用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 你的小朋友K1會轉校嗎?
go

你的小朋友K1會轉校嗎? [複製鏈接]

我的女兒正在讀playgroup, 現正煩緊K1應否轉校, 如要轉校,就要在5月底前決定, 先可攞反留位費.

你們的小朋友會繼續再HKPS讀K1 嗎?
   0    0    0    0

原文章由 shirley_chan 於 08-5-15 12:09 發表
我的女兒正在讀playgroup, 現正煩緊K1應否轉校, 如要轉校,就要在5月底前決定, 先可攞反留位費.

點解有轉校既考慮?有嘜野問題?問題解吾解決倒架?轉校小朋友要再適應環境喎,

原文章由 idy926 於 08-5-15 17:13 發表

點解有轉校既考慮?有嘜野問題?問題解吾解決倒架?轉校小朋友要再適應環境喎,

HKPS K3只有下午班, 我想K3下午比佢學多D野, 為P1做準備. 而且班主任話playgroup的小朋友暫時重未develop 有班上有好朋友的idea, 佢而家出街一見到小朋友, 就會跑去追住人玩, 所以我想佢應該唔難適應新學校.

原文章由 shirley_chan 於 08-5-17 09:44 發表

HKPS K3只有下午班, 我想K3下午比佢學多D野, 為P1做準備. 而且班主任話playgroup的小朋友暫時重未develop 有班上有好朋友的idea, 佢而家出街一見到小朋友, 就會跑去追住人玩, 所以我想佢應該唔難適應新學校. ...

我都識得一位家長因為這個原因(K3要讀下午班)而轉走。

你個囡是否讀緊p2呀?你決定轉校嗎?

原文章由 shirley_chan 於 08-5-15 12:09 發表

原帖由 KOC 於 08-5-20 11:34 發表

我都識得一位家長因為這個原因(K3要讀下午班)而轉走。

點解K3只有下午班. 而+都係咁樣咩?

呢間學校唔係好多人讀架咩? 聽講有D外區的人都入來報N1喎? K3前轉走哂咩?

而家所有k3既學生,都係返下午班既,即係k3係唔開上午班既.
我囝囝讀左4年,畢業啦,佢好少同學轉校,起碼識果班全部都冇人走.當然響升k1果時聽講就有少量去左九龍塘果兩三間既.
其實k3既野都教到好深下,又有net做班主任,又可以揀埋國際班,有講pth既班主任,我自己就唔覺得有需要要再出去報野來為左銜接p1囉.
例如數學,佢地係教緊3d既形狀既英文,我睇過幾套小學用緊既英數既書,睇到去p2,都仲係教緊平面(2d)既圖形既英文叫法啫.
例如主題係教water cycle,入面會教condensation, precipitation, collection, evaporation呢d.

原帖由 MAMAMEEE 於 09-7-30 22:54 發表

點解K3只有下午班. 而+都係咁樣咩?

呢間學校唔係好多人讀架咩? 聽講有D外區的人都入來報N1喎? K3前轉走哂咩?
http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 09-8-17 14:08 發表
而家所有k3既學生,都係返下午班既,即係k3係唔開上午班既.
我囝囝讀左4年,畢業啦,佢好少同學轉校,起碼識果班全部都冇人走.當然響升k1果時聽講就有少量去左九龍塘果兩三間既.
其實k3既野都教到好深下,又有net做班主任, ...

嘩, HKPS係 K3會教到condensation, precipitation, collection, evaporation d咁深...佢哋用嘅方法係咪好有趣架....如果唔係d學生都好慘.

我諗都有趣卦?!起碼囝囝冇投訴,佢會識讀,識認,識解個字,不過就唔識串既.教呢個主題果時,pth用果隻歌好好聽既,佢成日都唱.
原帖由 MAMAMEEE 於 09-8-19 19:09 發表

嘩, HKPS係 K3會教到condensation, precipitation, collection, evaporation d咁深...佢哋用嘅方法係咪好有趣架....如果唔係d學生都好慘.
http://era-central.blogspot.com/

Era,

想請教N1 面試會考什麼呢? 你覺得樂基D老師有愛心嗎?小朋友愛上學嗎?

bbliang
面試好簡單既咋,問下:你叫乜名果類啦.俾兩個生果睇下識唔識認啦.唔識講野就叫佢指下呢野,指下果樣咁囉.
全部都係好生活,好平常既問題,係傾計來既.其實我覺得佢地係想睇下個小朋友既反應多d啦,因為我囡囡乜都唔識答,但係識得望住老師,會用下眼神,笑容果類來回應.亦都跟到做一d簡單既動作,咁就ok左啦.(事實上見到當時有d小朋友,真係乜都冇理過個老師既,所以可能咁樣咪會唔得囉.)

老師就一dd啦,有d多d愛心,有d就一般啦.

我就見咁多個小朋友都係好鐘意返學既喎,我識既入面,冇聽過話唔鐘意喎.
原帖由 bbliang 於 09-9-1 10:34 發表
Era,

想請教N1 面試會考什麼呢? 你覺得樂基D老師有愛心嗎?小朋友愛上學嗎?

謝謝你詳細回答...呀, 咁NI interview 會唔會問家長呢?

醒目開學勳章

原帖由 bbliang 於 09-9-4 14:49 發表
謝謝你詳細回答...呀, 咁NI interview 會唔會問家長呢?

問家長都係d簡單日常照顧小朋友既問題, 同了解係小朋友一d 喜好.  都係好似傾計咁.  

去年, 我仔仔in 時都係問佢生果名, 動物呀, 比d 指令e.g.比個apple比媽媽, 在玩具中找d 野, 睇下小朋友既反應同認知.  都唔係好難.
‹ 上一主題|下一主題