用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無校網係深水埗?
go

有無校網係深水埗? [複製鏈接]

亞囡第一志願上智,第二銘賢,第三聖母玫瑰,結果派左聖母,佢依家唔開心
   0    0    0    0

現在唯一可以做的就是前往上智提交叩門信, 請在校網內下載申請表格, 請留意截止日期.
另方面, 我想問你們為什麼不大喜歡聖母玫瑰嗎?  這間也是有名氣的女子英中.

聖母玫瑰都唔錯哦, 有人話好過銘賢tim.

聖母玫瑰都唔錯丫,估唔到第三志願都派到。
上智件校服靚,可能你囡囡中意。
叩門試下囉!唔得都無壞。

恭喜你地先!

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-7-9 00:28 編輯 ]
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章

如果係讀書性格的學生,會比較容易適應「上智」的高分要求。

如果係好動性格的學生,讀「銘賢」就輕鬆啦。

「聖母玫瑰」的名氣雖然無「上智」高,但係收生來源係同一組別的,可能「上智」的讀書風氣比較好,日後個別用功的學生成績會好標青。「聖母玫瑰」的體育成就都唔錯,係比較活潑的一間學校。

「上智」及「聖母玫瑰」都係深水埗校網,同樣面對學生的成績差距很大,我指同級頭十名同包尾十名計,所以,無論派到那一間,一定要keep住成績係最好的一班,物以類聚,互相競爭,一定有進步。

今時今日,有那一間學校唔可以出狀元,唔好唔開心啦!如果叩門失敗,希望你囡囡調節好心情,迎接新學期。

原文章由 marjoriepoon 於 08-7-8 16:16 發表
亞囡第一志願上智,第二銘賢,第三聖母玫瑰,結果派左聖母,佢依家唔開心

唔係band 1
有咩咁唔開心呀?
第三志願都派到

回覆 #5 bplus 的文章

我都有咁樣同囡囡講,不過因為佢有4-5個好好朋友0既同學都入左上智,銘賢,所以佢咪唔開心囉,尋日同佢去左上智叩門,不過我都解釋比佢知機會好少,不過今日心情好番d啦~

[ 本文章最後由 marjoriepoon 於 08-7-9 22:48 編輯 ]

回覆 #5 bplus 的文章

我都有咁樣同囡囡講,不過因為佢有4-5個好好朋友0既同學都入左上智,銘賢所以佢咪唔開心囉,尋日同佢去左上智叩門,不過我都解釋比佢知機會好少,不過今日心情好番d啦~

[ 本文章最後由 marjoriepoon 於 08-7-9 22:49 編輯 ]

學校有同學仔跨區入了上智,是考進去的,因為派位沒有選,同學是天主教徒,全級只是二十名左右,不過她英文和數學都很好~

醒目開學勳章

有時讀邊間都要睇小朋友資質及性格,如唔係考全級頭十名我唔見議去上智,好似我女都係band 1,但我知佢比較好動同懶,所以我甲乙都揀埾母玫瑰,我囡有個差佢2名都去了上智,但人地又肯讀又文靜,你放心啦!好多讀聖母玫瑰都好開心,相反讀上智好多都感好大壓力!

非常同意.選校是看小朋友的性格.上智是專注讀書型.聖母玫瑰是活動+讀書型.小囡是派咗入上智.

原文章由 穎穎媽咪 於 08-7-9 23:04 發表
有時讀邊間都要睇小朋友資質及性格,如唔係考全級頭十名我唔見議去上智,好似我女都係band 1,但我知佢比較好動同懶,所以我甲乙都揀埾母玫瑰,我囡有個差佢2名都去了上智,但人地又肯讀又文靜,你放心啦!好多讀聖母玫瑰都 ...

唔該各位,囡囡考全級第四,不過有d同學仔考全級十幾都派左入上智,所以條氣唔係好服,加上幾個朋友仔都入左上智,同埋全級十幾果個同學入左聖母,所以佢對呢間中學有點抗拒,不過我分析左比佢知,呢間都係一間非常出色0既學校,開始慢慢無咁抗拒

醒目開學勳章

我校都好多全級十幾到文至廿頭去上智喇!有個全級頭3名揀聖母玫瑰喎
‹ 上一主題|下一主題