用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 你們的女兒喜歡瑪利諾嗎?
go

你們的女兒喜歡瑪利諾嗎? [複製鏈接]

你們好嗎?  我的女兒 2009/10 升小一了.  兩年前就是為了喜歡瑪利諾這學校, 一家人搬了來九龍塘 41 網, 希望憑運氣可以入到這學校.

今年為了女兒, 經常會參考 BK 媽咪升小一的心得.  對以前麻木追求全統名校的心態有了轉變, 開始發覺孩子喜歡學校, 愛上學習, 有自信, 才是最重要.  開始多留意其他注重愉快學習的學校.  全統名校未必一定適合自己和女兒.

好想問問各位 BK 媽咪, 讀瑪利諾係咪真係好辛苦? 小朋友讀得開心嗎?? 係咪好多功課, 測驗, 考試?
   0    0    0    0

小朋友讀得開心嗎? yes, she always look forward to school.

係咪好多功課? in average 5 types of homework per day.

測驗?  3 terms in a year, each term has 1-2 tests for each subject.

考試?  no exam, they call "test" instead, 3 times a year.

To conclude, it is a very good school!  Good luck to you!

原文章由 jjbaby0307 於 08-6-1 22:40 發表
你們好嗎?  我的女兒 2009/10 升小一了.  兩年前就是為了喜歡瑪利諾這學校, 一家人搬了來九龍塘 41 網, 希望憑運氣可以入到這學校.

今年為了女兒, 經常會參考 BK 媽咪升小一的心得.  對以前麻木追求全統名校的心態 ...

fishmum, 好多謝你的回答呀.
我相信入名校係好多家長的 "夢",
但係我覺得冇嘢係比小朋友的快樂成長重要.
我唔想因為父母的名校夢而犧牲了小朋友的快樂和童年.
瑪利諾
係一間我好喜歡的學校, 我真係希望呢間學校係可以比小朋友開心學習的地方!!

唔洗客氣啦 好讚同你嘅講法!  你嘅小朋友一定好幸福

原文章由 jjbaby0307 於 08-6-4 16:27 發表
fishmum, 好多謝你的回答呀.
我相信入名校係好多家長的 "夢",
但係我覺得冇嘢係比小朋友的快樂成長重要.
我唔想因為父母的名校夢而犧牲了小朋友的快樂和童年.
瑪利諾係一間我好喜歡的學校, 我真係希望呢間學校係 ...

我囡囡都 MCS 讀左兩年,雖然佢 D 成績只係一般,但我好感受到佢好喜歡 MCS 同埋佢好享受學校生活!!我囡囡仲經常擁抱住我同我講:「媽咪,多謝妳幫我左瑪利諾學校呀!!」

原文章由 Isis_Iain 於 08-6-25 23:51 發表
我囡囡都 MCS 讀左兩年,雖然佢 D 成績只係一般,但我好感受到佢好喜歡 MCS 同埋佢好享受學校生活!!我囡囡仲經常擁抱住我同我講:「媽咪,多謝妳幫我左瑪利諾學校呀!!」 ...

isis_iain

唔好意思想問下"成績一般" 係咪都耍每科85 分以上呢?
Thanks

好失禮,我囡囡成績大部份都唔達85分 !!其實每次收到成績表時,成績表度會有一個 Mean Grade,係全級平均 Grading,咁妳可以大約知道妳囡囡成績,而我囡囡 D 成績一般都係比個 Mean 低少少!!不過無計喇,因為我囡囡係細女 (Dec 生日) 所以成日都一舊雲,而我亦想囡囡小一、二可以開開心心咁過,所以我無谷佢成績!!!仲有就係妳會發現原來小朋友測驗、默書通常都係錯在 careless mistakes,呢 D mistakes 係好難好難避免,唔係溫熟 D 書就得,所以唔可以強求太多,佢地咁細,盡左力就OK喇!!!當然到 P.3 就唔可以再有咁心態喇!!因為要考教育署評估試!!!
而成績唔理想唔係代表老師會唔個小朋友架,只要小朋友乖,D 老師會對佢地好好架,好似我囡囡咁,P.2 家長會時佢班主任同我講,話我囡囡 D 成績唔係咁好要加緊努力,不過囡囡好乖,所以囡囡係佢幾個喜愛學生之一!!!所以唔駛太擔心成績唔好,老師會對小朋友唔好呀!!!

原文章由 huiyin 於 08-6-26 12:07 發表

isis_iain

唔好意思想問下"成績一般" 係咪都耍每科85 分以上呢?
Thanks

[ 本文章最後由 Isis_Iain 於 08-6-26 18:54 編輯 ]

請問瑪利諾小一有幾多班, 每班有幾多人.(即每年小一會收幾多人)

原文章由 Isis_Iain 於 08-6-26 18:51 發表
好失禮,我囡囡成績大部份都唔達85分 !!其實每次收到成績表時,成績表度會有一個 Mean Grade,係全級平均 Grading,咁妳可以大約知道妳囡囡成績,而我囡囡 D 成績一般都係比個 Mean 低少少!!不過無計喇,因為我囡囡 ...

isis_iain

多謝你回覆, 因我女女都係 dec girl, 所以我都擔心佢適應上冇大女禁好, 加上聽到好多人講到冇85 分,d老師會唔 like 呢班成績差既小朋友, 會放佢地係班房一角, 冇禁care 佢地禁, 所以有d 擔心姐.
仲想問下p 1 多唔多抄寫功課, 我個女抄寫好鬼幔,ヌ容易攰架

一年級的功課真係好輕鬆,每日四至五樣,有D係correction,抄寫中英文太約一星期一次,中文抄默書的詞語,英文就寫一次就ok,我個女有時用食完lunch嘅時間就完成所有功課。

每星期有中英默書,如果小朋友幼稚園冇默書的話可能要多D時間適應,默書嘅範圍好早就知,咁咪早D同佢温習。

一年級都係honeymoon period,每次Quiz和test範圍不算大,其實所有小朋友都要家長督促温習和做功課,每日檢查D功課有冇D佢唔識,早D教番佢,到test就會好好多。

原文章由 huiyin 於 08-6-27 01:00 發表

isis_iain

多謝你回覆, 因我女女都係 dec girl, 所以我都擔心佢適應上冇大女禁好, 加上聽到好多人講到冇85 分,d老師會唔 like 呢班成績差既小朋友, 會放佢地係班房一角, 冇禁care 佢地禁, 所以有d 擔心姐.
仲想 ...

huiyin,

坦白講,如果妳囡囡係細好,妳真係要比多 D 心機幫佢架,佢地真係一舊好大好大白雲!! 不過無計,佢地細人成年喎!!以我為例,小一我跟得都幾辛苦,因為唔知學校要求,不過小二小朋友長大左,情況會好好多,當然唔係唔駛理喇,不過無咁辛苦囉!!!而默書就真係好個人勒,好似我囡囡咁,佢幼稚園時完全無默書、測驗 or 考試,但佢默書 and Dictation 就一向唔錯喎,兩年黎平均分都係 over 90 分!!所以又係果句,唔駛太擔心,盡力從旁協助小朋友喇!!天主會照顧無個小朋友架!!

原文章由 huiyin 於 08-6-27 01:00 發表

isis_iain

仲想 ...

返放學時間

小女將入讀MCS小一, 想請問幾點可以入學校, 放學又幾點可以出到嚟, 有無日子會放早或放晏, 星期六要唔要返課外活動, 謝謝!!
‹ 上一主題|下一主題