用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 叩門入荔天
樓主: doristse305
go

叩門入荔天 [複製鏈接]

原文章由 邱仔 於 08-6-27 21:41 發表
她說面試當天有200多人!
她自己也不信,因為校長interview家長時,
她告訴我,自己答得很差!已打定輸數!

但她24號收到學校通知,竟然獲得取錄!

上年我們曾一起參加荔天的開放日,
也聽校長說過只考慮 ...

如果真的只考慮第一次和第二次以荔天為首選的學生, 那為甚麼會叫只揀佢為第五志願去面試呢? 咁咪即係浪費人地的時間?

我們讀的是深水老牌幼稚園,德貞!

荔天不是她第五選,而是第三,也可說是第二選!
因第一和第二是馬小上下午校。
她的兒子的確聰明醒目!  

我相信其中完因可能是家長參加了開放日,
小朋友完成開放日所有活動,取了【畢業証書】!
叩門時有証書做底!
校長interview她時,答中開放日校長說的【point】!

我仔仔之前都無去open day or 參觀學校,interview是我第一次去學校.其實家長有無誠意及小朋友適唔適合學校,我相信主任或校長有家長面試中一定感覺到,好似見工咁,你選擇此學校都有原因啦,而學校選擇學生同一道理都係有原因啦!

希望大家都找到一間喜歡的學校!

~唉, 不是7月3日先通知, 是否取錄?
咁快有人收到通知, 不是呀 ?
咁様, 可能我囝囝冇份

原文章由 fwkk 於 08-7-2 17:04 發表
~唉, 不是7月3日先通知, 是否取錄?
咁快有人收到通知, 不是呀 ?
咁様, 可能我囝囝冇份

I am sorry for you.

I got the call yesterday.

原文章由 jannyw 於 08-7-12 21:12 發表
I got the call yesterday.

恭喜, 恭喜,歡迎加入荔天大家庭!
星期六先收到電話,我地都買咗書及訂咗校服啦!
不過學校應該會比資料你地幫小朋友訂的.

2個BB的媽媽
想請問你自行派位時有無選荔天?是否15分呀?

Hi Motherto,

Sorry for my late reply.

其實我係首兩個round都選荔天第一位, 囝囝係首名子女, 所以有15分, 但抽唔中, 派到第十志願, 所以試吓叩門荔天, 好彩地幸運被選中

Cheers,
Angela

原帖由 MOTHERTO 於 08-9-13 15:07 發表
2個BB的媽媽
想請問你自行派位時有無選荔天?是否15分呀?

我記得校長曾在open day時說過,如果不是2次都以荔天為首選,叩門就無望,所以家長記得要重一而終,這樣還有叩門希望。
‹ 上一主題|下一主題