用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 Hello, 2008-09 k2班
樓主: tpmak
go

Hello, 2008-09 k2班 [複製鏈接]

好攪笑,原來組長係負責清潔的...

原帖由 mavisng2003 於 08-10-23 20:16 發表
重有呀! 今晚食食吓飯時,亞囡無啦啦咁講--

希:媽咪! 凱琳係組長嚟架!
我:(莫名其妙)吓?
希:凱琳呀! Megan呀!
我:哦...
希:重有Winnie同子康都係組長。
我:佢地都係巴士組架?
希:唔係!Winnie係飛機組,子康係車組。
我:哦...(唔 ...

我:晴晴,你今日有無同希希傾計呀...
晴:有呀,仲有銳希同埋彩晴tim
我:係?咁你地係邊度傾計呀?
晴:係家庭角law
我:係?點解會去果度傾計?老師叫架?
晴:係呀
我:咁你地傾咩呀?
晴:係啦,我好耐無同彩晴傾早餐食d咩啦...
又係講食
我:晴晴呀,你下次可唔可以同同學傾下玩d咩玩具呢

琴晚晴晴突然自己用普通話講:
這是我的鼻子
這是我的眼睛
這是我的耳朵
這是我的咀巴
講都幾好聽架,不過唔知準唔準呢!我唔係好識架!

琴日晴晴好唔聽話,做功課,出街,係屋企都唔聽話,又俾我話了一大餐

謝老師今晚打咗電話俾我地呀!爹地接電話嘅時候都唔知係謝老師,重以為又係啲sales打嚟,所以咪粗聲粗氣咁囉,後來先知係老師,真係好瘀呀!

晴晴媽,謝老師有無同你講話晴晴同希希真係好好朋友呀!老師話佢地兩個成日都拖住手,唱歌又拖住手,連行樓梯都拖住,重試過一次兩個一齊拖住落樓梯,點知一個唔小心,兩個一齊由樓梯跣咗落嚟,hee hee,好彩當時係得一級樓梯咋!重有呀!佢地兩個重要幫對方霸位,留番個位俾對方坐添呀!

唉!亞希咪又係咁!尋晚乜功課都無叫佢做,咁佢梗係好happy啦!點知今晚一叫佢做功課,又係反哂面咁,要鬧先至係坐定定留心做功課,唉!真係好鬼勞氣!

原帖由 Smilesun 於 08-10-24 08:00 發表
琴晚晴晴突然自己用普通話講:
這是我的鼻子
這是我的眼睛
這是我的耳朵
這是我的咀巴
講都幾好聽架,不過唔知準唔準呢!我唔係好識架!

琴日晴晴好唔聽話,做功課,出街,係屋企都唔聽話,又俾我話了一大餐 ...

mavis
真係好啦,轉了低愛班我幾擔心晴晴無朋友呀...而家又有希希又有凱霖,好似有個叫銳希都同佢地好好朋友架
晴晴都好鐘意同希希玩架,成日同我講,叫我約希希來屋企玩...

星期五晴晴取了個牌回來,佢話係希希送俾佢架,係唔係希希自己整架,多謝呀...

我晴晴問組長做咩架,佢話係負責取鉛筆架...

violin
晴晴話佢星期五放學同凱琳一齊拖住手行呀,唔知係唔係呢?

回覆 # 的文章

mavis, smilesun,

睇到你哋d對話真係好好笑呀 .....

係呀, 咁arm個日一齊搭小巴去又一城, 晴晴好friendly喎, 又主動話一齊拖手, 又話不如下午到你屋企玩, 我話等姨姨同你媽咪約好先啦, 加上婆婆話佢下午要學ballet, 佢好攪笑攞

今年生日會真係唔比家長影相, 我偷拍d好肉酸, 等學校upload咗上網先download返, 唔好意思....

原帖由 Smilesun 於 08-10-27 10:56 發表
violin
晴晴話佢星期五放學同凱琳一齊拖住手行呀,唔知係唔係呢?

係喎, 凱琳都話佢哋兩個好好朋友架喎, 佢自己就同Venesa, 劉星宇, 卓泓, 皓泓係好朋友喎....

其實睇吓聖誕假可唔可以約埋出去玩吓攞,

A, 11月7日晚家長會你哋到唔到呀 ~~

原帖由 mavisng2003 於 08-10-24 21:57 發表
謝老師今晚打咗電話俾我地呀!爹地接電話嘅時候都唔知係謝老師,重以為又係啲sales打嚟,所以咪粗聲粗氣咁囉,後來先知係老師,真係好瘀呀!

晴晴媽,謝老師有無同你講話晴晴同希希真係好好朋友呀!老師話佢地兩個成日都拖住手, ...

係!佢仲請凱琳返屋企玩,果日屋企又無水又無電,所以先請婆婆接佢放學去玩,之後去學野...

聖誕假出來玩都好,有無揀過士多啤梨呀...我地好鐘意架...

校網生日會有相睇啦...
係全校活動果頁

我星期五有去生日會呀(1st time),but forgot to bring camera~~~

晴晴學星期五,不能見到面啦!

以謙Saturday一 次過學2course,不需我跑2次嘛.

yip's幾好,又有演出機會...

以謙扮黑雲呀,希望快啲有照片看!

今晚鍾老師&謝老師家訪(1st time),around 1 hour.

cheers/alice

原帖由 Smilesun 於 08-10-22 20:36 發表
violin
你星期五會去生日會呀,我去唔到呀,你可不可以幫我替晴晴影張相呀...婆婆會同佢去,不過婆婆唔係好識用數碼相機...晴晴好易認架,圓碌碌,四眼妹.佢應該會著我勾俾佢的粉紅色生日裙仔.

晴晴學星期五3點架,因為我星期一五都無得 ...
[url=baby web sites]baby web sites[/url]

希希好似送咗一個黃色獅子嘅key chain俾晴晴呀! 無錯呀! 個keychain係希希整架! 不過, 佢只係佔咗兩成, 其餘嘅八成都係由我負責! 重有呀, 佢個兩成其實大部分只係喺度指指點點, 講多個做, 口水多過茶, 重要係做做吓唔知行鬼咗去邊, 所以呢, 晴晴其實要多謝嗰個, 應該係我囉!

原帖由 Smilesun 於 08-10-27 10:52 發表
mavis
真係好啦,轉了低愛班我幾擔心晴晴無朋友呀...而家又有希希又有凱霖,好似有個叫銳希都同佢地好好朋友架
晴晴都好鐘意同希希玩架,成日同我講,叫我約希希來屋企玩...

星期五晴晴取了個牌回來,佢話係希希送俾佢架 ...

今次個家長會係咪會講啲細路將來升小學啲嘢呀? 我都好想去呀! 但嗰日我鬼多嘢做呀! 唔知去唔去到添!

原帖由 violin 於 08-10-27 11:51 發表
係喎, 凱琳都話佢哋兩個好好朋友架喎, 佢自己就同Venesa, 劉星宇, 卓泓, 皓泓係好朋友喎....

...

係呀!係呀!我見到晴晴呀!

吓? 生日會唔俾影相呀? 唔影老師表演, 剩係影啲細路得唔得呀! 上年都好似得架喎!

原帖由 Smilesun 於 08-10-28 12:14 發表
校網生日會有相睇啦...
係全校活動果頁

冇去過呀, 响邊度架 ???

原帖由 Smilesun 於 08-10-28 12:10 發表
係!佢仲請凱琳返屋企玩,果日屋企又無水又無電,所以先請婆婆接佢放學去玩,之後去學野...

聖誕假出來玩都好,有無揀過士多啤梨呀...我地好鐘意架...

我今年都係第一次去咋, 其他家長話上年有時間比d家長出去同d小朋友一齊影相, 今年園長話禮堂裝修咗之係細咗唔方便喎...

上年凱琳都有黃老師同何老師家訪架, 所以佢今年又話要請謝老師同鐘老師家訪喎, 老師邊有佢咁得閒喎 .....

其實凱琳k1時適應得唔係咁好, 行為有d古怪 (上堂時大叫呀, 除鞋呀, 冇端端大喊呀 ....) 超野注意咁, 不過家訪後就好好多, 加上黃老師真係好有心機

alice, 咁家訪成點呀?

原帖由 AliceJang 於 08-10-28 17:00 發表
我星期五有去生日會呀(1st time),but forgot to bring camera~~~

晴晴學星期五,不能見到面啦!

以謙Saturday一 次過學2course,不需我跑2次嘛.

yip's幾好,又有演出機會...

以謙扮黑雲呀,希望快啲有照片看!

今晚鍾老師& ...

都應該要啦 ... 我都仲好似一舊雲咁... 見到今年k3家長, 而家都開始緊張攞....

原帖由 mavisng2003 於 08-10-28 20:42 發表
今次個家長會係咪會講啲細路將來升小學啲嘢呀? 我都好想去呀! 但嗰日我鬼多嘢做呀! 唔知去唔去到添!

原帖由 violin 於 08-10-27 11:51 發表

...

voilin,

好呀Christmas玩 !! 是不是秋季旅行時, 我哋可以再詳談一下^^ 等小朋友多d玩埋一齊, 增進友情, 我唸上堂時, 小朋友都唔夠時間傾計.....浩泓又比較靜
‹ 上一主題|下一主題