用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇派入MCS家長
樓主: pig-mama
go

有冇派入MCS家長 [複製鏈接]

[quote]原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-11 02:08 發表

你在發表第一篇文章時說:
"同時這學校的學生大部份都很高傲, 又要父母渣靚車送她們返校, 又要用名牌東西, 我女兒和其他同學一樣當升上中學便換晒名牌眼鏡匡和名牌銀包及書包"

令人覺得你女兒是mcs中學生.
至後來, 你又說你女兒並不是mcs中學生.
言論前後矛盾, 思想負面. 請不要將自己不正確的思想, 加諸mcs學生及mcs家長身上.
慎言, 謙卑是品德修養中重要一項, 作為母親的你, 有否想過自己就是兒女的最佳榜樣呢 ?!

我替你父母感到驕傲 !

原文章由 I_sister 於 08-7-13 12:32 發表
無錯,天下的家長都會給子女最好的,
但什麼是"最好",每個人的理解都不同,
有人認為是讓孩子穿名牌是給他們最好的表現,
因為孩子才可"埋堆",又或不會怕被人看低,
有人卻認為培養小朋友的個人修養,
令他們知書達禮做事 ...

Poor B-Li-Bra-La,
I feel so sorry for you !!!
But I feel even more sorry for your daugther, it's shameful to have a parent like you !!!

How can you call yourself a parent, you should set up good moral example for your child.
Shame on you !!!

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-13 01:19 發表

Sorry! 我是幫有個好朋友的女兒搵的, 我個囡根本就不是讀瑪利諾

回覆 #45 xdi 的文章

Sorry, typing error: " Daughter" instead of "Daugther" Ha Haa !!

原來 B -Li-Bra-La 在這裡發問

各位親愛的bk friends們,

其實 ZZdaphne 已一語道破, B-Li-Bra-La 只係"怕其他學校的資優同佢個女競爭,佢個女無左個位。"

"父母一定會給最好的比自己仔女" ~~ 希望不是物質, 更不是錯誤嘅信訊, 而是修養和寬宏大量.

其實佢都夠"資優", 但小朋友是冇罪嘅, 真係唔想"有其母,必有其女".

睇佢跟本都唔了解呢間學校, 唔洗响度講咁多.  

[quote]原文章由 I_sister 於 08-7-13 12:32 發表

[ 本文章最後由 B-Li-Bra-La 於 08-7-22 17:07 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-14 01:56 發表

I_sister, 咁妳而家拍拖未呀? 妳有沒有想過嫁個有錢有成就的老公呢? 妳講真心說話?

路過的, 但忍唔住要搭訕, 妳都唔講真說話,
妳有乜資格要I_sister同妳講真心說話
我已昄依佛祖, 成為佛教徒, 阿彌陀佛.

這就是我的自信

原文章由 bee7811 於 08-7-14 10:03 發表
吹水 B-Li-Bra-La 08-7-14 01:38
我做咩嘢關妳什麼事呢? 妳又點知我上來吹水還是幫人問呢, 又有可能我有個敵對的女兒就讀呢間學校呢? 總之我同妳講妳唔好再挖我的嘢出來講, OK! 回覆 - 轉發 - 標記未讀 - 下載 - 刪 ...

哎....唔係妳自己亂講野先,邊個得閒挖你的嘢出來講

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-14 01:56 發表

I_sister, 咁妳而家拍拖未呀? 妳有沒有想過嫁個有錢有成就的老公呢? 妳講真心說話?

我現在的男朋友是我同學,大家都來自草根....

我會考慮男方是否有基本經濟能力,
但絕對不會是首要條件,
因為我認為個人的修養、與我是否投緣,
遠較家底重要,
畢竟攀龍附鳳並不是女士應該有的人生目標~

原文章由 I_sister 於 08-7-14 12:41 發表

但絕對不會是首要條件,
遠較家底重要,
畢竟攀龍附鳳並不是女士應該有的人生目標~ ...

講得好, 現在真的太多以攀龍附鳳為人生目標的女士了, 有咁好嘅品格同人生觀, 一定有美好將來, 亦替妳父母感到驕傲

有位家長應感到慚愧吧

醒目開學勳章

原文章由 I_sister 於 08-7-14 12:41 發表

但絕對不會是首要條件,
遠較家底重要,

講得好
我已昄依佛祖, 成為佛教徒, 阿彌陀佛.

但絕對不會是首要條件,
遠較家底重要,

原文章由 bee7811 於 08-7-14 10:03 發表
我做咩嘢關妳什麼事呢? 妳又點知我上來吹水還是幫人問呢, 又有可能我有個敵對的女兒就讀呢間學校呢? 總之我同妳講妳唔好再挖我的嘢出來講, OK! 回覆 - 轉發 - 標記未讀 - 下載 - 刪 ...

Waaa !!!
Shocking !!!!

但絕對不會是首要條件,
遠較家底重要,

誰先胡亂吹水

----------------------------------------------------------
以上呢位家長,(B-Li-Bra-La) 如果你唔係失憶的話, 係閣下首先在網內談論MCS的學生喜歡用名牌, 又好肯定話校外生一定會墊底. 所以先引發其他bk friends對妳的言論作出正面回應. 閣下叫bee7811唔好挖閣下的事, 咁別人如何選擇男友又與你何幹????請你唔好忘記呢個標題係比MCS的家長大家交流意見. 我諗你的言論已經離題, 如果你想知別人擇偶的條件, 我建議你另開一個標題, 我相信有其它人願意同你分享. 唔好阻住一D真係想交換意見o既BK friends.  如有任何冒犯之處, 見諒!見諒!

原文章由 annawong323 於 08-7-14 21:56 發表

----------------------------------------------------------
以上呢位家長,(B-Li-Bra-La) 如果你唔係失憶的話, 係閣下首先在網內談論MCS的學生喜歡用名牌, 又好肯定話校外生一定會墊底. 所以先引發其他bk friends ...

_______________________________________-
原來呢位(B-Li-Bra-La)家長, 真係好得閒同無聊, 可以同時係幾個標題都有佢偉論發表, 仲要貫徹佢o既作風, :專踩低人o地, 抬高自己", 我已決定唔再回應呢位家長,費時失事!

不過我想糾正你一個觀念, 在bk kingdom 留言的網友並非如你所說"得閒無事上o黎吹吹水",-除你之外. 大家都想藉呢個網站交換意見. 比個建議你, 下年當你想問有關升中問題, 最好唔好用番呢個網名, 因為我肯定無人會"o采"你, 忠言一定逆耳, 我都係為你好
"o查"!!

努力

回覆 #27 B-Li-Bra-La 的文章

攪咁多野.............都唔知為mug~
‹ 上一主題|下一主題