用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 Hello, 2008-09 k2班
樓主: tpmak
go

Hello, 2008-09 k2班 [複製鏈接]

咦!咁即係真架喎!但點解表演得咁奇怪嘅呢?我問亞囡跳乜舞?叫佢跳嚟睇吓,但佢又跳唔出喎!唉!佢今朝又同我講話老師叫佢用張紙寫好多個天,然後交俾老師喎!我話你咪有本簿用嚟寫生字,點解重要用紙嚟寫咁奇怪,佢又答唔到喎!你話佢係咪儍架!

希希喺屋企樓下一間琴行學琴,我貪佢夠近咋!

係咩!通利唔好架?我個同事又話唔錯噃!因為會有人嚟睇啲老師上堂,所以質素會有保證喎!又話森美個仔都係喺通利學,你同事話佢點唔好呀?希希以前就喺栢斯學過小小莫扎特的音樂班,我覺得就真係麻麻地!所以上咗一個學期後都無再學,初初本來諗住試吓佢地啲親子鋼琴音樂班,但原來唔係一人一部鋼琴架,而係得一部琴,大家要輪流彈架喎(一班四個學生)!

晴晴喺邊度學跳舞架?希希喺馬鞍山廣場間羅逸雅學緊呀!

原帖由 Smilesun 於 08-10-17 21:56 發表
希希好叻呀,成件事講晒出來,晴晴只係講:我會表演跳舞喎,你唔駛黎影相啦,老師會拍咗放上網...r晒頭,佢今日學完跳舞,我仲以為係跳舞學校tim

係呢,希希係邊度學琴呀?
晴晴係通利學音樂班,不過因為教音樂的同事話,對將來學琴唔好,所以應 ...

唉!無法啦!你都知我地呢份工早出晚歸,好多時放假都重要開工,我真係靠哂佢幫手揍亞囡,所以萬一工人姐姐有乜唔開心,我驚亞囡唔知點算呀!

原帖由 Smilesun 於 08-10-17 21:52 發表
你對工人真係好啦...
我都好少同佢傾計架...
不過有時會買野食俾佢,可能佢覺得我對佢越來越差,因為初初我都買幾多野俾佢,日用品買齊晒,咖啡餅乾都買埋,不過近排無啦...

...

大家好耐冇見,要追番你地的post, 真係追唔切.
因為上星期賣樓又要樓,忙到暈咗!

以謙又係插班入(低望班), 好多時問佢學校、同學的野佢都吾知。大家真係好好,多啲分享、交流,等我哋知多啲.

星期五生日會,以謙要帶40粒獨立包裝啫喱仔&7隻已包好的熟蛋。好期待第一次參加禮賢的生日會!

下次約出來玩的時候,叫埋我呀, tks...

以謙都學緊琴呀,佢好鐘意老師。我地係YIP'S 學幼兒音樂啟蒙班識的,老師又好玩、又懂得教小朋友(佢本身教國際學校幼&小學),又肯上門教。不過以謙每次都要叫、倍佢先練。 學咗無耐! 不過小朋友無耐性喺正常,多鼓勵、讚,佢地會好啲!

依家以謙重學緊畫畫、公文數,每個月支出加理同幼稚園學費差吾多,帶佢學又要等佢放學,我又冇請工人,又要做PART-TIME,好鬼忙。現在做家長和小朋友都吾易!

Cheers/Alice

原帖由 mavisng2003 於 08-10-18 15:30 發表
唉!無法啦!你都知我地呢份工早出晚歸,好多時放假都重要開工,我真係靠哂佢幫手揍亞囡,所以萬一工人姐姐有乜唔開心,我驚亞囡唔知點算呀!

...
[url=baby web sites]baby web sites[/url]

琴日手冊寫了,今天係才藝表演,晴晴話要著粉紅色裙仔,跳[願主祝福你]同埋[生命有價].

另外,晴晴今日會分享彈琴,唔知佢到時彈成點呢?

其實晴晴係通利學得好開心,佢好鐘意,日日都要爹地同佢練琴,不過因為通利係用do re me
而傳統學琴係用CDEFGAB,所以第時學琴會有困難,要重新學過...我同事的舊同學(中大音樂系出的)好多都教琴,都話唔想教通利出的學生...

晴晴係沙田大會堂王仁曼學BALLET,係王仁曼同沙田文藝協會合辨的,好平只係$400一個月,著番王仁曼的衫,晴晴又無好似彈琴咁鐘意,我又未有時間去睇過,都唔知佢跳成點...羅逸雅,晴晴之都學過暑期班,當時我大肚就坐係門口等,聽到入面好亂呀,所以正式想學的時候就無考慮過...不過可能當時晴晴果班的小朋友都好細啦,大約三歲...咁希希學成點呢?

最後一樣學的就係畫畫,係福安學,學了一個月都好好呀...之前係羅逸雅附近一間賣英文教材又有教畫畫的畫室,學了差不多一年...

Alice
無辦法啦.香港實在競爭很大啊
我都盡量俾晴晴從興趣開始出發,...
暫時都未有參加同學術有關的興趣班...

以謙找到個咁好的琴老師,真好...
我都要開始幫晴晴找老師啦...

你好積極咁快就唸到搬邊區啦...我都仲係得個唸字...咁你幾時搬呀?

咁就好了, 因為近排好忙, 都冇時間上黎滙報

凱琳都冇同我講話老師d傳話,問極佢都話冇, 真係激死, 因為同謝老師講電話時, 佢都話已經開始咗經佢哋傳話了..

我星期五都會去生日會, 都係帶魚蛋, 燒賣各35粒, 又橙又雞蛋咁, 都幾多野要攞....

原帖由 Smilesun 於 08-10-17 21:46 發表
violin
咁耐都唔見你,晴晴應該識到凱琳啦...佢睇相指俾我睇...

依.... 凱琳都係响通利學緊JMC班喎, 我同佢一齊上, 都OK, 但有D人話出面學D進度會快D, 唉, 都唔知邊度先係真係好.....

原帖由 AliceJang 於 08-10-21 13:52 發表
大家好耐冇見,要追番你地的post, 真係追唔切.
因為上星期賣樓又要樓,忙到暈咗!

以謙又係插班入(低望班), 好多時問佢學校、同學的野佢都吾知。大家真係好好,多啲分享、交流,等我哋知多啲.

星期五生日會,以謙要帶40 ...

Dear Smilesun,

我都喺搬番原區-大埔,因近嫲嫲。依家剛賣樓,12月中交吉,住嫲嫲家先。依家樓市跌,住樓先,之後先買,想換3房。

cheers/alice

原帖由 Smilesun 於 08-10-22 08:02 發表
Alice
無辦法啦.香港實在競爭很大啊
我都盡量俾晴晴從興趣開始出發,...
暫時都未有參加同學術有關的興趣班...

以謙找到個咁好的琴老師,真好...
我都要開始幫晴晴找老師啦...

你好積極咁快就唸到搬邊區啦...我都仲 ...
[url=baby web sites]baby web sites[/url]

以謙昨日手冊寫了,今天係才藝表演,以謙話做"一舊黑雲"和剪了好多細小的雨點。一定好好笑!

以謙係YIP'S學得好開心,佢好鐘意。學了差不多10個月...

晴晴係沙田大會堂王仁曼學BALLET!!!!星期幾?幾點?以謙係YIP'S學星期六, 9-10a.m.跟住過格離學畫畫10:15-11:15a.m.

cheers/alice

原帖由 Smilesun 於 08-10-22 07:47 發表
琴日手冊寫了,今天係才藝表演,晴晴話要著粉紅色裙仔,跳[願主祝福你]同埋[生命有價].

其實晴晴係通利學得好開心,佢好鐘意,日日都要爹地同佢練琴,不過因為通利係用do r ...

以下係我今日放工之後,與希希的對話--

對話(一)
我:喂!今日晴晴係咪表演彈琴呀?
希:係呀!
我:晴晴彈成點呀?
希:晴晴彈得好好喎!佢兩隻手彈架!重彈咗三首歌添呀!(講到好似真嘅一樣)
我:三首咁多!係咪真架?
希:真架!真係三首!
我:嘩!晴晴好犀利喎!用兩隻手彈,咁你得唔得?
希:我都得架!(事實佢一隻手都未搞得掂)

對話(二)
希:我真係好鍾意晴晴架!
我:係咩?點解呀?
希:因為我真係覺得佢個樣好得意囉!

對話(三)
希:今日晴晴條裙好靚!
我:係呀?乜顏色架?
希:係粉紅色,子晴條裙都好靚!都係粉紅色!
我:咁你條裙呢?
希:都小小靚,不過要著埋運動衫喺入面!
我:吓!著埋運動衫喺入面?咁咪好迫囉!
希:咁又唔係好迫!

你話佢講嘅嘢有幾多成係真吖嗱?

原帖由 Smilesun 於 08-10-22 07:47 發表

其實晴晴係通利學得好開心,佢好鐘意,日日都要爹地同佢練琴,不過因為通利係用do r ...

violin
你星期五會去生日會呀,我去唔到呀,你可不可以幫我替晴晴影張相呀...婆婆會同佢去,不過婆婆唔係好識用數碼相機...晴晴好易認架,圓碌碌,四眼妹.佢應該會著我勾俾佢的粉紅色生日裙仔.

晴晴學星期五3點架,因為我星期一五都無得放早,我安排了她去學野lor...
以謙都係沙田大會堂學架,原來yip's係果度都有架...

以謙扮黑雲呀,等我問下低望班的朋友仔先

我都話希希好叻啦!佢講到最少九成呀...
晴晴真係用兩隻手,不過係一隻彈完另一隻架咋,所以嚴格來說都係一隻手.佢又真係彈三首歌喎,都係著粉紅色裙,我自己都好鐘意果條裙,去旅行時買俾佢架,真係幾靚架

晴晴返來都有話俾爹地聽,希希同埋銳希都讚佢叻呀,咁爹地就叫佢學希希咁識得欣賞人地...

我問佢今日邊個跳舞跳得最好呀,佢就扭扭下咁話:我同希希囖

點解佢要著件運動衫係入面?晴晴就話佢無喎,佢話希希條裙同佢一樣靚呀...

晴晴係咪喺卓爾畫室學畫畫呀? 希希都係喺嗰度學緊呀!

喺王仁曼學跳舞梗係好啲啦! 我始終覺得希希而家學緊嗰度太商業呀! 講真, 我好想幫佢轉, 我同事識跳舞, 佢都叫我轉去王仁曼呀! 佢話始終比較正統啲, 我都有諗過去新城巿廣埸嗰面間王仁曼學架, 但係如果平日放學去, 亞囡會好累, 而家佢星期二已經要出去嗰邊學嘢, 晏晝都無時間瞓覺, 唔夠瞓好易病(佢有哮喘), 到時又係煩! 所以咪喺馬鞍山學囉! 貪佢夠近呀!

嘩!真係有好多嘢要攞喎!我諗遲啲輪到亞囡生日會時,可能真係要叫爹地揸車去送貨至得

原帖由 violin 於 08-10-22 16:14 發表
咁就好了, 因為近排好忙, 都冇時間上黎滙報

凱琳都冇同我講話老師d傳話,問極佢都話冇, 真係激死, 因為同謝老師講電話時, 佢都話已經開始咗經佢哋傳話了..

我星期五都會去生日會, 都係帶魚蛋, 燒賣各35粒, 又橙又雞 ...

咪係囉!有乜理由會著埋套運動衫喺入面架!件運動衫隻袖會突出嚟吖嘛!佢重眼都唔眨話:無喎!隻衫袖無突出嚟喎!你話係咪激死!

係呀?晴晴話佢同希希跳得最好呀?真係搞笑!

原帖由 Smilesun 於 08-10-22 21:01 發表

我都話希希好叻啦!佢講到最少九成呀...
晴晴真係用兩隻手,不過係一隻彈完另一隻架咋,所以嚴格來說都係一隻手.佢又真係彈三首歌喎,都係著粉紅色裙,我自己都好鐘意果條裙,去旅行時買俾佢架,真係幾靚架

晴晴返來 ...

回覆 # 的文章

好, 當然冇問題啦, 之後e返比你啦!!

凱琳仲好笑, 我問佢表演表成點呀, 佢話我冇表演到呀, 因為我咸攞, 唔肯着個d衫喎, 跟住叫我下次表演時要帶條公主裙, 真係比佢激死....

原帖由 mavisng2003 於 08-10-22 22:18 發表
咪係囉!有乜理由會著埋套運動衫喺入面架!件運動衫隻袖會突出嚟吖嘛!佢重眼都唔眨話:無喎!隻衫袖無突出嚟喎!你話係咪激死!

係呀?晴晴話佢同希希跳得最好呀?真係搞笑!

...

睇到你話凱琳喊,我咪問亞囡囉 --

我:喂!凱琳有無表演呀?
希:有呀!
我:凱琳喎!
希:啊!無呀!無呀!凱琳無表演呀!
我:點解嘅?
希:佢喊吖嘛!
我:咁慘呀?咁你有無安慰佢呀?
希:無喎!我剩係見到佢喊咋喎!
我:有無搞錯呀!佢係你嗰組喎!點解你唔安慰佢架?
希:(支吾以對)...我唔記得咗吖嘛!(咁都得)

原帖由 violin 於 08-10-23 12:07 發表
凱琳仲好笑, 我問佢表演表成點呀, 佢話我冇表演到呀, 因為我咸攞, 唔肯着個d衫喎, 跟住叫我下次表演時要帶條公主裙, 真係比佢激死....

重有呀! 今晚食食吓飯時,亞囡無啦啦咁講--

希:媽咪! 凱琳係組長嚟架!
我:(莫名其妙)吓?
希:凱琳呀! Megan呀!
我:哦...
希:重有Winnie同子康都係組長。
我:佢地都係巴士組架?
希:唔係!Winnie係飛機組,子康係車組。
我:哦...(唔知講咩好)
希:凱琳見到啲碎就會掃走去架喇!
我:碎?係咪即係食茶點嗰陣呀?
希:係囉!
爹地:點解佢地會做組長嘅?係咪因為佢地乖呀?
希:係呀!佢地好乖架!因為佢地四歲啦嘛!

原來凱琳真係無表演呀!果日我問晴晴時,聽到我一舊雲咁

我:晴晴,咁凱琳表演咩呀?
晴:佢地扮公主王子
我:咁佢地係唔係著公主王子衫呀?
晴:無呀!佢唔想玩,佢地扮觀眾睇表演.
‹ 上一主題|下一主題