用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網女生, 請問軒官(am)vs 聖保祿天主教(跑馬地)? ...
go

12網女生, 請問軒官(am)vs 聖保祿天主教(跑馬地)? [複製鏈接]

12網女生, 請問軒尼詩道官立(上午)vs 聖保祿天主教小學(跑馬地)? 點選擇好....
軒尼詩道官立(上午)       - 有20分
聖保祿天主教小學(跑馬地) - 有20分
請俾d意見!!!!!
   0    0    0    0

請家長分享下你們的經驗啦......

原文章由 chingching8888 於 08-7-20 12:33 發表
12網女生, 請問軒尼詩道官立(上午)vs 聖保祿天主教小學(跑馬地)? 點選擇好....
軒尼詩道官立(上午)       - 有20分
聖保祿天主教小學(跑馬地) - 有20分
請俾d意見!!!!! ...

一定係聖保祿天主教小學(跑馬地)。有英中喎!在軒官AM要好好成績先有機會入啤梨鏍絲!

[ 本文章最後由 minicat 於 08-7-23 00:30 編輯 ]

Thank you!!

If only comare primary school, which one is better?

原文章由 minicat 於 08-7-23 00:03 發表
一定係聖保祿天主教小學(跑馬地)。有英中喎!在軒官AM要好好成績先有機會入啤梨鏍絲!

原文章由 chingching8888 於 08-7-23 17:32 發表
Thank you!!

If only comare primary school, which one is better?

你好!首先考慮就是學生及家庭背景,令千金性格文靜聽教聽話、父母又係公務員,咁就一定係軒官AM,如果令千金及父母是天主教徒,而又不想令千金因為呈分試及升中壓力等問題擔憂,而又想令千金能成為傳統名校一份子,咁就一定係聖保祿天主教小學啦!希望可以幫到家長啦!

回覆 #5 minicat 的文章

我想請問點解父母係公務員就選軒官呢?? 另外, 我又想請教如果我有一對仔女, 女係家姐, 我好想佢讀聖保祿, 但係如果佢真係好好彩入到, 咁弟弟就會小了分, 對他入讀比較好的小學機會是否比較難呢??這個情形, 有什麼好提議呢??

我想問如果我只在軒官小讀P1-P5, P6轉了校。小女可否有Old boy的分數呢?

原文章由 CARCARWONG 於 08-7-24 17:01 發表
我想問如果我只在軒官小讀P1-P5, P6轉了校。小女可否有Old boy的分數呢?

No, no mark for your daughter!

Thank you!!!!

點解父母係公務員,咁就一定係軒官AM? 有分加嗎?

原文章由 minicat 於 08-7-24 03:47 發表

你好!首先考慮就是學生及家庭背景,令千金性格文靜聽教聽話、父母又係公務員,咁就一定係軒官AM,如果令千金及父母是天主教徒,而又不想令千金因為呈分試及升中壓力等問題擔憂,而又想令千金能成為傳統名校一份子,咁就一定係聖 ...

原文章由 chingching8888 於 08-7-24 20:42 發表
Thank you!!!!

點解父母係公務員,咁就一定係軒官AM? 有分加嗎?

官校沒有明文規定父母係公務員就有分加!不過個人經驗所見所知,公務員家長報官校係著數d!家長可以否定!但係真實情况當然他們不會公開公認!(個人意見)!

[ 本文章最後由 minicat 於 08-7-25 01:43 編輯 ]

原文章由 七點半 於 08-7-24 14:26 發表
我想請問點解父母係公務員就選軒官呢?? 另外, 我又想請教如果我有一對仔女, 女係家姐, 我好想佢讀聖保祿, 但係如果佢真係好好彩入到, 咁弟弟就會小了分, 對他入讀比較好的小學機會是否比較難呢??這個情形, 有什麼好 ...

官校沒有明文規定父母係公務員就有分加!不過個人經驗所見所知,公務員家長報官校係著數d!家長可以否定!但係真實情况當然他們不會公開公認!(個人意見)!

家姐好想入聖保祿!但有位弟弟跟後又升小一!如果係咁樣!(個人意見)軒官am比較著數一些,家姐想入聖保祿可以用P2開始插班方法入聖保祿,補著弟弟升小一機會!這樣比較隱陣!

Totally agree! 好似我,個仔讀男校, now, 個女就煩.

家姐好想入聖保祿!但有位弟弟跟後又升小一!如果係咁樣!(個人意見)軒官am比較著數一些,家姐想入聖保祿可以用P2開始插班方法入聖保祿,補著弟弟升小一機會!這樣比較隱陣!

回覆 #11 minicat 的文章

多謝你的意見, 但p2才轉校又難唔難呢??

回覆 #12 MrsYing 的文章

那你現在打算怎樣呀??

原文章由 七點半 於 08-7-25 15:23 發表
多謝你的意見, 但p2才轉校又難唔難呢??

你好!沒有完美的組合,但想子女更上一層往往要付出很多,家姐要在p1開始努力爭取好成績才可以插班別的學校!如家長成績不能在頭幾名,祇要保持中上成績到升中,一樣可以憑升中自行及派位再去心儀中學(軒官am升中%好好)。逢係想插班其它學校,成績一定要前列,而令插班心儀學校給予筆試機會。

原來係咁....   真係你唔講都唔知......

原文章由 minicat 於 08-7-25 01:16 發表

官校沒有明文規定父母係公務員就有分加!不過個人經驗所見所知,公務員家長報官校係著數d!家長可以否定!但係真實情况當然他們不會公開公認!(個人意見)! ...

若要成功插班別的學校, 真的很難, 就算盡晒力都無保證!! 不過你既建議都會有成功例子!!

原文章由 minicat 於 08-7-25 20:06 發表

你好!沒有完美的組合,但想子女更上一層往往要付出很多,家姐要在p1開始努力爭取好成績才可以插班別的學校!如家長成績不能在頭幾名,祇要保持中上成績到升中,一樣可以憑升中自行及派位再去心儀中學(軒官am升中%好好)。逢係想插 ...

未定,有好多好好的學校, 因得15分,所以唔會choose d popular的學校, 有冇好意見.

原文章由 七點半 於 08-7-25 15:25 發表
那你現在打算怎樣呀??

回覆 #18 MrsYing 的文章

唔選popular...你是在12校網??

係 net 12, 想 choose Marymount, st paul or st francis. 有冇好advice?

原文章由 七點半 於 08-7-29 14:08 發表
唔選popular...你是在12校網??
‹ 上一主題|下一主題