用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家認為大家認為小一派位制度應該如何改善? ...
go

大家認為大家認為小一派位制度應該如何改善? [複製鏈接]

眼見許多家長只懂得埋怨政府, 埋怨小一派位制度不公平, 但就沒有人能夠提出好提議,
大家認為小一派位制度應該如何改善?
   0    0    0    0

deleted:::::

其實好難令每一個人滿意,尤其是名校區。如果唔係政府派,由學校自己決定,我想更多人投訴,點定校長怎樣收生.....佢地唔滿意係有時名校校位少,佢地係派位時可能頭幾個志願都係大熱門,這些大熱門通常第一志願己經派晒,咁二,三,四都係熱門,咁就一定無晒位,落到第四志願時就算一般好少少的小學都無晒位...咁越抽落去未越無位,咁所以有點人未派到十幾,廿幾..甚至三十幾或連自己填都無塡的學校。咁好似第一輪,有話世襲唔公平,有話有宗教背景對無宗教的人唔公平....真係就哥情失嫂意。

公平?全數由政府用電腦不分區去抽,睇怕都大把人大嗌不公平,相信投訴教統局既家長排到去北京,申訴專員收投訴都收到手軟。

有選擇又煩,冇選擇仲煩。與其想埋教統局高官果份,不如想方法去改善下家長心態,或者向派位不符合期望既家長,進行心理輔導,或者咁仲有效益。

原文章由 SandyKL 於 08-6-24 22:00 發表
向派位不符合期望既家長,進行心理輔導,或者咁仲有效益。

呢句精景呀...

原文章由 rat 於 08-6-24 21:31 發表
其實好難令每一個人滿意,尤其是名校區。如果唔係政府派,由學校自己決定,我想更多人投訴,點定校長怎樣收生.....佢地唔滿意係有時名校校位少,佢地係派位時可能頭幾個志願都係大熱門,這些大熱門通常第一志願己經派晒,咁二,三,四 ...

Agree.......

原文章由 daydream 於 08-6-28 18:16 發表
我讚成學券制,學校家長自由選擇配對。

在自由社會,自己衡量各種選擇因素,例如教學模式、語言、學制、宗教背景、理念、地點...等等,再馮自己實力考入心儀學校。

學校喜歡用甚麼準則收生,就由學校自己承受後果。政府資助 ...

馮自己實力考入心儀學校
但聽講 入好學校是靠人事 會做成不公

咁細小朋友又咩實力可言?

行學券,由出世開始,家長死谷爛谷,想小朋友有愉快幼稚園生活?休想。

世襲情況更加嚴重,有家長咪反對有宗教分既,到時有宗教背景學校,名正言順收番哂自己友,非我教之友,咪黎。

在自由社會,家長曉得衡量學校,相對黎講,你估學校唔曉得衡量家長?

原文章由 CWLC 於 08-6-28 18:24 發表

馮自己實力考入心儀學校
但聽講 入好學校是靠人事 會做成不公

聽落都唔錯..  

不過到時我估好多有名氣學校會咁做 :
大約一半學位留返俾自己友, 另一半學位就收 d 叻學生..

到時最大問題就係催谷仔女的情況更嚴重,  d 家長係 BB 一出世就就會勁谷仔女..

原文章由 daydream 於 08-6-28 18:16 發表

在自由社會,自己衡量各種選擇因素,例如教學模式、語言、學制、宗教背景、理念、地點...等等,再馮自己實力考入心儀學校。

學校喜歡用甚麼準則收生,就由學校自己承受後果。政府資助 ...

學券制的收生模式和現在的直資學校有大分別嗎?
你對直資學校收生有沒有意見?

Go to DSS School la.. there are plenty of choice. DBS, SPCC, DGS ....

You are right, those schools are the best choices for most of parents...but whether the school accepts you or not is the most issue.  是但一間收我諗唔到點解要入津校, 除非交唔起school fee 

原文章由 matthewdad 於 08-6-29 12:21 發表
Go to DSS School la.. there are plenty of choice. DBS, SPCC, DGS ....

只要家長唔係(心想事成),乜方法都無用

School fee is not a problem as they offer scholarship. Can we also ask the DSS school change to "big draw" as well?
If not, let's complaint as it is not "fair".

原文章由 Flyer 於 08-6-29 14:59 發表
You are right, those schools are the best choices for most of parents...but whether the school accepts you or not is the most issue.  是但一間收我諗唔到點解要入津校, 除非交唔起school fee 

...

現代教育都係資源分配問題, 辦得好嘅學校有佢接受唔晒嘅學生選擇係正常不過的. 所以校長要選擇學生, 希望有助學校發展. 精英學生係提升成績, 同宗教學生係要教會認同, 體藝學生為名氣, 富裕權貴學生係確保社會資源順利引入. 以上嘅現象, 係公平亦係不公平, 但係完全自由的制度上, 非常"自然"地發生, 近似私校情況. 如果閣下小朋友係以上之外, 爭取嘅理由就只有"教育人人平等" 嘅烏托邦式口號, 甚至"人人都有交稅"都因為交多交少而站不住腳.

政府搞直資係慢慢私校化, 鼓勵有能力優質學校私營化, 以增加收入減少補貼換取自由度, 長遠目的係抽番d資源來加強比較差的學校, 令兩者都得到進步, 亦非完全無道理.

初步睇, 由津貼轉直資後, 社會頗為接受(例如無人閙SP Co-ed), 壓力係二線好嘅津校開始浮現(多咗人爭小咗好學校). 睇嚟方向唔會點變, 只係拉鋸戰.

要減低反對聲音但繼續鼓勵辦學者進步, 增加政府獎學金去報讀好嘅直資私小係一種方法.

原文章由 matthewdad 於 08-6-29 17:07 發表
School fee is not a problem as they offer scholarship. Can we also ask the DSS school change to "big draw" as well?
If not, let's complaint as it is not "fair".

你所講呢幾間直資/私校, 係好多人既DREAM SCHOOLS, 但每間都千幾二千人報名, 機會都好難. 即係你選擇(鍾意)還選擇(鍾意), 都要人係收你先得架 ?

原文章由 matthewdad 於 08-6-29 12:21 發表

醒目開學勳章 王國長老

咁情況, 仲敢有人唔考咩!?
睇怕到時揠苗助長情況會更加嚴重
原文章由 daydream 於 08-6-28 06:15 PM 發表
不喜歡主動考學校或所報考的學位全部落空嘅,可由政府統疇將剩餘學位抽簽派位。

‹ 上一主題|下一主題