用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 煩! 應否做評估, 請給意見
go

煩! 應否做評估, 請給意見 [複製鏈接]

我的姪女現八歲, 一直都擔心她不正常, 因她的母親有嚴重的"億屈症"

由她兩歲起, 她好多時都會鬧情緒, 哭起來就掀撕抵理(好恐怖), 不可收捨, 令人根疲力盡, 如有一次叫她著鞋去街, 她就無端端走埋一邊哭起來, 問極都不知原因, 而我們一直在觀察中, 不知是否因她細個還是真的有問題, 就算去健康院檢查都無問題, 同時亦隨着她年紀長大, 這些情況慢慢好轉過來, 隨之而來的擔心就在升小一後, 問題如下:

1. 平時有閱讀的習慣, 她巳學會很多字詞, 但偏偏在"閱讀理解 "中掌握不到, 如問題是問(發生的時間 或 誰人) 就o.k., 但遇到問(為什麼)就不懂, 而我留意到她對邏輯性的事情就束手無策, 完全沒有方向, 就算引導她, 她都有點困難, 又如

2. 作文時, 她完全顯得很吃力 (巳有人在旁引導)

3. 數學方面
    3 5 7                                           ?  5  7  
+1 6 1      (她懂得)         換轉        +1  ?  1      (她就不懂)
    5 1 8                                           5 1  ?

又如遇到反轉問的"文字題", 她就不懂

4. 她對於掌握別人說話的語氣較弱, 別人着急時.生氣時, 她好像感受唔到咁, 繼續笑笑説說, 但她絶對不是和你作對, 真給她氣死

我其實真的很擔心她, 想和她去做評估, 應從什麼途徑去轉介呀, 學校. 醫生. 還是......?????    請大家幫忙給意見, 謝謝各位
   0    0    0    0

我親戚的case在升上小一被老師發現, 又係學習問題! 老師會就住佢, 唔會迫得太緊, 如果想做評估, 可同學校傾傾, 佢地有info.

如果你都用一個"煩"字來表達,相信小朋友教養的問題都已經令你或家人感到十分困擾的地步.

如果, 萬一,評估結果係學習能力缺憾, 你們一家可以點幫小朋友,定係大條道理唔理佢? 如果結果係正常或只是偏低, 咁又點? 可見光是評估都未必解決問題.

其實以小一來說, 你講嘅情況唔算差, 唔識亦可以話好正常(當然唔係專業意見, 亦不能只憑這三信兩語而定). 情緒問題反而係重點, 但解決辦法亦係無特效藥食, 重要嘅係儘快重建一個情緒穩定嘅依靠係佢身邊, 等佢可以有安全感同學習處理情緒.

建議快同學校社工傾下, 有何方法可以幫到小朋友.

[ 本文章最後由 rohoy2k 於 08-6-12 11:37 編輯 ]

我仔仔小一既時候上上下堂會突然間企起身望出窗外,佢同老師講睇風景喎?!又會除左隻鞋用隻腳猜包剪"dub"....而且年年都要見家長(梗係係學校犯事啦 )
小三見訓導既時候學校建議我地帶佢去check下,
去左政府既東九龍智力評估中心(唔係好記得個名)度check,
原來佢乜事都冇,所以都唔使太擔心,搵學校既班主任同社工傾下,
應該會幫到你

我仔仔小一既時候上上下堂會突然間企起身望出窗外,佢同老師講睇風景喎?!又會除左隻鞋用隻腳猜包剪"dub"....而且年年都要見家長(梗係係學校犯事啦 )
去左政府既東九龍智力評估中心(唔係好記得個名)度check,
原來佢乜事都冇,所以都唔使太擔心,搵學校既班主任同社工傾下,
應該會幫到你

應該會幫到你

她現在是小2生???
其實單睇以上幾個例子,我覺得問題又不算太大,因為我女小三了,當中亦都會有不同的問題,某方面較有興趣會學得快比人叻,但相對無興趣的咪就係因為無心學就唔明!
你舉出的數學題,若我女小2時,都唔一定識(只要條數複雜d就亂),特別係數學,真係要嘗試用不同方法,用詞,令佢"理解",當然佢都要有心去聽你講先得啦!
至於問問題時問佢"時間地點"識答,問"為甚麼"就唔識!我記得好耐之前睇左一本兒童心理書,其實問小朋友點解,但好難的問題,小朋友真係未必識答o架,例如你問佢點解喊,佢真係唔知點答(咪唔出聲or話唔知),但你問佢係咪因為唔開心所以喊(佢會點頭),你問佢係咪因為媽咪鬧所以唔開心喊(佢亦都識點頭).....其實佢明白問題,只係未識用言語去清楚表達自己感受!
雖然佢一向有閱讀習慣,但佢以眼去"閱",唔多以口去"說",所以佢可能係"可以睇得明好多生字",但未識用以日常生活(舉個例,我英文能力有限,但睇吓小學生英文故事當然無問題,但要我以標準英文去寫一本英文故事書就完全做唔到嘞)
不如先嘗試多d引導佢去表逹自己,唔好一開始就問佢點解!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原文章由 cameo 於 08-6-13 02:57 發表
她現在是小2生???
其實單睇以上幾個例子,我覺得問題又不算太大,因為我女小三了,當中亦都會有不同的問題,某方面較有興趣會學得快比人叻,但相對無興趣的咪就係因為無心學就唔明!
你舉出的數學題,若我女小2時,都唔一定 ...

你們以上講既情形, 我個女都有齊, 而且嚴重好多, 仲有情緒問題! 小一比老師投訴, 搵學校社工話佢係學校冇問題, 叫我唔好咁緊張!
小二又比老師投訴, 上堂遊雲, 無教企起身同出位, 上堂自己玩手指, 搵d書疊屋仔, 又"資"擾同學, 老師, 家長投訴一大輪! 再問學校社工, 佢話觀察下, 過左一兩個星期, 佢又話佢冇問題 ! 學校幫唔到, 唯有就問屋企樓下既家庭xx福利會, 佢先問我係咪住依區, 我話係至搵個社工同我講! 個社工講左一陣, 就叫我搵學校社工, 我話搵左, 但係佢地只見佢係學校既表現話冇問題, 但屋企既問題佢地睇唔到 ! 之後同佢傾左成個幾鐘, 換來就係一肚氣 佢話真係要佢開file 就叫我同個女一齊落去佢centre, 三口六面傾! 我問佢一個六歲小朋友會肯係一個陌生人面前講哂佢心既想法嗎 ? 佢話佢地係咁做, 問我覺得仲可以有其他方法嗎! 總之就灑我返去搵學校社工, 仲話我唔主動同社工跟進 ! 咁學校社工都話佢冇問題, 我仲可以點 ?:(  一個又推一個, 最後, 我同私人同個女做左評估, 個心理醫生話佢專注力較差, 所以影響學校成績! 咁比左封信老師睇, 佢就叫我做健康檢查時比醫生睇, 醫生睇完就寫左封信去做心理評估 !:loveliness:  開心之餘, 總希望搵到個女既問題, 點知, 先要我倣問卷, 然後同我傾左10分鐘度, 之後單獨同亞女傾15-20分鐘, 個心理醫生再叫我入去, 點知話佢冇乜大問題, 過度活躍同專注力失控唔係咁樣 ! 之後, file 又closed.   總之, 個個都唔想開file ! 依家我決定自己搵私人再做評估同心理輔導, 雖然好貴, 但為左個女同我倆關係都冇辦法, 因為我仲有個細仔, 好怕佢既情緒行為影響埋個細佬!
總之一句, 你既情況表面上不太嚴重, 你出既問題, 我個女小三都唔識, 連你個三位加鐘都經常計錯 ! 如果你真係好擔心, 去私人做個簡單評佑, 會比較中肯同認真, 政府/學校只會handle d 非常嚴重既問題, 再者我唔係d "吧吧啦啦"既家長, 當然開少個file 就做少好多野啦 !
以上係我本人既真實個案, 你可作參考 ! 所以我納左d稅都唔知得到d 乜野 ! 一肚氣吧了 !

原文章由 Daisy媽咪 於 08-6-14 13:35 發表

你們以上講既情形, 我個女都有齊, 而且嚴重好多, 仲有情緒問題! 小一比老師投訴, 搵學校社工話佢係學校冇問題, 叫我唔好咁緊張!
小二又比老師投訴, 上堂遊雲, 無教企起身同出位, 上堂自己玩手指, 搵d書疊屋仔, 又" ...

daisy媽咪,
唉,有朋友個仔開左file都無用呀,佢排到去政府終於開file,但實際係可以話"唔覺有幫助",只係佢屋企負擔唔起,所以都定期照去(唔敢完全唔理丫嘛)~
政府就算已"證實"係專注力有問題,都幫唔到d乜,重要一路以嚟最過份的建議係叫佢個仔去讀特殊學校(佢個仔係性格脾氣問題為主,智力完全ok),其實我都知佢個仔行為,好硬頸,好正義感,佢對大部份老師都有敵意(佢覺得老師做錯唔道歉係錯,老師鬧同學係錯等等~),見老師做錯會自己去搵校長,更被老師針對,但曾經因為常識科老師對佢好好,佢o個一科成績突然非常好,不過只係該年對住該位老師先係咁~
我係某年健康檢查時同個姑娘傾開,佢都話,好老實香港未有真係對呢一方面有一定大幫助,除非你係有專注問題的同時係IQ check到係天才級(非一般gift child),咁中文大學當年有選部份呢類小朋友做調查,當中亦會有相對有關協助!但能入選當然只係小數啦~
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

多謝0麗各位的回覆, 多謝0麗各位的意見, 尤其是cameo的意見令我明白孩子多了, thanks....

每年開學, 政府都會為小一 至 中五的學生, 到健康院提供身體檢查 , 你可以打電話問健康院的姑娘,要求他轉介你到就近的 "智能測試中心" 做評估:

1)  初次約見姑娘, 好快 (大約1-2個月)
2) 排期見各科料神醫生, 生理醫生等 (全日) 做評估 (要排期大約 半年)
3) 如有需要, 會轉介到專科跟進 (要排好耐)

不妨試下. 因為見私家醫生好貴, 要2-4K 1小時
‹ 上一主題|下一主題