用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問奧數是什麼呢?
go

想問奧數是什麼呢? [複製鏈接]

想問奧數是什麼呢?我想知道小學生學奧數有咩好處呢, 又或者有咩唔好處呢?請指教。
   0    0    0    0

原文章由 knife 於 08-7-18 00:26 發表
想問奧數是什麼呢?我想知道小學生學奧數有咩好處呢, 又或者有咩唔好處呢?請指教。

我都想知,我仔仔都好鐘意數學,但好似珠心算等佢唔鐘意,佢今年9月讀那間小學有奧數課外活動,不過好似要小三才能報讀。

回覆 #2 rat 的文章

奧數是用手指計加減數,需記每一數字所代表的手勢,從而計算加減數。但本人認為會容易令小孩子混淆,原因正常一隻手掌是五隻手指,但奧數則代表9這數字。故家長需留意。

奥數係好似IQ題, 個腦要轉吓
如平時校內數学科可應付自如
不防試吓, 我覺得可更上一層樓
你地可以去書局睇吓d奥數補充

我比個e.g.你
500-99-1-98-2-97-3-96-4=

another e.g.
1+2+3+......................+55=

仲有好多文字題的例子,但問題好長 費事打,奥數並不是用手指計的!!

回覆 #6 moyan 的文章

Sorry...我想我誤會了

我仔仔幾有興趣,
有d問題看似好難,但一知計算辦法

就會"哦.......原來係o甘"
幾有趣架

[ 本文章最後由 moyan 於 08-7-18 16:27 編輯 ]

對!有趣。

原文章由 moyan 於 08-7-18 16:22 發表
我仔仔幾有興趣,
有d問題看似好難,但一知計算辦法

就會"哦.......原來係o甘"
幾有趣架

國際數學奧林匹克International Mathematical Olympiad),簡稱IMO、「奧數」,是國際科學奧林匹克歷史最長的賽事。1934年和1935年,前蘇聯率先在其國內的列寧格勒和莫斯科舉辦中學數學競賽,並冠以「數學奧林匹克」的名稱。
1959年,第一屆IMO於羅馬尼亞舉行。除了1980年之外,每年IMO都會舉行。約八十個國家會各派出最多六位參賽中學生、一名領隊、一名副領隊和觀察員。參賽者必須在比賽時未屆20歲,且不能有任何比中學程度較高的學歷;參加IMO的次數不限。
每份試卷有六題,每題7分,滿分42分。賽事分兩日進行,每日參賽者有4.5小時來解決三題問題(由上午9時到下午1時30分)。通常每天的第1題(即第1, 4題)最淺,第2題(即第2, 5題)中等,第3題(即第3, 6題)最深。所有問題是由中學數學課程中的不同範疇中選出,通常是組合數學數論幾何代數不等式。解決這些問題,參賽者通常不需要更深入的數學知識(雖然大部分參賽者都有,而且實際上需要很多課程以外的數學知識和技巧),但通常要有異想天開的思維和良好的數學能力,才能找出解答

以上摘自維基百科。一般認為要等小三才開始適合習奧數。
奧數能提高学生的思維能力、但対基礎數學知識的学習並無直接幫助。(個人意見)

小児依家4年級。有参加學校奥数班、也曽参加過HKMO協辦之全國奥数比賽。
佢温習時在一邊看過一些練習題、好難、不是一般數學知識就可以解到題ge.

奥數我凈係知要思慧,同埋凈係知我果仔而家讀果間band1中學全級數學頭3名都係讀緊奥數
‹ 上一主題|下一主題