用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 參加過柏斯琴行"小小莫札特啟蒙班"的請幫忙 ...
go

參加過柏斯琴行"小小莫札特啟蒙班"的請幫忙 [複製鏈接]

希望參加過的俾些意見, 因一次過要俾晒18堂學費, 所以想知下口碑, thank you!
   0    0    0    0

該課程都幾豐富幾活動式,不過對某些小孩會深d,我女讀過,讀時只兩歲半,但已要學打拍子,認識琴鍵等,快慢高低音咁,不過我女都學到,有些同年紀的則未能吸收和明白,要看你小朋友的學習能力,否則大一點學,如3歲到會好d.之前我係旺角那間,地方較細,勉強可以,因只有4人.計埋家長共8個.佢d歌仔都幾好聽的.

另外,通利有兩三歲的音樂班,但唔知好無.

Dear bearmon

我之前都係教little mozart 意見如下:

柏斯, 小小莫扎特音樂班,  我非常喜歡得那套教材alfred,
令小朋友一步一步學習一些樂理知識和音樂概念, 至於手勢,
老師都會教一點, 但不會過於集中這項因為小朋友會悶,
小朋友只有3歲太細, 我覺得最重要是引發她們興趣,
否則會令他怕了音樂, 這樣就太可惜了.
一班有一個小朋友, 3歲多就可以用雙手邊彈邊唱了.

自己個人覺得好似上完little mozart 的小朋友,
將來對學習鋼琴進展會比較好.小朋友真的是否能學得好,
彈得好, 當然除有好老師之外,
還要看家長是否同樣付出一點時間陪伴小朋友一起學習和練習.
小朋友是很需要家長鼓勵 

如果小朋友又可以坐定定,其實都可以比佢試下上鋼琴班,
如果初學琴, 唔好覺得太容易唔練琴. 因為咁唔會有進步,
你可以選擇租琴室練 or 租琴番屋企.
(無論老師教咩都好都一定要練習,咁先會有進步)

原文章由 BearMom 於 08-6-20 23:49 發表
希望參加過的俾些意見, 因一次過要俾晒18堂學費, 所以想知下口碑, thank you!

我個仔曾讀過, ok ga

原文章由 mamaSally 於 08-6-24 14:59 發表
e~~~我都聽過呢個course, 覺得幾好, 因為佢唔係要個小朋友上完堂就識啲咩樂器, 只係希望帶領小朋友投入係童話音樂世界入面,欣賞音樂, 輕鬆咁上堂,對音樂有基本認識, 例如學下數拍子咁, 可以話係一個啓蒙既課程, 等小朋 ...

我個女細個時都係參加呢個班,完成後3歲多d個老師轉為1對1教佢學琴。個course既最大作用係俾家長對足個老師18堂,小朋友熟咗願意而家長又放心俾佢單對單教授。

原文章由 pollychu43 於 08-6-23 16:46 發表
Dear bearmon

我之前都係教little mozart 意見如下:

柏斯, 小小莫扎特音樂班,  我非常喜歡得那套教材alfred,
令小朋友一步一步學習一些樂理知識和音樂概念, 至於手勢,
老師都會教一點, 但不會過於集中這項因為 ...

原文章由 joyce_2404 於 08-6-23 17:49 發表
你好呀~我屋企都有一個3歲同5歲小朋友~之前都有考慮過幫佢地報小小莫札特啟蒙班,一來要交18堂學費,好似唔岩都無得改咁,二來我同另外一個媽媽傾過,覺得小朋友咁細,好似放假都要逼佢學呢樣學果樣唔係太好,所以就無報到。

不 ...

Hi!Joyce
Pls PM information to me
Thank you

上課地點

原文章由 小圓圓 於 08-6-21 10:10 發表
該課程都幾豐富幾活動式,不過對某些小孩會深d,我女讀過,讀時只兩歲半,但已要學打拍子,認識琴鍵等,快慢高低音咁,不過我女都學到,有些同年紀的則未能吸收和明白,要看你小朋友的學習能力,否則大一點學,如3歲到會好d.之 ...

您們好。
我想知道柏斯邊間分行有得讀? 謝謝。
[url=] [/url]

ok ga. 最後嗰堂仲arrange 小兒科performance. Photo:

http://hk.myblog.yahoo.com/hayhazel/article?mid=233

我囡囡2歲半上, 都明老師講乜, 仲同其他小朋友玩得好開心. 完左之後, 停左一年, 剛剛開始上番鋼琴班, 又搵番之前個老師, ar 囡好似好enjoy.
~-~-~-~-~-~wingwingchu

Hi wingwingchu,

can you tell me your piano teacher's details, i want to find one for my son.

thanks.

原文章由 wingwingchu 於 08-7-18 09:14 發表
ok ga. 最後嗰堂仲arrange 小兒科performance. Photo:

http://hk.myblog.yahoo.com/hayhazel/article?mid=233

我囡囡2歲半上, 都明老師講乜, 仲同其他小朋友玩得好開心. 完左之後, 停左一年, 剛剛開始上番鋼琴班,  ...

Hi wingwingchu.

Can you please send the info to me? Thanks.

CariDee

Did your daughter study both part 1 and part 2???

原文章由 wingwingchu 於 08-7-18 09:14 發表

我囡囡2歲半上, 都明老師講乜, 仲同其他小朋友玩得好開心. 完左之後, 停左一年, 剛剛開始上番鋼琴班,  ...

醒目開學勳章

My son is studying in Diamond Hill Pearson and the teacher is Ms Chan.  I don't think she is good since her teaching method is rather boring.  One of the kid even said "又唱歌呀" whenever Ms. Chan asked the kid to repeatedly singing.  I don't think this teacher can raise the interest of the kid.  I wonder whether other teacher is good.  Any recommendation?

[ 本文章最後由 yeemelody 於 08-8-13 11:06 編輯 ]

我囡囡都讀緊呢個課程(下學期), 真係唔錯, 佢好鍾意返, 可能miss教得好, 上堂前既預備又做得好, 令佢好有興趣, 我係屯門柏斯上堂, 個老師叫做miss wong  

原帖由 yeemelody 於 08-8-13 11:05 發表
My son is studying in Diamond Hill Pearson and the teacher is Ms Chan.  I don't think she is good since her teaching method is rather boring.  One of the kid even said "又唱歌呀" whenever Ms. Chan ask ...
‹ 上一主題|下一主題