用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 MCS是一間名牌學校
go

MCS是一間名牌學校 [複製鏈接]

原來在坊間有好多平民或女兒不能派入mcs讀的家長都覺得MCS呢間學校是非常普通而平民化, 不可說是貴族學校及資優學校, 是
不是吃不倒的葡萄是酸的? 我相信一定有大部份人都覺得呢間中小
學都是好而名牌的學校, 都想自己的女兒入讀, 妳們認同嗎?

[ 本文章最後由 B-Li-Bra-La 於 08-7-22 17:53 編輯 ]
   0    0    0    0

你又唔好咁樣. 咁快變呔嘅? 咁咪又講多錯多!
"低等"家長~~呢幾個字, 相信好多聰明人都知道答案係邊個!

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-14 01:43 發表
原來在坊間有好多平民或低等的家長都覺得MCS呢間學校是非常平民, 不可說是貴族學校及資優學校, 所以請各家長在小一或升選校時真的要慎重考慮清楚!!! 尤其父母是醫生律師的都不應選擇入MCS!!! 講完, 多謝各位!!! ...

回覆 #3 B-Li-Bra-La 的文章

洗唔洗叫定白車送去急診室睇醫生呀?
有冇香蕉當電話? 係咪皮質純偏高?

"妳唔覺得好玩咩, 咁樣才可以迎合妳嗎!" ~ 青山都有人等緊你, 果度仲好玩. 你去到, 記住話俾醫生聽: 你係世界上唯一一個"聰明人". 仲要頒埋個"吹水"獎俾你.

(事實: 吖, 冇得醫, 你真可憐!)

做乜要係度鬧交??

平心靜氣討論咪好囉!!

我最喜歡麵包超人,Thomas,Hello Kitty, 你喜歡嗎? 你可以send email 到[email protected], 我會有好多資料比你。去我的網站或我的Blog看看CLICK HERE

原文章由 B-Li-Bra-La 於 08-7-14 01:43 發表
原來在坊間有好多平民或低等的家長都覺得MCS呢間學校是非常平民, 不可說是貴族學校及資優學校, 所以請各家長在小一或升選校時真的要慎重考慮清楚!!! 尤其父母是醫生律師的都不應選擇入MCS!!! 講完, 多謝各位!!! ...

對不起,我只是路過,不知道你們有什麼恩怨、孰是孰非,但為何將家長分等級呢?基本上人是沒有分等級的,何謂平民?何謂低等只有自以為是的人才會把人分等,請家長尊重別人,亦請自重。

理智點吧!

pig-mama
唔洗激氣,只要看過B-Li-Bra-La 言論的人,都會知道他是怎樣的人。forget it, 免得把我們開心的討論區變成戰場,何必呢?對於這個高等動物的言論,我都收唔到,太高層次la,我都係唯有forget it.

原文章由 pig-mama 於 08-7-14 02:54 發表
洗唔洗叫定白車送去急診室睇醫生呀?
有冇香蕉當電話? 係咪皮質純偏高?

"妳唔覺得好玩咩, 咁樣才可以迎合妳嗎!" ~ 青山都有人等緊你, 果度仲好玩. 你去到, 記住話俾醫生聽: 你係世界上唯一一個"聰明人". 仲要頒埋 ...

是否低等的家長並非用貧窮或富有區分, 是用品格區分, B-Li-Bra-La 所屬何種自己應該心知肚明, BK是討論區, 並不是給別有用心的人作工具的
pig-mama稍安無躁, 無謂為這些人激怒自己,觀眾的眼睛是雪亮的

......
請問平民化有什麼問題?出身草根是罪嗎?
我朋友父和母都是香港大學的教授,但他們的一對子女都是讀津貼學校,小女兒還是就讀只開三班和有收新移民學生的官立小學,因為他們明白知識的傳遞是無需要階級化的,他們一家依舊生活得很愉快,而且很高興孩子沒有受物質主義支配,像樓主般思想狹隘~

職業無分貴賤,祇有人格才有貴賤之分。

回覆 #11 B-Li-Bra-La 的文章

無聊~

唔好當d醫生律師好似你咁先得架~

我係平民啊!
我大仔讀普通英中, 有個死黨同學, 佢阿爸係博士來的, 咁係咪佢死黨阿爸有錯/有問題??

‹ 上一主題|下一主題