用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣區幼稚園
go

青衣區幼稚園 [複製鏈接]

我首次為我的大女要揀幼稚園, 看過各位媽媽的意見, 我也想為我女兒揀間青衣幼稚園,但小學就會考慮跨區,因青衣無什麼好小學. 想各位提供意見:請問青衣區的幼稚園那間同某些特定小學有聯系/關係良好,方便日後派小學? 或青衣區那間幼稚園好? 請指教. 謝.
   0    0    0    0

揀幼稚園要考慮埋小學?

請問讀那間幼稚園較容易入到荃灣區的好小學? 如荃灣官立小學. 我本人家住青衣. 小女準備報幼稚園. 請各位提供意見. 謝.

回覆 #1 VANESSAT 的文章

我見學之園的畢業生多升讀直資或私校,因我有個細仔,如家姐升到一間好的津小/官小,細弟升學時就不用太煩惱.而卓思06年的升小結果有超過7成也是在青衣的小學.想問讀卓思幼稚園升跨區的小學成數有多大?我見卓思的學校條件也不錯. thanks.

青衣卓思幼稚園

想請教有沒有子女有讀青衣卓思幼稚園?此幼稚園升小的情況是否如他們網頁所說,超過7成是青衣區小學?知否他的校長和其他的小學校長是否關係良好?請青衣卓思幼稚園的家長指教.謝.

原文章由 wcodi 於 08-7-14 08:51 發表
想請教有沒有子女有讀青衣卓思幼稚園?此幼稚園升小的情況是否如他們網頁所說,超過7成是青衣區小學?知否他的校長和其他的小學校長是否關係良好?請青衣卓思幼稚園的家長指教.謝. ...

你好,

我好明白你現時心情, 去年的我也是很徬徨, 直到現時才可以放心下來.
卓思的課程在青衣區來說是比較深, 好多功課.  做媽咪的要有時間陪讀書.
至於升小學, 是政府機制派位, 而誇區更是比六合彩難.

此幼稚園升小的情況是否如他們網頁所說,超過7成是青衣區小學?
>>我沒看過卓思網頁, 但派位是政府機制, 並不由你控制.  你要誇區派位就看你運氣, 除非你自己報考私小/直資, 這樣就不受地區影響.
知否他的校長和其他的小學校長是否關係良好?
聽說校內各位都好有愛心, 包括姨姨.  不過, 現時大多學校的老師都不差的, 好像宏福, 康傑, 聖多默.... .這幾間我都有去過, 感覺幾好, 視乎你想要什麼?  

你留意每間學校OPEN DAY 你可入內各老師了解一下教學方針, 看看你自己想小朋友怎樣, 又看看是否適合你小朋友.

再有問題, 可PM我留電話查詢, 歡迎之至

原文章由 beemaggie221 於 08-7-14 10:33 發表

你好,

我好明白你現時心情, 去年的我也是很徬徨, 直到現時才可以放心下來.
卓思的課程在青衣區來說是比較深, 好多功課.  做媽咪的要有時間陪讀書.
至於升小學, 是政府機制派位, 而誇區更是比六合彩難.

此幼稚園 ...

非常多謝你的意見, 我想知道什麼是'PM',我怎樣可留電話給你?請指教.

醒目開學勳章

vanessat,
sorry 有d 野唔係好明.... "油天"唔係大抽獎派既咩??? 乜可以考架???? pls advise~ thanks

原文章由 VANESSAT 於 08-7-15 09:28 發表
wcodi:

據我所知, 好多家長係考去陳守仁/油天..., 視乎你有無時間去考同想唔想小朋友去咁遠返學 (有校車), 佢哋個底會好一點, 有些小學是傳統式, 上到去佢哋大多數應付到上學期, 但期後好視乎小朋友本身能力. 頭兩 ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

原文章由 棉花糖媽媽 於 08-7-15 09:37 發表
vanessat,
sorry 有d 野唔係好明.... "油天"唔係大抽獎派既咩??? 乜可以考架???? pls advise~ thanks

我想Vanessat的意思是當統一派位公佈後自己再去叩油天的門, 是嗎?
我現在都心大心細,不知點好?要好的學校還是近的學校好,很煩惱.

原文章由 VANESSAT 於 08-7-16 00:45 發表
無錯, 若果你是全職媽咪, 小朋友在學習方面會有好大幫助, 個根基始終都係要好;話就話間學校好, 但好視乎小朋友同家長是否適應學校的模式. 我囝囝不是讀這兩間學校, 同埋阿囝跟阿爸是有分的, 我哋考慮另一間, 學校都 ...

我都知全職媽媽對小孩子來說是好的,但實際環境不許可,無辦法.
我都無打算同大女報九龍塘好出名的幼稚園,只想找間好的,能升
到一間好小學的已滿足了.

原文章由 VANESSAT 於 08-7-16 10:58 發表
想起來, 幼稚園同小學涵接好有關連, 小一上學期我囝囝係正識學習, 但有部分同學是已經在 k3學到9成, 小一下學期就唔解題, 要自己做, 成績就開始明顯, 男仔到小三就開始穏定. 由於我囝囝幼稚園時著重活動教學, 小學就 ...

我都煩緊,,今年要報k1啦,..應該會聖多默.保良局田家炳,  冕堂..不過小學就想入世德..不過...唔知世德係咪真係好辛苦既呢?其他仲有d咩好d既選擇呢 ?

原文章由 wcodi 於 08-7-15 08:45 發表

非常多謝你的意見, 我想知道什麼是'PM',我怎樣可留電話給你?請指教.

請問你2個小朋友讀緊邊間呀 ?
我仔今年讀n1,會係ywca 讀一年...出年k1會轉,不過都唔知邊間好...煩c人..

原文章由 yp26 於 08-7-16 17:54 發表

請問你2個小朋友讀緊邊間呀 ?
我仔今年讀n1,會係ywca 讀一年...出年k1會轉,不過都唔知邊間好...煩c人..

我好明白你的想法,因我都是第一次要為子女報學校, 我的大女只有2.5歲,今年8月開始在康傑讀n1,明年可能在別間讀k1-3,所以我都煩緊報那間幼稚園好.我的細仔只有8.5個月大,不用煩住,一切可能都是跟家姐的.
如你的小孩想入世德,多數青衣區的幼稚園都有一定數目的學生派了入世德,始終同區派位易入些.

你好呀..我囡都係今年8月讀康傑n1, 不過佢今年3月已經插左班, 黎緊會讀am class... nice to meet you!

原文章由 wcodi 於 08-7-17 09:04 發表

我好明白你的想法,因我都是第一次要為子女報學校, 我的大女只有2.5歲,今年8月開始在康傑讀n1,明年可能在別間讀k1-3,所以我都煩緊報那間幼稚園好.我的細仔只有8.5個月大,不用煩住,一切可能都是跟家姐的.
如你的小 ...

原文章由 gtsluk 於 08-7-17 09:31 發表
你好呀..我囡都係今年8月讀康傑n1, 不過佢今年3月已經插左班, 黎緊會讀am class... nice to meet you!

其實世德好唔好呢 ? 聽人話好多功課...會好辛苦..唔知係咪呢 ?
仲有邊間小學好呢 ?

醒目開學勳章

如果以66網黎計, 世德&主恩&何澤芸...呢3間都係熱門之選~

其實呢d學校谷就一定架喇, 因為佢地要維持派位質素嘛~

原文章由 yp26 於 08-7-17 10:46 發表

其實世德好唔好呢 ? 聽人話好多功課...會好辛苦..唔知係咪呢 ?
仲有邊間小學好呢 ?
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

原文章由 棉花糖媽媽 於 08-7-17 10:56 發表
如果以66網黎計, 世德&主恩&何澤芸...呢3間都係熱門之選~

其實呢d學校谷就一定架喇, 因為佢地要維持派位質素嘛~

不過會唔會好難入呢 ?(世德&主恩&何澤芸)..有無話讀邊間幼稚園會容易d入咖 ?
‹ 上一主題|下一主題