用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 Hello, 2008-09 k2班
樓主: tpmak
go

Hello, 2008-09 k2班 [複製鏈接]

各位媽媽,
要追番你地的post, 真係追唔切.
因為工作唔比上網, 回家又掛住照顧兩個女,
好羨慕你地, 大家同一班搵到互相幫助, 我暫時都未認識到
個女其他媽咪, 加上又係插班入, 真係有好多野都傻下傻下.

最近婆婆腰痛, 為方便照顧細女, 想問下你地有冇媽媽轉上午班? 謝謝指教
原帖由 jojoalex 於 08-9-19 15:54 發表

無錯學校要5張相,快d交啦!

我個女收到一份分享紙, 不過分享了一次, 係當天又同時把同一本書又帶回家, ????
原帖由 mavisng2003 於 08-10-15 20:32 發表
希希無收到分享紙叫佢分享圖書喎! 佢要分享報紙都係佢同我講咋! 唉! 可能老師要訓練佢地,  所以有啲嘢都唔會寫落手冊, 剩係叫啲細路提我地.

如果下次又係趕唔切買報紙俾晴晴, 其實可以喺yahoo試吓搵新聞呀!

...

要帶魚蛋同燒賣呀? 簡直係我個囡嘅favourite呀! 但係咪由晴晴攞番學校呀? 咁咪會好重囉?

check pm please

原帖由 Smilesun 於 08-10-16 08:04 發表
咁希希咪叻,自己識同你講要帶報紙,仲分享埋...

晴晴今朝同我講要帶多d食物番去開party,唔知係唔係指生日會?今年生日會要帶魚蛋同燒賣...真係攪笑...

pls check pm ...

唔緊要啦! 雖然我地唔同班, 但一樣都可以互相交流吓吖嘛!
而且禮賢啲老師都好好, 有乜事唔清楚你都可以問吓老師架!

唉! 我份工雖然可以上到網, 但根本就唔會有時間咁做, 唉! 總之又要返工, 又要揍女, 真係好鬼辛苦呀! 唯有大家繼續努力啦!

原帖由 tpmak 於 08-10-16 16:07 發表
各位媽媽,

最近婆婆腰 ...

你囡囡張分享紙上面寫啲乜架?係咪叫你分享吓唱歌,講故事之類呢?而本書係咪親子朗讀個啲呀?如果係嘅話,咁除咗本書外,係咪重有本簿叫啲小朋友寫/畫低啲感受咁呢?

唉!其實睇完大家寫啲嘢,我自己都一頭霧水,到底啲細路係咪要分享讀書呢呵?

原帖由 tpmak 於 08-10-16 16:12 發表
我個女收到一份分享紙, 不過分享了一次, 係當天又同時把同一本書又帶回家, ????

你囡囡係咩班架,我唔記得咗tim,如果係低望,可以下次約出來玩的時候,叫埋你架... 下次我想約佢地十二月去揀士多啤梨...

去完旅行同埋家長會就會識到同學仔的媽咪架啦...唔駛擔心

原帖由 tpmak 於 08-10-16 16:07 發表
各位媽媽,

最近婆婆腰 ...

每樣20粒,又唔係好多,不過同時要帶6個橙,同埋蛋...
我估都係上車時交俾校車嬸嬸

下星期晴晴分享呀...佢會彈琴...

原帖由 mavisng2003 於 08-10-16 20:01 發表
要帶魚蛋同燒賣呀? 簡直係我個囡嘅favourite呀! 但係咪由晴晴攞番學校呀? 咁咪會好重囉?

check pm please

我返去睇過, 係一本簿, 如你所說係寫下感受.
係, 老師會比機會佢地分享. 我個女就講有, 不過真係唔知係咪真?
原帖由 mavisng2003 於 08-10-16 20:16 發表
你囡囡張分享紙上面寫啲乜架?係咪叫你分享吓唱歌,講故事之類呢?而本書係咪親子朗讀個啲呀?如果係嘅話,咁除咗本書外,係咪重有本簿叫啲小朋友寫/畫低啲感受咁呢?

唉!其實睇完大家寫啲嘢,我自己都一頭霧水,到底啲細路係咪要分享 ...

好呀, 我個女係讀低望班!
原帖由 Smilesun 於 08-10-17 09:20 發表
你囡囡係咩班架,我唔記得咗tim,如果係低望,可以下次約出來玩的時候,叫埋你架... 下次我想約佢地十二月去揀士多啤梨...

去完旅行同埋家長會就會識到同學仔的媽咪架啦...唔駛擔心

...

我個工人好差, 攪到我真係好似下了地獄, 好辛苦.
原帖由 mavisng2003 於 08-10-16 20:09 發表
唔緊要啦! 雖然我地唔同班, 但一樣都可以互相交流吓吖嘛!
而且禮賢啲老師都好好, 有乜事唔清楚你都可以問吓老師架!

唉! 我份工雖然可以上到網, 但根本就唔會有時間咁做, 唉! 總之又要返工, 又要揍女, 真係好鬼辛苦 ...

我都想食.
原帖由 Smilesun 於 08-10-17 09:22 發表

係喎! 可以叫校車姨姨幫手攞喎! 我重喺度愁緊第時輪到希希生日會時, 佢人仔細細, 可以點樣攞啲食物添!

晴晴都學緊琴呀? 希希都有學呀! 不過佢學咗無耐! 佢啲手指都唔係好夠力, 尤其係手指尾同無名指, 有時佢彈錯, 咁我地咪提番佢囉, 但佢又無耐性, 又嫌我地煩, 叫我地行開, 等佢自己練喎!

原帖由 Smilesun 於 08-10-17 09:22 發表

平日都係得工人姐姐揍希希,所以佢揍得好唔好,我地真係唔多清楚,唯有有時問番亞囡姐姐點對佢,但佢又講到唔清唔楚喎,所以我地都係估估吓咋!唉!就算有時工人姐姐做錯嘢,我地都唔敢好惡咁話佢,因為真係唔知佢會點對番希希嘛!而佢生日我地都會買生蛋糕俾佢,有時又會買嘢俾佢食,又會同佢傾吓偈,講吓笑咁!問吓佢要唔要打電話俾佢喺屋企個仔呀咁囉!唉!你話係咪好煩吖!

你個工人好差架!幾時約滿呀?唔好同佢續約啫!

原帖由 tpmak 於 08-10-17 10:05 發表

各位媽咪,

希希今日又同我講話下星期三佢地全班要上台表演喎! 但係我地(家長)就唔駛去學校睇佢地表演, 因為老師會幫佢地影相喎! 佢話女仔就會表演跳舞, 而男仔就表演操兵, 重話星期三嗰日要著運動衫, 因為之後會去踩單車, 所以要帶條靚靚裙番學校換, 而老師會幫佢地換, 我問佢你換衫咪會整亂條孖辮囉, 佢就話唔緊要陳老師識紥辮喎! 講到好似真嘅一樣!

死啦! 你地估佢喺到發開口夢定係真有其事吖喇? 表演得咁騎呢? 晴晴佢地有無同你地講啲咁嘅嘢呀? 你地覺得可唔可信呢呵?

本簿係要星期三交果喎...
不過唔緊要,我都係今日先交...
我星期二晚唔記得,星期三個工人幫我交咗,謝老師打來提我,不過我都係唔記得,琴晚先記得

逢星期五小朋友就會借圖書返來,要同佢地一齊讀,然後做感想,下一個星期三就要交架啦...
你睇下本簿的第二頁有寫說明.

原帖由 tpmak 於 08-10-17 09:59 發表
我返去睇過, 係一本簿, 如你所說係寫下感受.
係, 老師會比機會佢地分享. 我個女就講有, 不過真係唔知係咪真?

violin
咁耐都唔見你,晴晴應該識到凱琳啦...佢睇相指俾我睇...

工人的野,真係好煩...
點解你唔換過一個?

原帖由 tpmak 於 08-10-17 10:05 發表

你囡囡叫咩名呀...

我星期日會見到低望班的一個好朋友,睇下佢識唔識你囡囡先...

低望班d同學仔都好好架...如果唔係我轉到part time我都唔會幫晴晴轉班呀...

原帖由 tpmak 於 08-10-17 10:00 發表
好呀, 我個女係讀低望班!  

你對工人真係好啦...
我都好少同佢傾計架...
不過有時會買野食俾佢,可能佢覺得我對佢越來越差,因為初初我都買幾多野俾佢,日用品買齊晒,咖啡餅乾都買埋,不過近排無啦...

原帖由 mavisng2003 於 08-10-17 20:47 發表
平日都係得工人姐姐揍希希,所以佢揍得好唔好,我地真係唔多清楚,唯有有時問番亞囡姐姐點對佢,但佢又講到唔清唔楚喎,所以我地都係估估吓咋!唉!就算有時工人姐姐做錯嘢,我地都唔敢好惡咁話佢,因為真係唔知佢會點對番希希嘛!而佢生 ...

希希好叻呀,成件事講晒出來,晴晴只係講:我會表演跳舞喎,你唔駛黎影相啦,老師會拍咗放上網...r晒頭,佢今日學完跳舞,我仲以為係跳舞學校tim

係呢,希希係邊度學琴呀?
晴晴係通利學音樂班,不過因為教音樂的同事話,對將來學琴唔好,所以應該學完呢期就會同佢轉啦...

另外晴晴仲有學ballet同埋畫畫,希希呢?

原帖由 mavisng2003 於 08-10-17 21:02 發表
各位媽咪,

希希今日又同我講話下星期三佢地全班要上台表演喎! 但係我地(家長)就唔駛去學校睇佢地表演, 因為老師會幫佢地影相喎! 佢話女仔就會表演跳舞, 而男仔就表演操兵, 重話星期三嗰日要著運動衫, 因為之後會去 ...

‹ 上一主題|下一主題