用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學業成績/表現好似坐過山車,點搞?
go

學業成績/表現好似坐過山車,點搞? [複製鏈接]

醒目開學勳章

你地D仔仔女女會唔會咁樣?D默書,測驗同考試成績好大上大落?講緊相差幾十分。點樣可以幫小朋友?
有時溫得多返而成績仲差,點搞?
   0    0    0    0

Hi

原文章由 rpskwan 於 08-7-6 18:05 發表
其實小朋友的成績隨着他/她的身心狀態、生活習慣、友儕影响、在學校的愉快程度(和老師、同學、壓力..有關),要多和小朋友傾偈了解內在or外在原因,知道因由後才可對症下藥。有時小朋友太大壓力太辛苦也會逃避。 ...

我仔仔係幼稚園就係咁,佢一到考試就同平日有分別,咁臨場表現係好緊要,好似我仔仔咁....佢唔係好受得壓力,正如老師講,唔同佢講係考試評估,只係比張worksheet 佢做,佢係好好的,但一講係評估咁佢就"騰晒雞",識都變咗唔識,oral 仲口窒窒.......我都希望佢上到小學時會好d,同埋習慣有考試的型式。

醒目開學勳章

多謝咁多位既分享。

Fatty,

Just take it easy.

hi,

小朋友的成績係unstable, 特別係小一至小三, 唔駛太擔心啦!!! 最重要係keep 住讀書個良好心態 !!! 大家都努力啦!

我個囡囡都係過山車,讀書完全講心情

希望上小四會好D

*你就是我的奇迹,謝謝您*
‹ 上一主題|下一主題