23-30左右, 請問一下呢間學校收唔收轉校生?  程度會唔會超深?   

因為我細女都係又一村讀小學, 如果家姐轉番過去, 就方便照顧妹妹

Thanks a lot

原文章由 bplus 於 08-5-13 21:25 發表
程度 – Band 1 英中, 在深水涉區算係好學校, 不過每級頭尾名次的程度相差好遠
教學方法 – 都幾保守, 睇個別老師, 事實上,有承擔又有料的老師少之又少
校風 – 都有問題o架, 例如偷竊, 不過大部份都係好學生

Wh ...

醒目開學勳章

我唔清楚聖家的程度,好難比較。
Rosary 只係一間second best band 1 中學, 係深水埗校網都吸納到好多好成績的女生。例如又一村的德雅及禮賢, 我個女係禮賢派位過去。Rosary 每級都有留班生 (F.4 理科班都有), 相信

lower form有插班位, 你而家好快 D 打電話去問啦 (Tel : 23806468)。聽聞德雅派位唔好的學生, 都想盡方法用人事入去讀。

我個女而家讀 F.4 理科, 算係全級 (5) 精英, 好有讀書風氣。你不妨一試, 做父母的責任係幫子女爭取多個機會。希望我這一個只係做到 B+ 的媽咪幫到你啦!!

原文章由 jessicaching 於 08-5-14 11:32 發表
Hello,

多謝你的意見, 其實我女係九龍城聖家讀緊F.1, 我想F.2幫佢轉校, 佢上個學期既成績都OK, 係班排第八, 而級就23-30左右, 請問一下呢間學校收唔收轉校生?  程度會唔會超深?   

因為我細女都係又一村讀小學, 如 ...

多謝你的意見, 我會試下打電話去問一下

其實我都係怕阿女轉到過去深得制又追唔番, 所以都想知道Rosary既程度深唔深

Thanks a lot!

原文章由 bplus 於 08-5-14 18:33 發表
我唔清楚聖家的程度,好難比較。
Rosary 只係一間second best 的 band 1 中學, 係深水埗校網都吸納到好多好成績的女生。例如又一村的德雅及禮賢, 我個女係禮賢派位過去。Rosary 每級都有留班生 (F.4 理科班都有), 相 ...
‹ 上一主題|下一主題