用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分(自行)應選"華仁”or "喇沙”, 哪個機會較大? ...
go

20分(自行)應選"華仁”or "喇沙”, 哪個機會較大? [複製鏈接]

20分(自行)應選"華仁”or "喇沙”, Pls help!!!
   0    0    0    0

really low chance

20分兩間都有份抽的 但 chance 就年年唔同.  不過我認為WY少班, 學位又少d.   
我就會選地區, 住九龙咪LS, 香港咪WY

20分機會都好低, 除非你有私校收左, 就以博一博抽下, 如果唔係真係好難入

I am facing the same question as you, I know the chance
is low, but we still have to pick one right?

Pls comment, which one is 'comparatively easier'?

如果住香港島, 會否考慮灣仔聖若瑟英文小學呢? 我本人覺得好些, 學位比華仁多, 屬英文小學, 又有直屬中學, 天主教 - 喇沙會辦的...跟九龍喇沙小學類似; 如果我住香港島, 我會博聖若瑟...話哂香港區出名的男校選擇很多...九龍區就競爭大很多(新界區亦會選擇九龍區學校)!

原文章由 baseball 於 08-7-23 13:56 發表
20分(自行)應選"華仁”or "喇沙”, Pls help!!!

原文章由 東南媽媽 於 08-7-27 00:16 發表
如果住香港島, 會否考慮灣仔聖若瑟英文小學呢? 我本人覺得好些, 學位比華仁多, 屬英文小學, 又有直屬中學, 天主教 - 喇沙會辦的...跟九龍喇沙小學類似; 如果我住香港島, 我會博聖若瑟...話哂香港區出名的男校選擇很 ...

東南媽家長都好熟聖若瑟學校入面情況!幫幫忙請問小學除咗中文用中文教之外其它料目係唔係全部用晒英文教呀!因為聽家長講聖若瑟係英文小學,麻煩東南媽家長幫下我地D唔係好識ge家長們!

王國長老

華仁來年每班都縮左人數,
佢仲分左上下午校,每晝得兩班,
只可選上下午其中一晝,
所以自行收生階段只有二十幾個位,
得二十分抽籤都好多人爭,
所以20分抽LS 機會大過華仁。

請問有冇人曾20分成功抽到喇沙呢?心大心細,想博下,但又驚希望渺茫??

王國長老

其實都係講彩數,有運便會抽中,
20分都係要抽籤,一定有人抽中,
你地應該計吓每間學校自行分配有幾多學額,
班數同埋每班人數愈多,自行分配額會愈多。

原文章由 hinhinmami 於 08-7-30 14:25 發表
請問有冇人曾20分成功抽到喇沙呢?心大心細,想博下,但又驚希望渺茫??

我覺得你應該要考慮埋,如果自行唔得,大抽獎時跨區你會點選擇呢,萬一都唔理想,叩門時,呢2間邊間嘅機會會大d,因為叩門時,好多學校都要求你係自行& 大抽獎都要選擇同一間先接受你嘅申請, btw, 希望你一擊即中

有就一定有,但機會係一年比一年少。
心水清又識計數就知嫁啦。
大約1/6至1/8左右。
仲有,一定要知道,抽到唔等於上岸,家長同學生都仲要繼續努力,不要辜負學校的栽培。

原文章由 hinhinmami 於 08-7-30 14:25 發表

[ 本文章最後由 357 於 08-7-30 15:43 編輯 ]

王國長老

其實而家讀書都係要辛苦用功架喇,
入到傳統名小學唔代表一定順利升中,
一樣要比心機,壓力唔少。
入到一般小學,因為無直屬中學,
小六派位成績理想,咁小一先多人報,
所以校方一樣會谷,都一樣有壓力。

原文章由 357 於 08-7-30 15:41 發表

仲有,一定要知道,抽到唔等於上岸,家長同學生都仲要繼續努力,不要辜負學校的栽培。

...

王國長老

首名子女+天主教徒=20分
好多教友同你呢d 舊生爭位架。

原文章由 ha8mo 於 08-7-30 15:58 發表
請問晌咩倩況下
可以兩間都有20分呀?
thx

得罪人都要講句。人地樓主問華仁同喇沙,好心你就咪九唔搭八。要問聖若瑟自己開個主題。

原文章由 po.mummy 於 08-7-30 09:07 發表

東南媽家長都好熟聖若瑟學校入面情況!幫幫忙請問小學除咗中文用中文教之外其它料目係唔係全部用晒英文教呀!因為聽家長講聖若瑟係英文小學,麻煩東南媽家長幫下我地D唔係好識ge家長們! ...
‹ 上一主題|下一主題