用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 得人恩果千年記~~
go

得人恩果千年記~~ [複製鏈接]

明日係最後一日返學啦~~真係好唔捨得離開一間咁好既學校,雖然唔係我讀書。

KV有幾好,相信家長都心中有數,我欣賞KV既課程十分有系統,教學法亦很成功,並係教既過程當中提昇及鞏固小朋友既學習能力。

我更欣賞呢間學校作風低調樸實,唔會因為要迎合大眾/市場而攪"綽頭教育",KV著重既,正正係小朋友最需要既基本學習能力,係現今社會,擇善固執的教育機構已經少之又少。

我係KV遇到既都係好老師。平日冇事冇幹,或者唔會有咁深刻既感受。

其實去年,家裡有些糾紛及變故,所有我冇咩理仔,甚至考小學都冇心機理佢,但係呢段時間內,我充份感受到學校與老師對小朋友既愛心+照顧。

我對以上一切一切,十分感激!

為表謝意,我本想捐出小小心意,用作KV為小朋友購置圖書,可惜老師已經拒絕了,她回覆說學校有既定經費,唔接受家長既心意!

學校及老師為我地子女付出好多,抱歉我未能夠為學校稍盡綿力,如果有機會,無論係透過咩形式,家長義工又好,捐款又好,我真係好希望對學校有少少既貢獻,回饋學校。

最後,即使我冇咩可以做,我必須要對學校及老師衷心咁表示謝意!

PS. 早兩日見亞仔比小學模擬家課冊我簽名,我心裡感覺十分好,估唔到KV咁細心,連呢點都照顧埋!
   1    0    0    0

貢獻勳章

我十分認同。

仔仔今日開 party,佢無乜特別興奮或唔開心;相反,我就有點不捨得啦! 亞仔在根德園學會紀律,做事有系統及不怕做功課。亞仔仲話佢地第一日返學,班主任 Miss Lam同佢地講,話佢地今年多左兩個媽咪(正副班主任)。昨晚幫亞仔買左張感謝卡,佢0係抬頭寫上  "Miss Lam 媽咪",真係好感動!

根德園的老師,特別係 K1I 的 Miss Mi ,K2T 的 Miss Fong,K3P 的 Miss Lam,以及神秘的校長 A.LEUNG (我終於查到校長叫做 "梁紫馨",多謝你地。身為爸爸的我,仔仔能在根德園度過了開心愉快兼充實的三年,我感到十分感激。

Thank you very much , Kentville Kindergarten !!!!!

好感動呀.

當初決定入讀KV, 是一個很大的挑戰, 因為老人家嚴車程遠,仔仔性格比較內向, 連讀NURSERY 既老師都叫我地想清楚. 但經過3年的轉變, 正明仔仔是得的, KV老師
既教導是得的. 好感謝KV老師一直有跟進仔仔的情況.

今日就係讀幼稚園的最後一天, 仔仔就冇物唔開心, 但自己就感覺怪怪咁, “唔知係阿仔畢業定自己畢業”

我囝囝雖不是今年K3生, 但一樣完全feel都您們所的 - 真係好多謝KV老師的教導....

囝囝今天一早起床ready & looking for KV's BD Party (因他是7月份生日的小朋友) 只見他好開心但我就有小小不捨.... 我有問他會否掛念他班-K2G的Miss Yu & Miss Tsang? 他說"sure but we can meet agian in K3" 哈哈 老師們真教了他們好多正面的思想 - Thank you very much!

回覆 #1 FungMm 的文章

囡囡k1升k2, 我擔心佢升k2之後, 會唔適應, 我個囡仲好單純(=蠢蠢地).  有一日,亞囡突然同我講: 我升k2啦, 有新老師, 有好多新朋友, 會好開心.  原來老師已經快一步開解左佢.
~easybring~

醒目開學勳章

好感動

貢獻勳章

My blog, please take a look. Two topic related to KV and my son.

http://hk.myblog.yahoo.com/electric-ball

Hello, Brian, 你係唔係讀過K1K定K2T ?  好似同過你同班喎.

今日Hoo Yot仔畢業都係矇查查, 無唔捨得根德園, 反而好期待小學來臨.
原文章由 joemyt 於 08-7-3 20:15 發表
My blog, please take a look. Two topic related to KV and my son.

http://hk.myblog.yahoo.com/electric-ball

講時講, 各位家長介唔介意講吓妳地入到邊間小學 .
原文章由 hooyot 於 08-7-4 00:37 發表
Hello, Brian, 你係唔係讀過K1K定K2T ?  好似同過你同班喎.

今日Hoo Yot仔畢業都係矇查查, 無唔捨得根德園, 反而好期待小學來臨.

貢獻勳章

原文章由 hooyot 於 08-7-4 00:37 發表

Hi, 我係讀過K2T班,你係......  ?

貢獻勳章

原文章由 雙子媽媽 於 08-7-4 09:41 發表
講時講, 各位家長介唔介意講吓妳地入到邊間小學 .

咁你個小朋友又讀邊間呀?

似乎係我地D家長唔捨得多D wor.  第日約出尼飲茶啦!

有幸都係kv, 不果今年9月先k1
原文章由 joemyt 於 08-7-4 14:19 發表

咁你個小朋友又讀邊間呀?

貢獻勳章

It's OK. My little son also join K1 at KV this September! And my elder son will join Kwun Tong St. Josephs' Anglo-Chinese.

Nice to meet you !!!

係呀, 唔知佢2個有無機會做同班同學仔呢?
原文章由 joemyt 於 08-7-4 17:46 發表
It's OK. My little son also join K1 at KV this September! And my elder son will join Kwun Tong St. Josephs' Anglo-Chinese.

Nice to meet you !!!

顥旭....有K2T同學仔都入左 St Joseph Anglo-Chinese
原文章由 joemyt 於 08-7-4 14:14 發表

Hi, 我係讀過K2T班,你係......  ?

貢獻勳章

回覆 #18 hooyot 的文章

顥旭,咁你入左邊間呀?

同意!!!
學費又貴,假期又多.......但物有所直
我細女在馬鞍山讀緊普通幼兒班,相比家姐的KV, 除左學卷, 义9絛街
‹ 上一主題|下一主題