用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 叩門入荔天
go

叩門入荔天 [複製鏈接]

請問有無人收到荔天通知叩門成功取錄呀?
   0    0    0    0

今日收到電話啦!ok咗

原文章由 20020102 於 08-6-25 00:03 發表
今日收到電話啦!ok咗

恭喜你!
我無收到電話, 咁我個囡囡即係無份囉!

昨天收到電話, 真係好開心

原文章由 2個BB的媽媽 於 08-6-25 16:41 發表
昨天收到電話, 真係好開心

恭喜!恭喜!
係你仔仔or你女女呀?
學校話7月2日去原校攞返學位証,唔知可唔可以早d去原校攞返個証呢?
7月2日去荔天註冊,可能見到你啦,真係好開心!!

Hi 20020102,

我個係仔仔, 妹妹依家剛3歲, 9月份讀k1, 所以好開心荔天收咗我仔仔, 第時妹妹都應該有分讀同一所學校; 我會30/6打電話通知原校取回學位証先, 確定時間先去, 接住到荔天辦手續, 係呢, 你個係仔仔定女女呀? 到時睇吓會唔會同一班, 好高興係到認識你!   

原文章由 20020102 於 08-6-26 10:58 發表

恭喜!恭喜!
係你仔仔or你女女呀?
學校話7月2日去原校攞返學位証,唔知可唔可以早d去原校攞返個証呢?
7月2日去荔天註冊,可能見到你啦,真係好開心!! ...

原文章由 2個BB的媽媽 於 08-6-26 11:15 發表
Hi 20020102,

我個係仔仔, 妹妹依家剛3歲, 9月份讀k1, 所以好開心荔天收咗我仔仔, 第時妹妹都應該有分讀同一所學校; 我會30/6打電話通知原校取回學位証先, 確定時間先去, 接住到荔天辦手續, 係呢, 你個係仔仔定女女 ...

我個係仔仔,你是否第一志願入荔天呀?之前派去那裡?之前我都好唔開心 ,未知得唔得,現在放下心頭大石啦!

我第一.二round都選荔天第一位, 點知派到第十位(聖公會基愛小學), 好失望, 所以叩門荔天, 之前荔天open day我地都有去, 好鍾意呢間學校, 有近屋企, 好想亞仔入到, 依家好似你話"放下心頭大石"

原文章由 20020102 於 08-6-26 15:20 發表

我個係仔仔,你是否第一志願入荔天呀?之前派去那裡?之前我都好唔開心 ,未知得唔得,現在放下心頭大石啦!

same as you, 1st round and 2nd round choose 荔天,其實之前我有同事個仔仔係度讀,覺得好好,我就選擇咗荔天, 我無去open day,不過interview個日之後,見到老師,主任及校長都好nice 及有愛心,覺得無選擇錯.very good school.

請問是否很多叩門位和很少人叩門?
我女的幼稚園有幾位同學叩門荔天成功取錄,有的第一,二round都不是選荔天第一位.

原文章由 邱仔 於 08-6-27 00:53 發表
我女的幼稚園有幾位同學叩門荔天成功取錄,有的第一,二round都不是選荔天第一位.

甘是否在頭三志願 ?

YES !  3RD CHOOSE

更正,不是 ”很少人叩門”,

是很多人叩門,聽說有約200人以上

更正,打錯字,不是 ”很少人叩門”,

是 ”很多人叩門”,聽說有約200人以上

原文章由 邱仔 於 08-6-27 02:27 發表
更正,打錯字,不是 ”很少人叩門”,

是 ”很多人叩門”,聽說有約200人以上

好似叩門位不超過20位,所以入到去荔天大家庭都好好彩.

原文章由 邱仔 於 08-6-27 00:53 發表

你個女是那所幼稚園??

原文章由 邱仔 於 08-6-27 01:58 發表
YES !  3RD CHOOSE

吓, 第三志願都叩門成功 ?

原文章由 rubymo928 於 08-6-27 16:10 發表

吓, 第三志願都叩門成功 ?

i don't believe:;pppp:

I did not believe too !

她說面試當天有200多人!
她自己也不信,因為校長interview家長時,
她告訴我,自己答得很差!已打定輸數!

但她24號收到學校通知,竟然獲得取錄!

上年我們曾一起參加荔天的開放日,
也聽校長說過只考慮第一次和第二次以荔天為首選的學生!

所以我才想問問是否有其他家長在相同的情況下被取錄!
是否真的有200多人interview?
她兒子說考題很間單!是否真的?

你不信也無辨法!

[ 本文章最後由 邱仔 於 08-6-27 21:50 編輯 ]

我唔相信學校有那麼多學生可以選擇, 一定會選擇有誠意或成績好的學生.我當日有份interview 1st around 有三十幾人啦,分咗3 round 校長話申請後補位有一半人得唔到 interview.計起都有二百人申請荔天, 你囡囡讀那所幼稚園??你有無申請入荔天呢?
會唔會她仔仔interview成績好好呀?
我仔仔同我講有英文,普通話,數學及常識都要考,不過他話比我知 it was very easy.
‹ 上一主題|下一主題