用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 Hello, 2008-09 k2班
樓主: tpmak
go

Hello, 2008-09 k2班 [複製鏈接]

全完agree!
原帖由 Smilesun 於 09-3-14 20:10 發表
禮賢會辦校要求都幾高架,唔止要保持學生水準,係要保持學校水準...好似話小一至小三都唔係好谷,小四先開始...不過我估間間學校都要谷架啦...TSA唔係全港性的嗎?我估禮小都要架.

對於我來說,愉快學習不在於自由和輕鬆,多活動,好好玩...而 ...

昨天派的工作紙, 我真係唔係好識教女, 要用好多時間佢先明白. 佢數學真係好似亞媽咁weak. 希望佢慢慢會好d.
想請問大家點教, 例如數字29, 圖中有27個圓形, 點先令佢明白仲欠兩個先到27?[

而家先睇到tim,如果唔係今日就同你討論一下...

其實好多數學概念唔係用說話可以解釋得完全的,越是基礎的數學越難用說話來解釋,當小朋友有一定的數學概念及詞彙才可以文字(說話)來解釋更深的數學,所以你不用怪自己的...k2學的數真係好難用說話去解釋的...

小朋友的數學概念思維應該係觀察得來的,而且是一個建構於前一個概念之上,如:數數>加>減>倍數>乘>除>分數...

當小朋友數數字已很熟練,他就可以學〔加數〕,呢張工作紙的目的就是要小朋友去發現〔加數〕,唔係你要教佢-->27個圓形仲兩個先到29,而係想佢發現:27個多兩個就有29個...

你要做的就係先叫佢畫多一個,再叫佢數,咁佢就應該數到28個,你再問佢:{夠唔夠29個},佢就會答:{未夠},咁你叫佢再畫多一個,再叫佢數,佢自然會話你知:{今次夠啦},你就問佢:{咁你一共加了幾多個?},佢就會答你:{2個},然後你幫她總結一次:{即係27+2個就係...},佢就會答你{29個}啦,{好叻喎}俾d肯定佢...

下一題,你可以先問佢認為加多幾多個先夠,如果佢答對,即係佢已大約掌握到,如果答錯,即係佢仍需要經驗去發現[加數]...咁你就再叫佢一個一個咁加,最後記得幫佢總結一次...

哈哈,講了咁耐,你應該知我教咩架啦...咁細個的小朋友數學,我都係第一次教咋...我教個d最少大十年架...

記住切忌俾佢有[數學好難]的想法,只要打好基礎,一定可以學得好...

我會和晴晴玩的加數遊戲:
1. 俾d一粒粒的野佢,例如貼紙...,先俾一定數量(如4張貼紙)佢,叫佢數,之後同佢講:{而家我俾多一張貼紙你,咁你有幾多張呀?},答對就讚佢,之後幫佢總結一次:{原來4張貼紙加一張就有5張架啦},再玩加兩張,三張...加不同的數目,記得每次幫佢總結,玩多幾次,可以叫佢自己總結...呢個遊戲可以係食提子/藍莓/餅仔時玩,又或者去街食飯等d餸到時攞牙簽玩,佢畫緊公仔時玩都得...

2. 上面的遊戲玩多幾次之後,可以玩呢個,通常我會坐巴士時同佢玩的...伸出幾隻手指(如3隻),問佢:{媽咪出了3隻手指,你又出d手指,等我地加埋有5隻手指,好唔好?}晴晴初初會亂出,我就會叫佢數下,都唔啱...佢就會知道唔係估架,而係數架,咁佢就會數夠5隻俾我...

帖由 tpmak 於 09-3-19 15:22 發表
昨天派的工作紙, 我真係唔係好識教女, 要用好多時間佢先明白. 佢數學真係好似亞媽咁weak. 希望佢慢慢會好d.
想請問大家點教, 例如數字29, 圖中有27個圓形, 點先令佢明白仲欠兩個先到27?[ ...

smilesun,
你真係有辦法, 你真係我盞明燈, 希望多多指教.
星期六老師先同我講, 我個女d認字方面唔係幾好,
我馬上有d內疚, 可能照顧個細, 唔夠時間比個大,
想問下是否每天都陪個女認字?
原帖由 Smilesun 於 09-3-22 00:19 發表
而家先睇到tim,如果唔係今日就同你討論一下...

其實好多數學概念唔係用說話可以解釋得完全的,越是基礎的數學越難用說話來解釋,當小朋友有一定的數學概念及詞彙才可以文字(說話)來解釋更深的數學,所以你不用怪自己的...k2學的數真 ...

數學係我的專長,當然我都係好鐘意教數,先做呢行啦.晴晴都係我的實驗品,我都真係第一次教咁細個的小朋友,你唔介意得閒可以多d分享...

中英文就一般啦...其實學校的字我地無咩同佢認架...陪佢睇書的時候教佢認字,都係用c記的方法,無咩玩遊戲...不過聽過學者分享,可以用拆字的方法,圖像,或用字意去幫佢記...

真係唔知你都係教書.
原帖由 Smilesun 於 09-3-23 20:02 發表
數學係我的專長,當然我都係好鐘意教數,先做呢行啦.晴晴都係我的實驗品,我都真係第一次教咁細個的小朋友,你唔介意得閒可以多d分享...

中英文就一般啦...其實學校的字我地無咩同佢認架...陪佢睇書的時候教佢認字,都係用c記的方法,無咩玩 ...

e..我以為我之前講過tim...我係中學教數架,我地兩老婆都係教書...所以今次係我老公第一次去晴晴學校的旅行,而我去年就因為放產假,而且又係去屋企對面先有得去一次咁多咋...

上次睇完堂之後,晴晴好混亂,因為老師話家長只係扮老師,之後佢就唔知爹地媽咪係做咩架啦...有一次佢竟然話爹地係揸車,媽咪係做認識朋友的(我都唔知有d咁的工的)...

那天要扮老師, 真係知道老師唔易做.
想請教大家, 參加學校生日會, 學校叫準備蛋糕, 幾大?
原帖由 Smilesun 於 09-3-25 20:32 發表
e..我以為我之前講過tim...我係中學教數架,我地兩老婆都係教書...所以今次係我老公第一次去晴晴學校的旅行,而我去年就因為放產假,而且又係去屋企對面先有得去一次咁多咋...

上次睇完堂之後,晴晴好混亂,因為老師話家長只係扮老師,之後 ...

e...遲了睇你的message...今日就係生日會啦...生日蛋糕應該幾大都無所謂...我睇相,佢地有好多野食....

晴晴琴日話要著公主衫,我先記得...佢好攪笑地話唔著公主衫唔可以入舞會的門口...

對於我來說, 昨天真係好新鮮! 學校老師真係辛苦LA!
原帖由 Smilesun 於 09-4-1 08:15 發表
e...遲了睇你的message...今日就係生日會啦...生日蛋糕應該幾大都無所謂...我睇相,佢地有好多野食....

晴晴琴日話要著公主衫,我先記得...佢好攪笑地話唔著公主衫唔可以入舞會的門口... ...

你去了生日會呀...可惜我無機會去...下年我唔會part time啦...更加無機會去...

晴晴今日係學校俾野咬呀...又咬到成面腫晒...已經唔係第一次...之前都唔肯定係唔係學校咬,今日返到屋企見到佢咁,我打俾老師,老師話佢今朝返學時都無事架...

原帖由 tpmak 於 09-4-2 09:37 發表
對於我來說, 昨天真係好新鮮! 學校老師真係辛苦LA!

Smilesun,
以前abby都係試過咁, 你可以每天早上都同佢搽d花露水, 真係work, 只係麻煩多一樣野, abby 現在冇比野咬.
原帖由 Smilesun 於 09-4-7 20:35 發表
你去了生日會呀...可惜我無機會去...下年我唔會part time啦...更加無機會去...

晴晴今日係學校俾野咬呀...又咬到成面腫晒...已經唔係第一次...之前都唔肯定係唔係學校咬,今日返到屋企見到佢咁,我打俾老師,老師話佢今朝返學時都無事架...

...

有無聽過金禧表演呀...我有個低望班的同學有份...

無呀!蕎蕎淨係話有博覽會,叫我星期六帶佢去參觀

原帖由 Smilesun 於 09-4-20 10:44 PM 發表
有無聽過金禧表演呀...我有個低望班的同學有份...

我去唔到呀...我老公朝早要番工,我要帶佢去學野,下午到我要番工...可能爹地帶佢去...

Jasmine 有份金禧表演...晴晴就無份...晴晴話佢好朋友希希都有份...

果日旅行一陣就見唔到你...
復活假時晴晴成日叫我約蕎蕎同倩如去玩...不過我又成日唔記得...你幾時得閒呢?

原帖由 suetlam 於 09-4-21 13:41 發表
無呀!蕎蕎淨係話有博覽會,叫我星期六帶佢去參觀

我唔見咗張通告,你知唔知博覽會幾多點開始呢?

旅行嗰日,我下晝要去同公司同事聯誼,所以要走先.....

我地星期六會有時間,可以再約....

原帖由 Smilesun 於 09-4-22 12:17 PM 發表
我去唔到呀...我老公朝早要番工,我要帶佢去學野,下午到我要番工...可能爹地帶佢去...

Jasmine 有份金禧表演...晴晴就無份...晴晴話佢好朋友希希都有份...

果日旅行一陣就見唔到你...
復活假時晴晴成日叫我約蕎蕎同 ...

我去了博覽, 由於趕時間, 只係停留唔係好耐,
見到謝老師, 老師講下abby, 因為個女比較情緒感性,
所以好多時都用喊來表達, 連老師都感覺到,
自己看了些資料, 試用身體語言, 說話希望令佢有信心,
會比佢學畫畫, 希望比佢多一個地方舒發.
見到大家小朋友開開心心, 真係有點擔心自己個女.
現在我很多時間都比佢, 希望有好轉.
我真的有些怕老師標籤佢係有問題的小朋友.
我想係教方面, 我真的要多多取經.

我最後都有去博覽,不過就係因為咁就遲到啦...老師真係好厲害,竟然幫小朋友做了咁大型的project,我估我的學生都未必可以做得出,不過佢地係十幾歲的中學生...

晴晴近排都喜歡喊...我地成日話佢好似〔大雄〕咁...佢唔鐘意又喊...可能每個小朋友都有呢個階段...

Smilesun,
都唔係剩係我一個人發覺, 老師, 其他朋友的媽媽都係, 我都唔知係咪真係個女的問題? 定係我太介意其他人的睇法?

我打算幫個女考直資, 上次家長會, 謝老師講如有人需要校長信, 可向校方去信.
但上次校方講明只收50-60%禮幼生, 如果我去信申請, 好似揭露自己有離校心,
會影響將來收個女入小學的考慮.
原帖由 Smilesun 於 09-4-27 21:32 發表
我最後都有去博覽,不過就係因為咁就遲到啦...老師真係好厲害,竟然幫小朋友做了咁大型的project,我估我的學生都未必可以做得出,不過佢地係十幾歲的中學生...

晴晴近排都喜歡喊...我地成日話佢好似〔大雄〕咁...佢唔鐘意又喊...可能每個 ...
‹ 上一主題|下一主題