用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 BB讀2歲幼兒班, 搭校車是否不好?
go

BB讀2歲幼兒班, 搭校車是否不好? [複製鏈接]

我係在職媽媽, 想安排bb2歲讀Nursury, 搭校車是否可行?  因為唔想工人日日帶佢出街, 唔放心落...但搭校車又似乎都唔安全...

有冇人試過?
   0    0    0    0

我都係因為呢個原因 ,就俾左我個仔撘校車.....我起初都好擔心 ,所以我老公跟左3個星期車....但原來我個仔好鍾意同好乖咁坐校車 ,...校車d姨姨都幾ok....我真係放心晒!!!!

can the parents follow??

係呀....本應係得幾日俾我地跟,,,,但個c機老闆同跟車姨姨都覺我地好緊張,所以咪破例俾我老公跟多一段時間囉....

原文章由 cpcog 於 08-7-7 22:39 發表
can the parents follow??

It's OK!
My baby takes the school bus starting from the 2nd month.  I called the school bus company and asked them to arrange my baby takes the front seat because she may be the youngest (born in Oct).  I also know that the school bus equipped with seat belt.  Sometimes, my baby gets off the bus while she is talking with other babies.  I hope that she can make friends with other babies and to be more independent.

原文章由 alexla 於 08-7-8 09:11 發表
2歲就可能細左少少…要睇你個B硬唔硬淨…除非有工人陪啦!

始終有大人陪會好D…

回覆 #4 不悔 的文章

Hello 不悔,
你小朋友讀哪間kindergarden????? 可以有得跟車咁好, 你就好啦, 我都想問吓我小b間學校可唔可以跟車, 因為我和爸爸都其實好擔心.

咁跟車, 係咪要比多個人錢?

另外, 請問通常係幾點反學, 幾點上車.  因為我同老公都要反工, 唔知跟唔跟到車?

我個仔係麗港城朗思幼稚園到讀,其實我地之前已視察過校車既安全設備,清潔,同姨姨又remind過......我/我老公/工人帶個bb上校車,都會睇實姨姨抱上車&扣好安全帶,我地先會放心.....我個仔8:10am上校車,12:00放學,一般都係12:15會接到,時間都穩定,令我唔洗擔心...始終我覺得工人帶,一陣驚日曬雨淋,一陣又驚佢地粗心大意咁過馬路.......所以都係撘校車好d

[ 本文章最後由 不悔 於 08-7-8 12:35 編輯 ]

係囉, 我都覺得工人拖住反學, 唔係好放心, 妳點知佢有冇掛住傾電話而無拖實小朋友.  我反工時, 經常見到啲工人掛住傾電話, 又或者掛住同啲friend係條街傾計, 無理小朋友.  有一次, 我係公園, 見到有個工人掛住清理食物盒, 而小朋友竟然走去搞那個"公園內圍住做工程不準進入".  那個工人只係求其離遠叫佢唔好去, 但又無理到, 繼績清理食物盒...好彩小朋友無事....所以, 真係好驚....

咁唔知小朋友會唔會係車上自己"隨"左條安全帶?
另外, 而家校車費大概幾錢?  因新手媽媽, 攞個 idea!

妳小朋友讀Think, 請問好嗎?  校園內是否講英文?  他們升小學會好嗎?

原文章由 不悔 於 08-7-8 12:27 發表
我個仔係麗港城朗思幼稚園到讀,其實我地之前已視察過校車既安全設備,清潔,同姨姨又remind過......我/我老公/工人帶個bb上校車,都會睇實姨姨抱上車&扣好安全帶,我地先會放心.....我個仔8:10am上校車,12:00放學 ...

冇錯, 我仔都係咁, 仲好聽校車e e 話, e + 連坐巴士都坐定定, 5 郁架.

"....但原來我個仔好鍾意同好乖咁坐校車 ,...校車d姨姨都幾........."

My daughter will go to Think too but it would be in MeiFoo.
Do you like the kindergarten?

原文章由 不悔 於 08-7-8 12:27 發表
我個仔係麗港城朗思幼稚園到讀,其實我地之前已視察過校車既安全設備,清潔,同姨姨又remind過......我/我老公/工人帶個bb上校車,都會睇實姨姨抱上車&扣好安全帶,我地先會放心.....我個仔8:10am上校車,12:00放學 ...
‹ 上一主題|下一主題