用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 P.5-P.6呈分試考什麼科?
go

P.5-P.6呈分試考什麼科? [複製鏈接]

是否全港學校都考中、英、數、常、音&視藝?
   0    0    0    0

有些學校加理聖經。

回覆 #1 cambo 的文章

請問會各佔多少分數, 好似中,英,數佔多些分.但係唔知點計?
聖經應該唔計,如計對其他無宗教小學未唔公平!

每科都有個比重, 中、英、數的比重是9, 常識的比重是6, 視藝的比重是3, 音樂的比重是2。每間學校計算各科校內成績的方法未必一樣,有些只計考試分,有些計埋平時分,有些會將普通話計落中文科,所以有些學校會計宗教分都唔出奇。但係比重就一定相同。如果學校成績表冇按比重計算,學生在學校考試的排位可能同教育局的排位有差異。

回覆 #4 khmama 的文章

唔該你, 如果係以下分數, 得出你的解分法是怎樣?

中 : 92
數 : 80
英 : 85
常 : 98
音 : 85
視 : 90

[quote]原文章由 khmama 於 08-7-5 20:22 發表
每科都有個比重, 中、英、數的比重是9, 常識的比重是6, 視藝的比重是3, 音樂的比重是2。

請問常識的的分數不是乘4嗎?因為有些家長開完家長會回來說常識分數改咗乘5。(又不是乘6)

回覆 #4 khmama 的文章

khmama

(((如果學校成績表冇按比重計算,學生在學校考試的排位可能同教育局的排位有差異。)))

請問是否由五年級下學期派發的成績表,就以經將D分數乘咗9等顯示出來?

原文章由 tunafish 於 08-7-9 13:31 發表
唔該你, 如果係以下分數, 得出你的解分法是怎樣?

中 : 92
數 : 80
英 : 85
常 : 98
音 : 85
視 : 90

計算方法應該是: (92 x 9) + (80 x 9) + (85 x 9) + (98 x 6) + (85 x 2) + (90 x 3) = 828  + 720 + 765 + 588 + 170 + 270 = 3341

平均分 = 3341 / (9 + 9 + 9 + 6 + 2 + 3) = 87.92

(如果有錯請家長指教)

原文章由 樂樂家 於 08-7-10 09:10 發表
khmama

(((如果學校成績表冇按比重計算,學生在學校考試的排位可能同教育局的排位有差異。)))

請問是否由五年級下學期派發的成績表,就以經將D分數乘咗9等顯示出來?
...

常識的比重是6, 我個女間學校成績表有印比重, 所以學校的學生排位同教育局計分時一樣.

原文章由 khmama 於 08-7-12 17:24 發表

常識的比重是6, 我個女間學校成績表有印比重, 所以學校的學生排位同教育局計分時一樣.

謝謝解答﹗
‹ 上一主題|下一主題