用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 冇參加小一派位, 可以叩門嗎?
go

冇參加小一派位, 可以叩門嗎? [複製鏈接]

有朋友問我如果冇參加小一派位, 過左明天可以到津校叩門嗎?

[ 本文章最後由 labour 於 08-6-6 16:50 編輯 ]
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

除非間學校講明唔收叩門申請啦, 否則試下無妨姐
我當年又係無join大抽獎, 有寄profile去叩門不過連interview都無.......算啦, 試過叫做心安理得lor
或者你好彩都唔定呢

我諗應該唔可以, 因為冇參加小一派位係冇小一入學信, 要拎住封信先可以去津校註冊, 所以如果派唔到心水學校, 都要先去獲派學校註冊hold住個津校位先, 再去心儀學校叩門, 叩門成功就要去之前註左冊間學校拎番封信!

原文章由 labour 於 08-6-6 16:34 發表

原文章由 cherriemama 於 08-6-6 20:29 發表
我諗應該唔可以, 因為冇參加小一派位係冇小一入學信, 要拎住封信先可以去津校註冊, 所以如果派唔到心水學校, 都要先去獲派學校註冊hold住個津校位先, 再去心儀學校叩門, 叩門成功就要去之前註左冊間學校拎番封信!

...

去心儀學校叩門

無問題,如果個小朋友表現好人哋學校有位就得啦!

冇參加小一派位係冇小一入學信

你要去教育局學位分配組-香港灣仔皇后大道東269 號
呂祺教育服務中心2字樓做一次派位,佢哋會是但派一間學校比你,咁你就有派位證去做註冊!

如派唔到心水學校,唔一定要先註冊ga.........叩門同註冊係獨立事件!

去年,我同教育處已confirm叩門同註冊係2件事,唔先註冊,亦可叩門.........我囝囝亦無先去註冊,之後亦叩門成功入讀津校!!

原文章由 cherriemama 於 08-6-6 20:29 發表

...

九年免費教育係我地既權利.....

Thanks! 我仲以為一定要註冊tim! 如果我有私小back up, 係咪要keep住張註冊証, 直至叩門成功交給心儀津校? 如果最終讀私小, 要唔要還番張註冊証俾教統局? BTW, 你囝囝成功叩到邊間呀?

原文章由 mcheung 於 08-6-6 23:12 發表
如派唔到心水學校,唔一定要先註冊ga.........叩門同註冊係獨立事件!

去年,我同教育處已confirm叩門同註冊係2件事,唔先註冊,亦可叩門.........我囝囝亦無先去註冊,之後亦叩門成功入讀津校!!

...

無錯要好好keep住張註冊証,直至叩門成功交給心儀津校!!

原文章由 cherriemama 於 08-6-7 15:18 發表
Thanks! 我仲以為一定要註冊tim! 如果我有私小back up, 係咪要keep住張註冊証, 直至叩門成功交給心儀津校? 如果最終讀私小, 要唔要還番張註冊証俾教統局? BTW, 你囝囝成功叩到邊間呀?

...

原文章由 labour 於 08-6-6 16:34 發表

可以。

[ 本文章最後由 小魚魚媽 於 08-6-9 15:52 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題