用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返咗半年學喺學校都唔講野 !!!???
go

返咗半年學喺學校都唔講野 !!!??? [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

不用怕, 我朋友囡囡個case 同你一樣, N1+K1上学期都係返學乜都唔講, 係屋企好似開籠雀。但現在返学就開始請嘢, 相信是在學校, 环境比較陌生, 他們的安全感不足, 所以不說話。現在已上學一段長時間, 环境及老師巳熟, 所以能夠開怀地講。

給小朋友多一點時間, 當他們感覺Okay. 你想他講少一點也不行。
放心啦!

原文章由 labelle 於 08-5-23 14:53 發表
我囝囝 (2.5歲) 係比較遲講野既, 但係返咗學 (N1) 有明顯進步, 雖然到依家都唔係好叻, 只係講到短句子, 但都基本都用說話表達晒自己

但係佢喺學校頭四個月係一個字都唔肯講 (就算係佢識嗰 d), 到依家返咗半年都係講 ...

簽名被屏蔽

原文章由 labelle 於 08-5-23 18:02 發表
我想問係朋友囡囡 N1+K1 係咪同一間學校

你不用擔心, 我囝囝都是這樣. K1 interview 的時候, 老師問我他是否懂得說話. 我覺得這是他的性格&情緒問題, 不是語言能力問題.
所以最後我選了一所非常有愛心的基督教學校. 現在k2已完全沒有問題.
比多d耐性 & 不要強迫他.

係同一間。
小朋友無得逼,到時間就一 "click" 就講啦。比D時間你囝囝。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原文章由 labelle 於 08-5-23 14:53 發表
我囝囝 (2.5歲) 係比較遲講野既, 但係返咗學 (N1) 有明顯進步, 雖然到依家都唔係好叻, 只係講到短句子, 但都基本都用說話表達晒自己

但係佢喺學校頭四個月係一個字都唔肯講 (就算係佢識嗰 d), 到依家返咗半年都係講 ...

我囝囝係學校講嘢都好被動,返到屋企就講唔停.不過學校miss幾好,安排左一個多嘢講既女仔坐佢隔籬,仲要佢多d同我囝講嘢,依家進步左好多.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題