用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 輕度自閉証傾向的媽咪請進
go

輕度自閉証傾向的媽咪請進 [複製鏈接]

本人的小朋友有自閉証傾向,請大家傾下
   0    0    0    0

原文章由 lucialam2 於 08-7-4 16:50 發表
本人的小朋友有自閉証傾向,請大家傾下

如何介定輕度?

回覆 #2 lucialam2 的文章

可唔可以講吓你的小朋友的情況?

Reiki
你小朋友幾時做評估?

原文章由 Reiki 於 08-7-11 00:50 發表
可唔可以講吓你的小朋友的情況?

我仔仔都有自閉症傾向.  兩年前在CAC做評估定症.  上年再做評估, 結果都是一樣.  由於他不能專心上課, 我帶他到私家醫生處再做評估. 醫生說他不能專心是和他的自閉症有關, 不是ADHD.  他建議試吃一隻改善專注力的藥(是用作ADHD的). 但仔仔受不了這隻藥.  醫生再建議吃另外一隻, 但要四星期後才能看見後果.  今天是第三天.

有沒有媽咪有類似經驗可以分享?

我個小朋友4歲9個月, 有自閉症狀, 佢上堂好唔專注, 同埋唔鐘意同小朋友玩, 而家o係協康做緊d早期訓練, 我都好希望搵多d社交班, 等佢融入小朋友當中, 唔會再收埋自己....

hi brian's mom,

但係我問過d專家, 佢地話食藥只係治標唔治本, 同埋食藥始終有副作用, 最好就唔好食啦, 試下喺另一方面幫佢啦.....

其實我個小朋友都係有自閉症狀, 不過我唔會比佢食藥, 我會比其他方面幫佢.....你個小朋友而家幾大呀????

原文章由 Brian'sMom 於 08-7-14 12:03 發表
我仔仔都有自閉症傾向.  兩年前在CAC做評估定症.  上年再做評估, 結果都是一樣.  由於他不能專心上課, 我帶他到私家醫生處再做評估. 醫生說他不能專心是和他的自閉症有關, 不是ADHD.  他建議試吃一隻改善專注力的藥( ...

fion7889,
我個仔情況與你仔仔差不多,都係4歲9個月,
可唔可以分亨一下,你仔仔上緊乜社交小組

HI, MIMIIP,

我地住大埔架, 我仔仔而家上緊一D私人機構攪果D, 係大埔浸信會, 但係都幾好呀....有D運動做, 幫助佢腦部發展.....因為自閉症D小朋友係因為腦部有缺陷, 而家做左好多有關前庭既訓練....我覺得佢比之前定左D, 你小朋友又係點架???有冇做D咩訓練呀???

大家分享下....

原文章由 mimiip 於 08-7-15 10:51 發表
fion7889,
我個仔情況與你仔仔差不多,都係4歲9個月,
可唔可以分亨一下,你仔仔上緊乜社交小組

原文章由 Brian'sMom 於 08-7-14 12:03 發表
我仔仔都有自閉症傾向.  兩年前在CAC做評估定症.  上年再做評估, 結果都是一樣.  由於他不能專心上課, 我帶他到私家醫生處再做評估. 醫生說他不能專心是和他的自閉症有關, 不是ADHD.  他建議試吃一隻改善專注力的藥( ...

Hi,

你好, 我仔仔2yrs 4個月, 之前係私家做評估, 醫生話我仔仔有自閉症, 仲比左隻藥水佢食, 佢話係d 腦部維他命, 而且仲好貴, 成500 元一支, 一日飲2次, 飲到2星期, 不過我用左2支都冇配, 我覺得d錢用係比佢治療仲實際. 後來我排到係cac做左評估, 醫生說唔可以確診, 叫佢排e 位. 以後大家交流下.

JO

Hi, Fion 7889
我又係新界友,可唔可以告知那裏上堂,因為我多數係九龍遊戲輔xx 同領x,想d就腳地方,唔該e-mail 比我, 有空電聯
請check 私人mail box

我仔仔在CAC做評估時, 醫生都是說他有機會是自閉, 亦要排E位.  已排到, 但我放棄了.  我覺得普通幼稚園會好些.  他升上K3時, CAC 會為他安排見教育心理學家.  相信到時可以確診.

原文章由 HELLOPET 於 08-7-15 12:46 發表

Hi,

你好, 我仔仔2yrs 4個月, 之前係私家做評估, 醫生話我仔仔有自閉症, 仲比左隻藥水佢食, 佢話係d 腦部維他命, 而且仲好貴, 成500 元一支, 一日飲2次, 飲到2星期, 不過我用左2支都冇配, 我覺得d錢用係比佢治療 ...

Fion 7889,
Hi, 我也是新界友,可唔可以告知那裏上堂, 想d就腳地方, 唔該pm 比我, 謝謝
Happy

hi, cltm,

check pm...

原文章由 cltm 於 08-7-16 13:49 發表
Fion 7889,
Hi, 我也是新界友,可唔可以告知那裏上堂, 想d就腳地方, 唔該pm 比我, 謝謝

囝囝試了藥兩星期, 但副作用太大了.  我想知魚油對他們有沒有幫助?

Yes, DHA and EPA are important for kids especially our A-kids.  there are research reports supporting the fact that Omega-3 (especially EPA) helps with ADHD, concentration, autistic behavior and learning problems.  

原文章由 Brian'sMom 於 08-7-22 07:26 發表
囝囝試了藥兩星期, 但副作用太大了.  我想知魚油對他們有沒有幫助?

Fion 7889,
Hi, 我也是新界友,可唔可以告知那裏上堂, 想d就腳地方, 唔該pm 比我 or send information to my e-mail
[email protected]

謝謝

回覆 #10 HELLOPET 的文章

HELLOPET,我想問你個仔仔平日有何特徵顯示他是有自閉傾向....(不可意思,,,,,,我也有擔心個仔有此問題)

hi, tackey,

Please check e-mail.

thanks...

原文章由 tackeyli 於 08-7-24 00:31 發表
Fion 7889,
Hi, 我也是新界友,可唔可以告知那裏上堂, 想d就腳地方, 唔該pm 比我 or send information to my e-mail
[email protected]

謝謝

原文章由 bridge 於 08-7-27 18:07 發表
HELLOPET,我想問你個仔仔平日有何特徵顯示他是有自閉傾向....(不可意思,,,,,,我也有擔心個仔有此問題)

Hi,

我仔仔2 yrs 都唔識說話, 所以同佢去睇醫生, 而且話佢冇眼神交流, 同埋佢唔識去融入其他小朋友一齊玩, d症狀已經係,  私家醫生就說佢有自閉症, 但評估中心就說佢冇固執行為, 所以唔可以確診住, 要觀察一年再做評估, 但點都好, 我知道左之後都唔敢延誤佢, 立即比佢返學 和做訓練, 一路做一路等E位. 不過佢呢2 個月真係進步左好多, 連治療師都係咁講, 所以我都好開心, 唔怪得好多BK 媽咪都說如果可以AFFORD得 起, 真係唔好錯過黃金期.因為政府排期真係有排等.

HELLOPET
‹ 上一主題|下一主題