用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 訂飯還是帶飯?
go

訂飯還是帶飯? [複製鏈接]

你們的小朋友是訂飯還是帶飯?
仲有差不多一個月便開學,究竟訂飯還是帶飯好呢?
以往膳食供應商質素如何???
今年是否會轉供應商?
小朋友是否在課室進食?會烏龍百出嗎?
大家可分享一下嗎???THANKS!!
   0    0    0    0

王國長老

小墨魚是訂飯的, 她在家吃飯是"萬世魔王", 可以一吃個半小時. 在學校吃飯速度都還可以, 飯款每天有三個選擇,我們讓她自己揀,她喜歡吃意粉, 有時有點心餐她也愛吃, 還有最心愛的是pizza餐, 記得一星期都會有一天有pizza. 每個餐都會包一小盒水果, 質素還可以, 至少很挑食的小墨魚都ok. 應該沒有烏龍百出的問題, 開始時老師是會和小朋友一起吃, 到後期小朋友上了軌道,老師才回房吃, 但都有高年級生過來做監督和低年級一起吃.

edea
Thanks for your sharing !
咁似乎訂飯也不太差wor!
有多些分享ma???

順便想問下開學有什麼文具/用具例如枱墊、顏色筆之類要預備?

王國長老

原文章由 balltsang 於 08-7-25 17:08 發表
順便想問下開學有什麼文具/用具例如枱墊、顏色筆之類要預備?

波:

如果係訂飯, 會學期初送一個tray俾小朋友.

文具都係木顏色, crayon, 油粉彩, 較剪, 白膠漿, 圍裙+手袖等.

原文章由 edea 於 08-7-25 19:56 發表

波:

如果係訂飯, 會學期初送一個tray俾小朋友.

文具都係木顏色, crayon, 油粉彩, 較剪, 白膠漿, 圍裙+手袖等.

thx edea:loveliness:
係咪視藝科用?係咪會全部會留返起學校??

好彩畫具方面有儲備,荷包唔使咁傷
另外,水彩、廣告彩等需要嗎??

每個小朋友响課室里面, 都有一個小小既地方, 可以放自已既野; 我會將視藝科既物品, 全部放响果度, 咁就唔洗帶番屋企啦。

舊年 G1 好似冇用過水彩同廣告彩。

原文章由 balltsang 於 08-7-25 22:20 發表

thx edea:loveliness:
係咪視藝科用?係咪會全部會留返起學校??

好彩畫具方面有儲備,荷包唔使咁傷
另外,水彩、廣告彩等需要嗎??

會轉午膳供應商, 希望質素更加啦。

原文章由 Bluecat 於 08-7-24 21:29 發表
你們的小朋友是訂飯還是帶飯?
仲有差不多一個月便開學,究竟訂飯還是帶飯好呢?
以往膳食供應商質素如何???
今年是否會轉供應商?
小朋友是否在課室進食?會烏龍百出嗎?
大家可分享一下嗎???THANKS!! ...

王國長老

原文章由 中天英 於 08-7-26 00:34 發表
每個小朋友响課室里面, 都有一個小小既地方, 可以放自已既野; 我會將視藝科既物品, 全部放响果度, 咁就唔洗帶番屋企啦。

舊年 G1 好似冇用過水彩同廣告彩。

...

中生完全答晒我想講既野.

旺角校舍入面有一個架,有好多格,我地叫做"格仔", 小朋友會放d文具呀,書呀,畫具呀,lunch個tray呀等雜物在自己格仔內. 所以後期小朋友格仔都好亂下, 好多紙屑, 餅屑, 亂七八糟既文具

多謝各位前輩分享,又多d資料作開學前準備

原文章由 靚咪媽 於 08-7-26 14:45 發表
多謝各位前輩分享,又多d資料作開學前準備

我都係咁話

中兄,edea,
真係唔該哂你地ah!!
仲有以你地經驗買吸管水樽or就咁擰蓋水樽好呢???有吸管較難清洗易生細菌但擰蓋又怕佢論盡整濕身or擰唔實個蓋漏水......???
希望你地唔好介意咁細微細眼既野我都問!
THANKS!

Bluecat,

應該檸蓋水樽好 D 喎, 放心啦, 大個仔喇, 唔會有問題既。

仲有, 最好用金屬水樽, 事關 D 塑膠會有有毒物質。

原文章由 Bluecat 於 08-7-26 20:31 發表
中兄,edea,
真係唔該哂你地ah!!
仲有以你地經驗買吸管水樽or就咁擰蓋水樽好呢???有吸管較難清洗易生細菌但擰蓋又怕佢論盡整濕身or擰唔實個蓋漏水......???
THANKS! ...

王國長老

原文章由 Bluecat 於 08-7-26 20:31 發表
中兄,edea,
真係唔該哂你地ah!!
THANKS! ...

貓:

印象中囡囡小一班裡面冇人用吸水管,個個都用擰蓋水樽, 唔駛擔心, 佢地handle得到架啦! k3好似好細,上到小一忽然個個大得好快,乜都搞得掂

之前我都擔心佢地用個tray食飯個tray會好污糟, 但觀察下班裡面d小朋友都冇話個tray好多汁就放入格仔, 當然唔多唔少梗有d痴住, 但比想像中好架啦...我無聊時都會睇下佢地d tray, 有d幾污糟就幫佢地洗一洗...怕惹蟑螂 如果妳可以帶仔仔返學,就可以上堂前檢查一下

edea
我囝囝呢D帶規野好多甩漏ga! 希望佢近朱者赤,耳濡目染下會進步la!!!
Thanks for your advise!!!

少少supplement.
舊年Pizza 係每月2次. 仲有G1張餐單無spicy 同curry 之類既野比少朋友.
同埋餐飲供應商大多都有certify with HACCP,而家天氣咁熱,帶飯未必比訂飯安全.
除非係有病(例如G6PD),food allergy同food preference(唔食豬牛雞) or 太大食,訂飯都係OK既.

至於擰唔到蓋,阿女話老師會幫手.同埋好多男同學都會幫手.

咁試下訂飯先la!!!

[ 本文章最後由 Bluecat 於 08-8-6 15:02 編輯 ]

我都係決定訂飯,但會加D餅仔比佢,我驚女女唔夠飽,因為佢D消化系統運作得很有效率

各位,

開學咁耐, 你地小朋友鍾意食 " 陽光一代 " 既午飯嗎?

有冇投訴呀?

我仔仔一路是訂飯,不過佢應該冇乜要求,我問過佢G1的飯盒好味啲定G2的飯盒好味啲,佢話兩個都好味!但G1時我聽過有其他的家長話小朋友覺得飯盒唔好味!

原帖由 中天英 於 08-9-21 00:22 發表
各位,

開學咁耐, 你地小朋友鍾意食 " 陽光一代 " 既午飯嗎?

有冇投訴呀?
‹ 上一主題|下一主題