用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 ...
樓主: 月兒
go

第一個登陸"協和小學家長分享"!Part 1 [複製鏈接]

Re: 第一個登陸"協和小學家長分享"!

Dear月兒,
我都知道國際學校係用英文小說和課外, 因為他們以會話和寫作為主, 希望這個改革是好, 今年二年級會唔會英文都係咁改, 姐姐四年級就無改, 請告知, 明日你囡囡不要返學, 就可以休息呀!, 不要咁早起床, 明日我姨甥女要早起, 明日是3-5年級結業禮.
月兒 寫道:
妳好,amycoco:
今天聽了咨詢會,
莫校長說英文科的"教材"來自"幼聯",
她說這是"教改"中一部份,
而且不是"BIG BOOK",是"SMALL BOOK"才對,
形式看來好像"國際學校"那樣(聽說),
妳有沒有留意到d"國際學校學生"在公車上總是看著書,
或是手拿著一本本看似"小說size"的讀本,
就像是那麼樣吧!
月兒
[quote]
amycoco 寫道:
Dear 月兒,

多謝你比咁多資料, 希望我可以用要教他的做功課, 我都知道第1次和第2次都比較容易, 因為老師會講題目, 所以小朋友容易做啦! 不過這過改革不知好唔好呀!   
[/quote]
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

妳好!amycoco:
今年小二會以輔助性質用"LITTLE BOOK",
但用法不同,教法和小一亦不盡相同,
始終都是以"NEW WELCOME TO ENGLISH"為主,
:  :  : 還好,小女可以用"互動cd"自己溫書,
慳水慳力慳功夫!       
明天雖不用上學,但還是要早起,
而且仲要四圍"滕"。
明天派成績表啦,祝妳的姨甥女考到好成績!
GOOD LUCK!   
月兒
[img align=left]http://www.animeplanet.it/Mahou%20no%20Tenshi%20Creamy%20Mami/2.jpg[/img] 書蟲窩

各位媽媽

若果協和上午同下午應如何決擇, 請幫幫忙, 急!急!急!

Dear Kyky,
我諗協和上午校好d~一來我有朋友係個度讀~佢個女都讀得唔錯!!二來因為小朋友早上比較集中力高d~(其實唔單止小朋友,大人都係,有科學根據o架~)!!
另外,用幼聯英語教書o既學校,而家已經由原本十幾間增至三十幾間啦~我相信係因為對小朋友好o者~協和而家都用,我相信都幾好~
cheers,
Elva
kyky 寫道:
各位媽媽

若果協和上午同下午應如何決擇, 請幫幫忙, 急!急!急!

醒目開學勳章

今日我都覺得勁熱, 都有o的不滿, 但見啊仔玩得好開心, 都無計, 佢都無可能係人到既地方都有冷氣

講座校長講野係勁細聲, 但比我感覺幾好, 個禮堂環境幾好, 後面的小朋友係幼稚園黎參觀, 後期先黎, 勁嘈

我嘜都未買, 因中午太熱了, 遲o的自己買   

醒目開學勳章

各位協和上下午家長:
              你o地知唔知協和今年升中派位點呀?D學生派乜中學呀?報告o下o丫~~好想知呀~~

I also cannot hear what's the principal reply?  Those children were too noisy they almost can cover all speakers' voice.

I found I choose the right school for my daughter as the teachers can let me feel they are love their pupils and have a good knowledge and experience to teach them.

How's about other parents?

醒目開學勳章

long_long:
         你女女都係下午班架?係咪一年級?編入那一班呀?我女女同kyky個仔仔咁o岩編埋一班呀,係1 T 班.講返起10號o個日都仲有D嬲,不過我同女女好鐘意學校

我認識上午班一位學生派九龍華仁, 第一志願, 還有幾位精英班同學也是派這校呢

carollam310
She is in 1L and less boys in this class.

long_long

醒目開學勳章

long_long:
          你好~~你買左書同校服未呀?我o係學校訂做左校服,書都係o係學校買,但o個日唔見有spi 書包展銷既~~要自己去出面買,8月28日小一新生家長日要唔要帶書包呀?你要唔要搭校車呀?

想問下, 你地會唔會比小朋友去補習班, 去邊到補呢?

lemontree 寫道:
想問下, 你地會唔會比小朋友去補習班, 去邊到補呢?

Dear lemontree,

暫時都唔會比她去補習班, 因為自己還可以教她, 她有媽媽和姨姨教, 所以不要補
[img align=left]http://sc.groups.msn.com/tn/5B/E1/cinnamoroll/2/22.jpg[/img]

醒目開學勳章

amycoco:
          知唔知今年升中派位如何?有冇八到D乜呀?

因為是我弟弟的兒子, 交由爺爺湊, 他們沒能力教功課, 想比佢去補習班, 可keep 住溫書及教功課? amycoco, 咁你知唔知有邊到有好的補習班呢?可否代收風, 謝謝

carollam310
你好!果日鬼咁多人!諗住遲D得閒先買,我住荃灣區,校車唔到,已經搵左保姆車,不過比校車貴差不多成倍喎!! :-|

醒目開學勳章

我都係搵保母車,我住藍田,但學校校車只走匯景花園$400.保母車都唔走我住附近,要行上去小小,但近過匯景花園.保母車都要$600,比多$200都唔係近我架,都係要行,行小D咋. ,平時11:40上車,6:40下車.星期六就6:40上車,1:40下車,我女三年幼稚園都係讀下午架.去到協和星期六要6:40分上車,佢一定死梗,5點幾要起身.冬天仲慘~~~
你入協和係自行收生定統一派位跨區架?

carollam310 寫道:
amycoco:
          知唔知今年升中派位如何?有冇八到D乜呀?

Dear Carollam310

我知道有61%派到band1中學   

[size=medium]領取「同心創美夢」DVD事
「同心創美夢」DVD已經製作完成. 凡已訂購此DVD之同學或家長可於2004年7月23日起,到二校校務處領取. 如暑假期間不便回校領取之同學. 學校會於九月一日學生回校上課時派給他. 畢業同學可請在校就讀的弟妹,校友或親友代領. 未曾訂購, 現想購買此DVD之同學亦可
[img align=left]http://www.animeplanet.it/Mahou%20no%20Tenshi%20Creamy%20Mami/2.jpg[/img] 書蟲窩
‹ 上一主題|下一主題