用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問跑馬地寶血好吾好
go

請問跑馬地寶血好吾好 [複製鏈接]

唉派左去第六志願, 請問如果你地會讀番聖心上午校定係會讀寶血呢?謝謝
   0    0    0    0

聖心上午校,不過要比學費,你第一志願選邊間

原文章由 Little_cy 於 08-6-8 15:20 發表
聖心上午校,不過要比學費,你第一志願選邊間

我呢區女仔通常都係瑪利曼, 我都吾例外不過唉.......

瑪利曼...你係吾係教徒呀

原文章由 Little_cy 於 08-6-8 15:35 發表
瑪利曼...你係吾係教徒呀

吾係呀都係想試試姐,估吾到首三志願都入吾到

原文章由 mwtang 於 08-6-8 15:38 發表

吾係呀都係想試試姐,估吾到首三志願都入吾到

係呢區,填瑪利曼好多人會試,但一定要封住第二志願,你同其他一樣咁填法,一定冼到好後既志願.......一定第二志願放軒官/聖雅各之類封實佢,免得跌到去更加唔想到既志願........

你第二三係咪st paul 同 st francis??個個都係咁填架

比我...........一定揀聖心

寶血校風好,不過就要睇下你想小朋友要點喇.瑪利曼,當然好啦,我都想個女入.

原文章由 Little_cy 於 08-6-8 17:52 發表
寶血校風好,不過就要睇下你想小朋友要點喇.瑪利曼,當然好啦,我都想個女入.

但升中直屬果麻麻,程度亦都唔算高(我既記憶中)

勝在校風好,中文好,英文就較淺

寶血小學的視學報告評語很好(比較跑馬地St. Paul個report, 好似仲好), 尤其中英文水準。我以前工作上接觸過校長, 感覺她很謙厚有條理, 印象很不錯。

I am a tutor and I can tell you that the teaching style of Precious Blood Primary School is somehow a bit outdated.  They still emphasize memorizing questions and answers, e.g. in Chinese language, the teachers will give you a lot of questions about the texts and then you need to memorize them and they will ask you in exams.  In terms of standard of English I think it is OK but not extraordinary good.

For secondary school, it is in Chai Wan but about the academic standard, some say it is band 3 only.

原文章由 TomDog 於 08-6-8 22:18 發表
寶血小學的視學報告評語很好(比較跑馬地St. Paul個report, 好似仲好), 尤其中英文水準。我以前工作上接觸過校長, 感覺她很謙厚有條理, 印象很不錯。

寶血同聖心私小差好遠喎, 教學吾同, 有的壓力就更吾同.  真的事乎你想要的是乜及小朋友的性格和吸收能力的快慢.

我對寶血不太清楚,但如要我選擇的話,我當然選擇聖心喇,英文勁好可以話比得上瑪利曼,但數學就 中學派位唔差(BK綱上有討論過)

有聖心係手都唔使點愁.....如果早唔鍾意又點會去報?

寶血唔係唔好....我個女都讀緊....但無錯, 寶血比較要靠記, 靠背多d, 而且依兩年轉咗校長, 新校長行精英制......即係入到
A班, 資源都會多D, 普通話教中文, 英文堂只係講英文, 如果個小朋友唔入流, 一樣照踢出校......而且寶血好注重學生校外比賽嘅成績, 我見依兩年, 中學派位都唔差啊.....成績一向 KEEP 住好嗰D, 都派到入瑪利曼 / St. Francis Girls / 華仁 / St. Jo 啦......老實講, 係讀到嘅, 我情願我個囡嚮一間 band 1 尾嘅小學做 top 10, 都唔想佢入一間好勁嘅學校, 做 last 10......
好似我個囡咁, 由小一開始每次考試係係全級頭10名之內.....佢可以 handle功課之餘, 仲可以有好多時間學琴 / 學游水 / 學奧數.....嚮學校老師 / 校長都好愛鍚佢....所以我個女好鍾意返學架....
唯一寶血美中不足嘅係.....學校細咗d囉.....

原文章由 cherrytso 於 08-6-15 21:38 發表
寶血唔係唔好....我個女都讀緊....但無錯, 寶血比較要靠記, 靠背多d, 而且依兩年轉咗校長, 新校長行精英制......即係入到
A班, 資源都會多D, 普通話教中文, 英文堂只係講英文, 如果個小朋友唔入流, 一樣照踢出校.... ...

親戚個女以B grade居多,少A 少C....但係band 3....想問下而家情況如何?係咪考得好淺呢?中學近幾年真係麻麻...可以係學校附近睇下,朋友個女係呢度讀,佢阿媽鬧晒咁.....又見到呢度學生,係我屋企樓下既舖頭'留連',行為好似以前我地講既死飛仔咁.......所以我覺得佢變左.....但係咪全校都係咁呢?我又覺得唔會,不過唔係以前我認識既寶血,機乎全部都係斯文有禮.....此乃中學情況

原文章由 cherrytso 於 08-6-15 21:38 發表
A班, 資源都會多D, 普通話教中文, 英文堂只係講英文, 如果個小朋友唔入流, 一樣照踢出校.... ...

親戚個女以B grade居多,少A 少C....但係band 3....想問下而家情況如何?係咪考得好淺呢?中學近幾年真係麻麻...可以係學校附近睇下,朋友個女係呢度讀,佢阿媽鬧晒咁.....又見到呢度學生,係我屋企樓下既舖頭'留連',行為好似以前我地講既死飛仔咁.......所以我覺得佢變左.....但係咪全校都係咁呢?我又覺得唔會,不過唔係以前我認識既寶血,機乎全部都係斯文有禮.....此乃中學情況

聖心 of course.

兩間級數真係差好遠, 況且聖心在私校當中, 學費真係唔算貴,
$2000零蚊, 一年都係加一百幾十, 真係算抵讀
‹ 上一主題|下一主題