用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年88區派彩!
go

今年88區派彩! [複製鏈接]

成功啦!入到沙官.
   0    0    0    0

回覆 #1 鋒媽 的文章

Hi, 鋒媽你好!

我個女都入咗沙小, 可以同你個仔做同學仔,
其實88區沙小是否大熱之選,
沙中我就有朋友個仔讀過, 成績都好好;
沙小好唔好, 可否分享吓你的意見.
謝.!

我女兒派了 聖心

恭喜 恭喜
我女兒派了 聖心
校風可以嗎

原文章由 CWLC 於 08-6-9 20:09 發表
恭喜 恭喜
我女兒派了 聖心
校風可以嗎

下...你依家先問?

原文章由 Rosa'Y 於 08-6-9 10:28 發表
Hi, 鋒媽你好!

我個女都入咗沙小, 可以同你個仔做同學仔,
其實88區沙小是否大熱之選,
沙中我就有朋友個仔讀過, 成績都好好;
沙小好唔好, 可否分享吓你的意見.
謝.! ...

Hi!Rosa'Y你好:
沙小是大圍區比較出名的, 其實我選他是覺得有沙中直升(當然成績一定要好, 因五班中只有二班可入到), 而且聽聞都好多功課做,你會唔會要亞女小一開始補習?現在我都計劃中, 有冇補習班可以介紹?

原文章由 CWLC 於 08-6-9 20:09 發表
恭喜 恭喜
我女兒派了 聖心
校風可以嗎

恭喜 恭喜
聖心是一間傳統學校,需要小朋友比較文靜啲,但都是一間在大圍區比較出名的學校.

謝謝 你的意見

聖心 有冇精英班
若有 是否很難入
孩子學習是否很辛苦

我應該都會找老師幫亞女溫習, 因我是在職媽咪, 如公司o.t. 怕會無時間跟進她的工課,
我都有問d朋友有沒有補習班或好的補習老師,
如有好消息, 我會告訴你.

must not 兩班可入官中.....當然名列前茅的, 會去更top ge 中學.  功課的確多左, but 都有很多活動!
原文章由 鋒媽 於 08-6-9 21:50 發表

Hi!Rosa'Y你好:
沙小是大圍區比較出名的, 其實我選他是覺得有沙中直升(當然成績一定要好, 因五班中只有二班可入到), 而且聽聞都好多功課做,你會唔會要亞女小一開始補習?現在我都計劃中, 有冇補習班可以介紹? ...

回覆 #1 asinai 的文章

Hi, asinai

我都聽聞沙中只留4分1中一學位來收沙小,
而小一至小三工課都清閒D, 但到小四但好緊張, 是嗎...........??
(如只留4分1學位, 其實都好大壓力)
不過亦有家長話佢升派位都幾好, 當然係成績好果D啦!

我個女第五志願派入保良局王賜豪
.請問幾好嗎?校風如何?
thanks
[img align=left]http://hk.geocities.com/skho2819/111.jpg[/img][img]

原文章由 Rosa'Y 於 08-6-10 00:08 發表
Hi, asinai

而小一至小三工課都清閒D, 但到小四但好緊張, 是嗎...........??
不過亦有家長話佢升派位都幾好, 當然係成績好果D啦! ...

Hello asinai

I have friend's daughter is P.1 now. The homework is very hard for her daughter.

Carmen

醒目開學勳章

原文章由 celiaho 於 08-6-10 00:30 發表
我個女第五志願派入保良局王賜豪
.請問幾好嗎?校風如何?
thanks

我個人好欣賞王賜豪既校長, 係一個好有活力同實幹既人, 我相信呢間係一間好既學校.

首志願入沙官小 !!!!!

yes, 25% reserved for 沙小...這個是一般联係中學的%.

but 現在的P.1 功課一點也清閒呢!  and may be 有d parents P.3 已 start 緊張 la wor, cos, P.4 要分班嘛. ....不過相對net 91 果d谷 ge primary, 我覺得還可以ah!
原文章由 Rosa'Y 於 08-6-10 00:08 發表
Hi, asinai

不過亦有家長話佢升派位都幾好, 當然係成績好果D啦! ...

Hi,

hard....hm is a bit harder than b/4 lor 大勢所吹0麻, but ok ge, i feel la.   so, did she need any tutorial classes?
原文章由 carmen9288 於 08-6-10 09:06 發表

Hello asinai

I have friend's daughter is P.1 now. The homework is very hard for her daughter.

Carmen

[ 本文章最後由 asinai 於 08-6-10 15:14 編輯 ]

我還是擔心 聖心 讀書是否很幸苦

請幫幫手 小女在 聖心 讀書是否幸苦到沒有課外活動

thanks
原文章由 km1357 於 08-6-10 11:55 發表

我個人好欣賞王賜豪既校長, 係一個好有活力同實幹既人, 我相信呢間係一間好既學校.
[img align=left]http://hk.geocities.com/skho2819/111.jpg[/img][img]

回覆 #8 Rosa'Y 的文章

Hi!Rosa'Y
我都一樣是在職媽媽,如果有補習班資料, 請話我知? Thanks!

原文章由 CWLC 於 08-6-10 21:56 發表
請幫幫手 小女在 聖心 讀書是否幸苦到沒有課外活動

我小女都係派到聖心, 你可入它的web site, 看"小一家課册", 都唔係科科有功課吖, 況且小一仲係返半日, 應該比其他返全日的多時間參加課外活動!!
‹ 上一主題|下一主題